2013. március 22., péntek

De mi az a GIMP?

A GIMP egy nyílt forráskódú (más néven szabad szoftver), ingyenesen letölthető képszerkesztő program.Bár rendkívül alkalmas arra, amire kitalálták, szerintem még mindig elég kevesen ismerik ahhoz képest, hogy már milyen régóta létezik, mégis folyamatosan megújul. Ezért gondoltam, hogy most írok erről egy kicsit, és a későbbiekben a használatában is segítek.

Hogy mi az a nyílt forráskódú program? Ezek olyan programok, melyeknek programkódja nyilvános, bárki megtekintheti, azt szabadon módosíthatja, másolhatja, tetszőleges célra felhasználhatja.
Nem minden szabad szoftver ingyenes azonban. Hogy lehet ez? Nos, úgy, hogy attól, hogy kapsz egy programkódot, nem tudod használni. Azt először a számítógép által is érthető nyelvre le kell fordítani egy programozási környezet segítségével, csak ekkor lesz belőle használható program. Ezt általában mezei felhasználók nem tudják megtenni (bár mindig vannak leírások a neten erről, de egyszerű felhasználóként általában az ember közelébe se megy az ezt tartalmazó oldalaknak...), és ezt a munkát kell esetleg megfizetni. Ugyanígy hozzáadhat a szabad szoftver árához, ha mondjuk azt a felhasználó DVD vagy CD lemezen szeretné megkapni, szépen dobozba csomagolva még akár egy használati utasítással körítve. Hiába nem kerül pénzbe a szoftver, ez utóbbiak miatt fizetős lehet.

A GIMP viszont szerencsére ingyenes, igaz cserébe nem kapható dobozban, hanem neked kell letöltened az internetről. Vajon érdemes-e? Ha engem kérdezel, mindenképpen!

Önmagában is hasonlóan nagy tudású, mint a sokkal drágább Adobe Photoshop, és nyílt forráskódjából adódóan rengeteg kiegészítőt is lehet hozzá találni a neten, amivel aztán még hosszabb lesz a tudáslista. Nagyon sok tudásanyag is található hozzá, ha van időd böngészgetni, olvasgatni, a teljes használati utasítás is megtalálható az Interneten. (Sajnos magyarul ez nincs meg, de azért ha rákeresel, nagyon sok magyar nyelvű leírást is találhatsz különféle oldalakon.)

Első ránézésre kicsit ijesztőnek tűnhet, hiszen nem is egy ablakból áll a munkaterülete, mint a megszokott Windows-os programoké, hanem rögtön legalább háromból. Külön ablakban vannak az eszközök, külön ablakban maga a munkaterület, és még egy külön ablakban a képrétegek, végrehajtott lépések, stb.


A látszat ellenére egyáltalán nem kell tőle megijedni, mert ez is ugyanúgy megtanulható, amint bármelyik más program, csak egy kis türelem és önfegyelem kell hozzá, hogy ne akarjunk rögtön bonyolult műveleteket végezni, hanem elégedjünk meg a lassan járj, tovább érsz elmélettel. De ez minden új program megtanulásával így van, nem?

Ha felkeltettem az érdeklődésedet a program iránt, hajrá! Töltsd le, és megnyitás után kicsit fedezd fel! Holnap pedig ebben a programban készítünk húsvéti képeslapot.

Legyen szép napod, és jó felfedezést!

2 megjegyzés:

Kérlek, oszd meg velem a bejegyzéssel kapcsolatos gondolataidat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...