2013. március 20., szerda

Húsvéti képeslap készítése I.

Akárhogy is próbálja az időjárás elfeledtetni velünk, jövő hét végén már Húsvét van. Az év során szerintem Karácsonykor és ilyenkor küldenek az emberek leginkább képeslapokat. Én nagyon szeretek képeslapot küldözgetni, és bizony hiába van manapság nagy divatja az elektronikus változatnak, én a hagyományos lapokat bizony jobban szeretem. Amit viszont még annál is jobban szeretek, az a személyes képeslapok küldése, amit senki mástól nem kaphat meg a címzett. Ezért általában mindkét ünnepre saját lapot szoktam készíteni a családunk fényképével, és akinek mégis elektronikusan üzenek, annak ezt küldöm el.

Ha te is szeretnél ilyet készíteni, most mutatok egy módszert, csak olvass tovább!

Több módszer is van a képeslap készítésére, én ma szövegszerkesztő segítségével készítek egyet (Word 2003-ban dolgozom), mert ezt akár keményebb lapra ki is lehet nyomtatni, és hagyományos módon, borítékban elküldeni. Kezdjünk is hozzá!

Tervezés

Érdemes nagyjából előre megtervezni, hogy is fog kinézni a képeslap, milyen képek szükségesek hozzá, mi hol lesz, mert így céltudatosabban haladhatsz már az elejétől.
Ha megvan a terv, másolj egy mappába minden képet, amire majd szükséged lesz, hogy ne kelljen munka közben keresgélni, hidd el, rengeteg időt megspórolsz ezzel a lépéssel.

Én most ennek a képeslapnak az elkészítését mutatom be neked:


Persze a családunkhoz apa is hozzátartozik, de ő nagyon nem szereti a nyilvánosságot (ahogy azt sem, ha fotózzák), ezért ő most nem lesz rajta a képeslapon.

Megmutatom a legfontosabb lépéseket, de te nyilván a sajátodat fogod elkészíteni, akár lehet más az elrendezése, tehetsz rá több képet, más szöveget. Nyugodtan engedd el a fantáziádat!

Elkészítés

1. Készíts egy táblázatot, melynek 1 sora, és 2 oszlopa van. Ez lesz a képeslap alapja. A táblázatot legkönnyebben az eszköztár megfelelő ikonjával szúrhatod be. Ha rákattintasz, az egérrel jelölj ki annyi sort, és annyi oszlopot, amennyire szükséged van.


2. Egy képeslap mérete általában 10x15 cm, ezért ekkorára kell méretezned a táblázatot. A Táblázat menüben a Táblázat tulajdonságai... menüpontra kell kattintani. A megjelenő ablakban a Táblázat fülön először állítsd be a táblázat szélességét 15 cm-re, majd a Sor fülön a Sormagasságot 10 cm-re. Kattints az OK gombra.



Mentsd is el gyorsan a dokumentumot (File menü Mentés pontja), hogy a munkád még véletlenül se vesszen el, és a további lépéseknél se felejtsd el ezt megtenni. Most külön nem foglak mindenhol figyelmeztetni.

3. Most illeszd be a családi fényképet. Ehhez a Beszúrás menü Kép menüpontjából a Fájlból... lehetőségre kattints, és válaszd ki az ide szánt képet. Így a kép bekerül oda, ahol a kurzor éppen állt, mielőtt a menüre kattintottál volna.



4. Arra van szükség, hogy a képet szabadon mozgathasd a lapon, ezért meg kell változtatnod az Elrendezését, azaz azt, hogy az oldalon található egyéb szöveghez képest milyen lesz a képed helyzete. Ezt úgy teheted meg, hogy duplán kattintasz az egérrel a képre. Erre megjelenik egy párbeszédablak, amelynek most az Elrendezés nevű fülére kell fönt kattintani. Itt válaszd "A szöveg elé" lehetőséget, mert ekkor a kép független lesz az oldalon lévő szövegtől, tehát úgy mozgatható az oldalon, hogy közben nem rendezi át a már ott található szöveget. Kattints most itt az OK gombra, ezzel bezáródik az ablak, és visszatérsz a képeslapodhoz.


5. Nekem a képeslaphoz elég, ha tényleg csak a család van a képen, tehát le kéne vágnom a széléből a felesleges részeket. Ha a te képeden nincs levágandó rész, akkor ezt a lépést nyugodtan ugord át. (Vagy éppenséggel meg is tanulhatod, hogyan kell képet levágni).
Kattints jobb egérgombbal a képre, és a legördülő menüből (más néven: helyi menü) válaszd ki a "Látszik a Kép eszköztár" lehetőséget. Ha neked csak olyan van, hogy "Kép eszköztár elrejtése", akkor nézz körül az ablakban, mert már valahol ott van ez az eszköztár.


