2013. március 18., hétfő

Süssünk sokaknak

Nem tudom, ki hogy van vele, számomra a Húsvét nagy ünnep. Lelkileg nagyobb, mint a Karácsony, háztartás szempontjából nagyjából ugyanaz a szint (no, mondjuk gyerekek ajándékmennyiségének szempontjából meg sem közelíti a fenyőfás ünnepet...). Így jár, akinek a szűk családi köre is 12 főt tesz ki (szüleim, tesóim és az ő családjaik). Bizony, nagy ilyenkor a sütés-főzés nálunk. Mivel általában anyukáméknál ünneplünk mindannyian, ezért meg szoktuk osztani, hogy ki mit visz. Én általában valami sütit szoktam bevállalni, de ugyebár ilyenkor nem elég az egy adag (valójában lassan már itthonra sem elég általában egy adag semmiből, ahogy nő a három gyerek...), ilyenkor meg kell többszöröznöm a receptet.

Úgy gondoltam, hogy ezzel lehet, hogy nem vagyok egyedül, ezért a mai bejegyzésben megnézzük, hogyan tudja megoldani ezt a problémánkat egy táblázatkezelő program.
Persze, tudom, hogy egyszerűbb gyorsan fejben megkétszerezni, háromszorozni a hozzávalókat, de amikor már nem egész számú többszörözést kell csinálni, vagy mondjuk van 15 hozzávalód, akkor nem egyszerűbb, ha a gép kiszámolja helyetted 1 másodperc alatt?

Sőt, mi van, ha azt mondom, hogy olyan táblázatot tudsz készíteni, amit csak egyszer kell beírni, és utána mindig csak egy számot kell megváltoztatni, ha más adagokat szeretnél számolni? nos, te döntöd el, én mindenesetre megmutatom, mire gondolok. Egy muffin receptet fogok használni, amit Ízbolygó blogján találtam, és rengetegszer készítettem már el. Ajánlom nagyon húsvétra, mert nagyon egyszerű, és nálunk a család imádja (naná, kókusz van benne, miért ne imádnánk?)


Most az Excel 2003 programot fogom használni, de bármelyik táblázatkezelő programban követheted a lépéseket. Ahogy korábban írtam, nem az a lényeg, hogy milyen szoftverben mutatom meg, hanem hogy a megoldás menetét megértsd.

I. lépés: Megoldás megtervezése

Ahhoz, hogy hatékonyan oldjunk meg egy problémát, előtte bizony tervezni kell. Így van ez az élet minden területén, miért lenne másképp a számítógépnél? Egy jó tervvel a kezedben sokkal könnyebb, és gyorsabb lesz maga a megoldás. Nézzük tehát, hogy milyen lépések kellenek a problémánk megoldásához:

1. Táblázat felépítése, fejlécek kialakítása
2. Adatok beírása (+mentés)
3. Képlet kialakítása (+mentés)
4. képlet másolása (+mentés)
5. Próba
6. Táblázat formázása (+mentés)

II. Terv végrehajtása

1. Táblázat felépítése, fejlécek kialakítása

Általában a táblázatkezelő bal felső részén szoktunk elkezdeni dolgozni. Szükségünk lesz egy oszlopra, amibe a hozzávalók receptjeit írjuk (Hozzávalók), valamint egy oszlopra, amibe a szükséges mennyiséget, ami az eredeti receptben van (12 db muffinra). Végül a harmadik oszlopba kerülnek majd a kiszámolt, nekünk szükséges mennyiségek, ide fogjuk írni a képletet, amivel a program számolni fog (Többszörös). Írjuk be ezeket az oszlopfejléceket (rákattintasz a cellára, amibe írni szeretnél, és egyszerűen elkezdesz gépelni).
Azt, hogy a recept hányszorosát szeretnénk használni, egy külön rubrikába (becsületes nevén: cella) fogjuk írni, ez lesz az a szám, amit majd változtatni kell, ha más mennyiséget szeretnél legközelebb. Készítsünk ennek is egy fejlécet (Hányszoros?). A táblázatunk tehát így néz most ki:


2. Adatok beírása (+mentés)

Most írjuk be a táblázatba az ismert adatokat. Az első oszlopba kerülnek a hozzávalók nevei. Én utána írtam zárójelben a mértékegységet is, hogy elég legyen csak a számot írni a következő oszlopba. Ha ugyanis betűket is írnánk oda, szövegnek értelmezné a program, és nem tudna vele számolni. Meg lehet persze oldani, hogy pl. 3 dkg legyen a cellában, és mégis számként bánjon vele az Excel, de ez egy másik bejegyzés témája. Egyelőre maradjunk ennél a variációnál. A második oszlopba írjuk be a mennyiségeket is (szigorúan csak a számot!), a külön cellába pedig azt a számot, ahányszoros adagot szeretnénk sütni/főzni. Mivel mi húsvétkor 12-en leszünk az asztalnál, legalább 36 muffinra lesz szükségem, ismerve a család étvágyát. Mivel a recept 12 darabra íródott, nekem háromszoros adagot kell sütnöm, tehát ebbe a külön cellába 3 kerül. Amikor végeztünk akkor így néz ki a táblázat:


Most, hogy ennyit dolgoztunk, ne hagyjuk, hogy bármilyen gonosz körülmény tönkretegye a munkánkat, mentsük el a táblázatot valahova, ahol később meg is találjuk, lehetőleg olyan néven, amivel később is tudni fogjuk, mi is ez...:-)
Ezt általában a File menüpont Mentés alpontjával lehet megtenni, vagy ha szalagos rendszerű a programod, akkor a bal felső sarok környékén kell ilyesmit keresned.

