2013. március 14., csütörtök

"Ne ess pánikba!"

A számítástechnikában az a szép, hogy egy probléma megoldásához többféle eszközből választhatunk. És ez egyben az ijesztő is. Hiszen például honnan tudod a sok irodai programból, hogy melyiket tanuld meg? Honnan tudod előre, hogy jövendőbeli munkahelyeden melyik programot használják az irodai feladatokra? Mi van, ha most megtanulod az egyiket, de ott majd más lesz? Kidobott pénz, elfecsérelt idő lesz számodra az, amit most tanulásra fordítottál? Ne ess pánikba, mert nem kell így lennie!

Egy programot megtanulni, megtanítani sokféleképpen lehet.

Az első módszer, hogy szépen, módszeresen végigmész a menüpontokon, hogy mihez mit kell megnyomni, és gyönyörűen megtanulod az összes szükséges funkciót az adott programban.
Előnye: szuperül fogsz boldogulni, amíg azt a programot kell használnod, kellő gyakorlás után bármilyen funkciót megtalálsz egy pillanat alatt. Bár azért én kíváncsi lennék, hogy mennyi idő alatt lehet megtanulni a Word összes menüpontjának összes almenüjét az ott található összes beállítási lehetőséggel. Valószínűleg mire ezt valaki tutira begyakorolja, már háromszor jelenik meg új verzió az adott programból.
Hátránya: Amint egy másik programhoz, vagy akár a tanult programnak egy újabb verziójához ültetnek, és nem találsz egy menüpontot ott, ahol megszoktad, kétségbe esel, leblokkolsz, és nem tudod megoldani a feladatot.

A második módszer, hogy egyáltalán nem érdekel, hogy milyen szoftver milyen verziójában tanulsz, mert nem programkezelést akarsz tanulni, hanem problémamegoldást. Tehát nem Word-öt fogsz tanulni, hanem szövegszerkesztést, nem Excelt, hanem táblázatkezelést, stb. A program csak egy eszköz.
Előnye: Az alapokat jól fogod tudni, és könnyebben át tudsz állni egy másik verzióra, vagy akár egy teljese új programra. Igen, itt is kell a váltáshoz tanulni, de sokkal könnyebben és gyorsabban fog menni, mert érted a probléma általános logikáját, tudod, hogy mit kell keresni, milyen szavakkal, és nagyjából hol.
Hátránya: Nem lehet egyszerűen magolással tanulni, hanem gondolkodni kell. Hmmm…

Nem tudom, neked melyik tanulási verzió a szimpatikusabb, én személy szerint a tanítás során általában a másodikat részesítem előnyben. Persze, nyilván megmutatom a megoldást több programban is, de tuti, hogy mondjuk a suliban nem az lesz az első óra témája, hogy „A Word 2010 munkafelülete”, hanem az, hogy „A szöveg részei”. Hiszen ha már tudod, hogy az a valami, aminek a formázásához segítséget keresel, hivatalosan bekezdésnek neveztetik, könnyebben megtalálod a Súgóban, hogy kell megformázni, mint ha azt írod be, hogy „több sor”.
Apropó, fontos, hogy a Súgó használata nem szégyen! Senki ne mesélje be nekem, hogy annyira tudja egy program minden porcikáját, hogy felőle aztán le is törölhetik a súgót a gépről. Még én is sokszor használom ezt a funkciót, hiszen vannak olyan dolgok, amikkel nem foglalkozom minden nap, és ezért nincs a kisujjamban a megoldás. Erre van a súgó. nyilván azért nem lehet állandóan használni, hiszen lelassítaná a munkát, de egy-egy ritkábban használt feladat megoldását simán megnézhetsz minden lelkiismeret furdalás nélkül.

Remélem, sikerült meggyőznöm téged arról, hogy nem az a fontos, hogy melyik program melyik verzióját tanulod meg most, hanem hogy olyan tanulási módszert válassz, ami biztosítja, hogy a feladataidat egy másik programban is meg tudd oldani könnyedén, minimális rátanulással.

Végül ne feledd:
„A válasz a kérdések kérdésére az életre, az univerzumra és mindenre: 42.” :-)
(Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak)

4 megjegyzés:

  1. Halihó!!
    Pánikba estem!!!
    Légyszi írj a blogbejegyzésekről is egy blogbejegyzést!!!
    Eltűnt a magamról modul és nem tudom visszzavarázsolni.jAAAAAAj

    VálaszTörlés
  2. Kedves Ági!

    Mint már mondtam, ne ess pánikba, mindenre van megoldás :-)
    A modul, amit eltávolítottál, valószínűleg a Profil nevű volt. Annyi a dolgod, hogy ott, ahol az elrendezést szerkeszted, az oldalsávban (vagy ahova szeretnéd, hogy megjelenjen) kattints a Modul hozzáadása szövegre. Ekkor megjelenik egy ablak, amiben a különböző hozzáadható modulokat ki lehet választani.
    Ebben az ablakban az alapmodulok közül a Profil nevűt kell megkeresni, majd a mellette levő plusz jelre kattintani.
    Ekkor megjelenik egy másik ablak, ahol a modul jellemzőit állíthatod (ennél csak a címét, ami megjelenik, tehát ha például neked nem tetszik a Magamról cím, akkor ezt megváltoztathatod). Ha kész vagy, kattints a Mentés gombra, és már vissza is varázsoltad a modult a blogodra.
    Ez a leírás természetesen a Bloggerre érvényes, a többi blogmotornál valószínűleg máshogy működik.
    Ó, és legközelebb kétszer is gondold meg, mielőtt az eltávolítás gombra kattintasz :-)

    VálaszTörlés
  3. Okés megtaláltam a magamról modult!!
    Köszi!!!!
    Újabb nyűg:Miért csak a láblécbe tudom betenni? Miért nem tudom oldalra feltenni a követők alá pl.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elvileg bárhova be kéne tudnod húzni. Az a legcélszerűbb, hogy ha eredetileg is ott kattintasz a modul felvételére, ahova tenni szeretnéd. De ha már betetted, és változtatni szeretnéd a helyét, akkor elvileg egyszerűen megfogod az egérrel, és a megfelelő helyre kell húzni.

      Törlés

Kérlek, oszd meg velem a bejegyzéssel kapcsolatos gondolataidat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...