Ahogy a képen látod, kattints rá a Levágás gombra, majd fogd meg a kép egyik sarkát, és addig húzd, amíg a megjelenő szaggatott vonallal el nem érsz addig, ahol a képet le szeretnéd vágni. Így vágj le minden felesleges részt. Ha kész vagy, kattints rá újra a Levágás gombra, hogy kikapcsold.



6. Az én képem még mindig túl nagy nekem, szeretném lekicsinyíteni. Ha te is így vagy ezzel, az egérrel fogd meg a képed jobb alsó sarkát, és addig húzd, amíg a kép megfelelő méretű nem lesz. Ekkor engedd el az egeret, és a képet mozgasd a végső helyére.


7. Most beszúrhatod a 3. pont szerint a többi szükséges képet is, ha van. Nekem ez két szép hímes tojás, amit a Freepik.com oldalról töltöttem le, és a fénykép jobb alsó sarkához szeretnék rendezni.

8. Jó lenne, ha ezek is bárhova mozgathatók lennének. Ha minden igaz, akkor most már a képre kattintva automatikusan megjelenik a Kép eszköztár, és az Elrendezést ezen is be tudod állítani. Kattints arra a képre, amit be szeretnél állítani, majd az alábbi képen látható módon az Elrendezés gombbal állítsd be, hogy ez a kép is A szöveg elé kerüljön. Állítsd be ezt minden képnél, amit beszúrtál.


9. Ez a két tojás túl nagy a fényképemhez, ezért ezeket is le kell kicsinyítenem. Mutatok egy másik módszert, amivel pontosabban be tudod állítani a képek méreteit. Tegyük fel, hogy most pontosan felére szeretnéd kicsinyíteni a képeket. Duplán kattints a képre, majd a megjelenő ablakban válaszd a Méret fület.
Itt először ellenőrizd, hogy a Rögzített méretarány négyzet be legyen jelölve, mert így nem fog torzulni a kép, és csak az egyik méretet kell beállítani, a másik automatikusan változik.
Ezután gépeld be a Magassághoz, hogy 50%, majd kattints az OK gombra. A Szélesség érték ekkor automatikusan szintén 50%-ra változik, és az ablak bezárul, a kép pedig éppen feleakkora magasságú és szélességű lett, mint eredetileg (Ha szigorú matematikusok vagyunk, akkor persze látjuk hogy így maga a kép a negyedére csökkent, de ez most lényegtelen...).


Szükség szerint méretezd át a többi képedet is, majd tedd őket a helyükre. Én a fényképem jobb alsó sarkára helyezem a tojásokat, egymással takarásban.

10. A két tojás sajnos éppen fordítva helyezkedik el egymáshoz képest, mint ahogy én szeretném, ezért kicsit át kéne rendezni a sorrendjüket úgy, hogy a piros legyen alul, a zöld felül, de mindkettő a kép felett maradjon (Tudom, túl igényes vagyok :-) ).


Ehhez jobb egérgombbal rákattintok a piros tojásra, és a legördülő menüből kiválasztom a Sorrend pontot, majd ezen belül a Hátrébb küldés lehetőséget. Azért nem a Hátraküldést, mert a gép az összes képet együtt nézi az oldalon, és így a piros tojás a fénykép mögé kerülne legalulra. Én viszont csak egy réteggel szeretném hátrébb helyezni, ezért választom a másik lehetőséget.


11. Most, hogy a képek elhelyezésével végeztél, írd be a szövegedet. Ehhez először kattints a jobb oldali cellába, hiszen ide szánod az üdvözlést. Ezután egyszerűen gépeld be, amit szeretnél. Ha aláírást is írsz (én szoktam), akkor azt érdemes külön bekezdésben írni, hogy külön lehessen majd rendezgetni a végén, ha kell. Tehát az üdvözlés után nyomj egy ENTER-t, és utána írd az aláírást.


12. Formázd meg a szöveget. Ehhez először ki kell jelölni, hiszen a szövegszerkesztésben minden műveletet úgy kezdünk, hogy a kijelöléssel közöljük a programmal, hogy éppen mivel tegye meg az általunk kért beállításokat.

Most azt szeretnéd, ha az egész szöveg középre lenne rendezve a cellában (illetve nyugodtan rendezd úgy, ahogy te szeretnéd), és kicsit szebb betűkkel, és nagyobb méretben lenne írva. Ezért az egér bal gombját lenyomva tartva jelöld ki az egész szöveget, majd az eszköztáron kattints a Középre zárás gombra.