3. Képlet kialakítása (+mentés)

Most jön a lényeg! Nem kell megijedni, nem fogok most matek órát tartani, nagyon egyszerű a dolog. Ugyebár annyit kell tenni, hogy az eredeti mennyiségeket megszorozzuk azzal a számmal, amit külön írtunk. Ha tehát az első sort vesszük, akkor a képletünk úgy fog kinézni, hogy B2*E2. Az egészen kezdők kedvéért: egy cella neve úgy néz ki, hogy először leírjuk az oszlopa betűjelét, majd a sor számát, amiben található.


Szerencsére nekünk nem kell begépelni ezt a képletet. A következőképpen állítjuk össze:
- Kattintsunk egyszer abba a cellába, ahová az eredményt szeretnénk (ez most a C2)
- Írjunk be egy = jelet, a táblázatkezelőkben mindig ezzel kell kezdeni egy képletet, ezzel jelezzük a programnak, hogy most valamit ki kéne számolni.
- Kattintsunk a B2 cellára egyszer, ekkor megjelenik körülötte egy szaggatott futó keret, a képletünkbe pedig beíródik a neve.
- Írjuk be a * jelet (a számítástechnikában a csillag jelenti a szorzást)
- Ezután kattintsunk a másik szükséges cellánkra egyszer, az E2-re. Nyomjuk meg most egyszer az F4 billentyűt. Két $ jelenik meg a képletben, ezt majd mindjárt elmagyarázom.
- Ha készen vagyunk, nyomjuk meg az ENTER-t a billentyűzeten. kész az első képletünk. A cellában nem látjuk, mert a program ki is számolta nekünk az eredményt, és ezt mutatja. Ha a képletre vagyunk kíváncsiak, egyszer kattintsunk a cellára, és fent, az eszköztárak alatti fehér sávban (böcsületes nevén: szerkesztőléc) a valódi tartalmát láthatjuk, ami az általunk összeállított képlet.


Íme az eredmény:


Mentsük el a táblázatunkat újra, hogy fáradságos munkánk ne vesszen kárba.

4. képlet másolása (+mentés)

Ez idáig rendben is van, de most az összes hozzávalóra külön meg kell csinálni újra a képleteket??? Ennyi idő alatt már számológéppel is kiszámoltam volna Maja!!!!

Gondolod, hogy ennyire ajánlgatnám neked a táblázatkezelést, ha nem lenne egyszerű? Természetesen innen már csak egy mozdulat a végeredmény! A képletet szépen le fogjuk másolni! Ha rákattintasz arra a cellára, ahova már beírtuk a képletet, egy vastag keret jelenik meg körülötte, aminek a jobb alsó sarkában van egy kis fekete négyzet. Menj a kis négyzet fölé az egérrel, ami ekkor megváltozik, és nyílból kis fekete + jellé alakul.


Most nyomd le a bal egérgombot, és kezdd el húzni az egeret lefelé addig, amíg a hozzávalók utolsó sorához nem érsz.


Itt elengedheted az egeret, és láss csodát! Minden sorban ki is van számolva a megfelelő érték. Ha most egyenként rákattintasz az új képletekre, láthatod, hogy nem egyszerű másolás történt, tehát nem ugyanaz a képlet van mindenhol, mert az első tagban a cellanevek megváltoztak. Mivel lefelé húztuk a képletet, a sorszámok változtak. Ha jobbra húztuk volna, akkor csak az oszlopnevek változtak volna. És pontosan ezt is akartuk. A képlet maradjon ugyanaz, de a megfelelő sorokba a megfelelő cellaneveket használja. De hogy csináltuk, hogy a szorzószámunk cellájának a neve nem változott? Nos, éppen ezért kellett megnyomni az F4-et, amikor beírtuk a cella nevét. Emlékszel, hogy ekkor két $ jelent meg a cellanévben? Amelyik betű, vagy szám előtt ilyen van, az nem változik képletmásoláskor. Ha a cellanév mindkét része elé teszünk, akkor az összes képletben ugyanazzal a cellával számol. Lehetne erről bővebben is beszélni, de ez már megint egy másik bejegyzés témája lehetne. Most inkább mentsük el a táblázatunkat.

6. Próba

Vajon betartottam az ígéretem? Most már tényleg csak egy számot kell megváltoztatni, hogy ha más létszámra sütünk? Próbáld ki! Változtasd meg a Szorzószámot valami másra. Tadaaaam!!! A többszörös mennyiségek azonnal változtak! Kezdheted az újabb sütést!

7. Táblázat formázása (+mentés)

Vannak olyan emberek, akik meg vannak áldva némi szépérzékkel, vagy legalábbis a szépre való igénnyel. Azok ezen a ponton nyugodtan formázzák meg a táblázatukat. Lehet keretet adni, a cellákat, sorokat, oszlopokat színezni, stb. Én ezt most nem részletezem, ma ennyi volt a tisztem, hogy a receptet megsokszorozzam. Ha valami nem úgy sikerült, vagy nem volt érthető a leírásban, a hozzászólásokban jelezhetitek, és javítom, elmagyarázom. Ezért vagyok itt. Persze az esetlegesen elrontott muffinokért nem vállalok felelősséget! :-)

Kellemes sütögetést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, oszd meg velem a bejegyzéssel kapcsolatos gondolataidat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...