13. Ezután, még mindig ugyanazzal a kijelöléssel keresd meg a Formátum menüben a Betűtípus pontot, és a megjelenő ablakban válassz egy neked tetsző betűtípust, betűméretet, és esetleg egy másik betűszínt. Hogy melyiket, azt a te kreativitásodra bízom, mindenkinek más az ízlése. Ha készen van az összes beállítás, kattints az OK gombra.


14. Nem tudom, te hogy vagytok vele, nekem nem tetszik, hogy a szöveg a képeslapom tetején csücsül, inkább szeretném középtájra. Nem kezdek el ENTER-eket nyomogatni!!! Inkább beállítom a táblázatom celláját úgy, hogy minden a közepére kerüljön. Ehhez kattints a cellába egyszer bal gombbal, majd a Táblázat menüben a Táblázat tulajdonságai menüpontot keresd meg. A megjelenő ablakban most a Cella fület fogod választani, és a Függőleges igazítás résznél a Középre lehetőséget beállítani. OK gomb, és a szöveg gyönyörűen a cella közepére került.



15. Szerintem jó lenne, ha kicsit nagyobb távolság lenne a sorok között (persze ha neked tetszik úgy, ahogy nálad van, az is jó), ezért ismét a teljes szöveget kijelölve kattints a Formátum menü Bekezdés pontjára. Itt állíts be 1,5 soros sorközt (OK).


16. Én még azt is szeretném, ha az aláírásom egy kicsit messzebb lenne a szövegtől, ezért most csak azt jelölöm ki, és visszamegyek a Formátum/Bekezdés menüpontba. Most a Térközt fogom változtatni.

Ezzel lehet beállítani, hogy egy bekezdés előtt, és/vagy után pontosan hány pont (ez egy mértékegység a számítástechnikában, de nem kell tudod egyelőre, hogy pontosan mennyi) távolság legyen kihagyva. Így sokkal pontosabban tudod meghatározni a szövegek közötti távolságokat, mint ha nyomnál egy csomó ENTER-t, aztán lesz ami lesz. Arról nem is beszélve, hogy a dokumentum fájlmérete is kisebb lesz, hiszen tíz felesleges karakter helyett egyetlen beállítást kell tárolni.
Tehát én most az aláírásom elé teszek 18 pontnyi térközt. (OK)


Ne add fel, már csak az utolsó simítások vannak, és kész a képeslapod!

17. Végül adj egy háttérszínt ennek a táblázatnak, és tüntesd el a vonalakat, hogy tényleg egységes képeslap kinézete legyen a dolognak.
Ehhez jelöld ki a táblázatot (a lap bal szélére vidd az egeret a táblázat felső szélének közelében, majd amikor egy jobbra mutató nyíllá változik az egérmutató, kattints egyet).


Ezután a Formátum menü Szegély és mintázat... pontját válaszd ki. A megjelenő ablakban először a Szegély fülre kattints, és itt a jobb oldali ábra mellett kapcsold ki az összes szegélyt (ha szeretnéd, a szélsőket megtarthatod, de a középsőt mindenképpen kapcsold ki) a megfelelő vonalakra, vagy az ábra mellett a megfelelő gombokra kattintva. Még ne zárd be az ablakot!


Most kattints a Mintázat fülre. Itt tudod beállítani a képeslapot háttérszínét. Választhatsz az előre megadott színekből, vagy a További színek... gombra kattintva egyéb színekből is. Én most a barackszínt választottam (nagyon tetszik, az esküvőnk fő színe is ez volt :-)). Most rákattinthatsz az OK gombra.


Ne ijedj meg, továbbra is látni fogod a táblázat vonalait, bár nem feketében, hanem halvány vonalakkal. Ez csak a szerkesztéshez segítség, ha viszont megnézed a nyomtatási képet (ez mutatja, hogy fog látszani az oldalad nyomtatáskor), akkor láthatod, hogy nincs semmilyen vonal (kivéve, ha végül meghagytad a külső szegélyeket).



Mentsd el a munkádat, és akár indulhat is a nyomtatás. Ha szeretnéd elküldeni, akkor azt javaslom, hogy a nyomtató papírnál kicsit vastagabb papírt válassz, persze azon belül csak olyat, amit a nyomtatód is bír.

Gratulálok, nagyon ügyes vagy! Remélem, tetszik az egyedi családi üdvözlőlapod :-) Ugye nem is volt olyan nehéz?
Legközelebb újra képeslapot készítünk, de ezúttal elektronikusan küldhető formában, prezentációkészítő szoftver (PowerPoint) segítségével.

Várlak vissza néhány nap múlva! Ha pedig tetszett a leírás (vagy ha nem tetszett), üzenhetsz nekem a hozzászólásokban, nagyon szívesen olvasom el a véleményedet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, oszd meg velem a bejegyzéssel kapcsolatos gondolataidat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...