2013. március 21., csütörtök

Húsvéti képeslap készítése II.

Folytatom a húsvéti képeslap készítéséről szóló sorozatot. Ma már inkább az elektronikusan küldhető variáció felé fordulunk, és prezentációs programmal (most PowerPoint 2003) fogjuk elkészíteni a képeslapot. Ezt a végén akár képként is el lehet menteni, vagy bemutatóként, és mindegyik elküldhető e-mailben a családnak. Igaz, a képnél nagyobb a valószínűsége, hogy látják is, a bemutatókat én is csak nagyon ritkán nyitom meg a levelezésemben...

Kezdjünk is hozzá. Az egyszerűség kedvéért ugyanazt a képeslapot fogom elkészíteni, mint előző alkalommal, de te természetesen az itt tanultak alapján bármilyet készíthetsz.


Természetesen ha más képeslapot készítesz, ehhez is érdemes először minden felhasználandó képet egy mappába másolni, hogy munka közben ne kelljen keresgélni.

1. Amikor megnyitod a programot, egy lapot látsz magad előtt, ez a dia. Egy bemutató több ilyen diából szokott állni, ezeket váltogatják az előadók előadás közben. Most, mivel te képeslapot készítesz, csak egy diát fogsz használni. Általában a program megnyitásakor a megjelenő első dián szerepel egy hely a bemutató címének és alcímének. Neked erre most nincs szükséged.


Ezért kattints rá a cím keretére egyszer, majd nyomd meg a billentyűzeten a Del gombot. Ezzel eltűnik a Cím helye.


Tedd meg ugyanezt az alcímmel, így a végén egy teljesen üres diát kapsz.


Mentsd el a munkádat (File/Mentés), és a későbbiekben se felejtsd el ezt gyakran megtenni.

2. Most először a háttérszínt állítjuk be, azaz a dia hátterét. Jobb egérgombbal kattints egyszer a dián egy üres helyen (ebben az esetben bárhol a fehér dialapon). A megjelenő helyi menüben válaszd az Egyéni háttér... lehetőséget.


3. A megjelenő ablakban láthatod a dián beállított jellemzőket egy képen, ezzel most ne foglalkozz, ez csak egy tájékoztató. Viszont a kép alatt látsz egy legördülő menüt, aminek a jobb oldalán kattints a lefelé mutató nyílra. Itt választhatsz háttérszínt. Vagy az automatikusan felajánlott színek közül választasz (rákattintsz a megfelelő színes négyzetre), vagy kattints a További színek... lehetőségre. Bátraknak szabad a Kitöltési effektusok... menüpontban is garázdálkodni (itt van lehetőség mintázatot, képet, vagy akár színátmenetes hátteret megadni), de most azt nem fogom bemutatni, ez legyen szorgalmi feladat.


Ha a További színekre kattintasz, akkor a múltkori képeslapkészítésből már jól ismert színválasztó ablakot láthatod, innen választhatsz bármilyen színt, ami neked tetszik.


OK, majd az Egyéni háttér ablakban az Alkalmaz gombra kattints, ez fogja a beállítást érvényesíteni a dialapon.

4. Most következik a kép beszúrása. Ugyanúgy megy, mint a Word-ben, Beszúrás menü Kép pontjának Fájlból... lehetősége.


5. Nekem ez egy normál fénykép, és látható, hogy ez bizony óriási a diához képest. Viszont nem látható a széle, akkor hogy fogom lekicsinyíteni?


Nos, ehhez kicsit messzebbről kell nézni a dolgokat. Nehogy felállj, és eltávolodj a géptől!;-) A nagyítást fogjuk megváltoztatni. Az eszköztáron látsz egy olyan mezőt, ahol egy százalékérték van. Ezt kell sokkal kisebbre venni. Én most leveszem 10 %-ra úgy, hogy egyszerűen begépelem a számot. Így már látszik a teljes kép, és a sarkain a méretváltoztató köröcskék.


6. Ha már így látszik az egész, még kicsinyítés előtt levághatod a felesleges részeket. Először is, ha még nincs sehol, a képre jobb gombbal kattintva előhozzunk a Kép eszköztárat.


Itt most is a Levágás eszközt kapcsoljuk be, és behúzzuk a széleket oda, ahol szeretnénk levágni a képet.


7. Ha a kép minden felesleges részét levágtad, és kikapcsoltad a levágás eszközt, jöhet a kicsinyítés. A jobb alsó sarokban "fogd meg" a kis kört, és addig kicsinyítsd a képet, amíg alatta meg nem jelenik a dialapod.



Ezután mozgasd teljesen a lapra a képet.


8. Ha mindezzel megvagy, akkor érdemes a további munkához ismét felnagyítani a diát ugyanott, ahol az előbb lekicsinyítettük. A legördülő menüből válaszd ki az Ablaknyi lehetőséget, ez a korábbi méretet fogja visszahozni.


9. Most jön a további képek beszúrása a 4. pont szerint, ezt a feladatot most már egyedül is el tudod végezni. Íme a diám, miután beszúrtam a két tojást.


10. Ahhoz, hogy a tojásokat külön-külön tudjam mozgatni, érdemes először egy üres helyre kattintani a dián, hogy az összes kijelölést megszüntessük, mert ahogy a képen látható, ha egyszerre több képet szúrok be, azok mind egyszerre lesznek kijelölve, és akkor csak együtt lehet őket mozgatni.

11. Miután a helyükre mozgattam őket, ahogy a múltkor is, meg kell változtatnom a sorrendjüket, hogy a piros tojás legyen a zöld alatt, és ne fordítva. Nem fogod elhinni, de ezt is ugyanúgy kell, mint a Wordben. Jobb kattintás a piros tojásra, a helyi menüben a Sorrend pontot kell választani, majd itt a Hátrébb küldés lehetőséget (így fog eggyel hátrébb ugrani a tojás. Ha a Hátraküldést választod, akkor minden kép mögé kerül.)


12. Most következik a szöveg beírása. Igen ám, de hogy írok be a PowerPointba szöveget? Hiszen kitöröltük a szövegnek való dobozokat? Nem baaaaaj! Van Mááááássiiiiiiik!

A képernyő alsó részében találod a Rajzolás eszköztárat. (Ha mégsem, akkor a Nézet menüben az Eszköztárak pontban a Rajzolásra kell kattintani, ha nincs előtte pipa. Ha van, akkor máshol van ugyan, de látszik ez az eszköztár).
Ezen az eszköztáron van egy szövegdoboz gomb, erre kattints rá egyszer.


Ezután a dián a bal egérgomb folyamatos lenyomásával húzz egy téglalapot oda, ahova szeretnéd, hogy a szöveg kerüljön. Ha megvan a doboz, engedd el az egérgombot.


Ne ijedj meg a doboz össze fog ugrani, de amikor írod a szöveget, ebben a szélességben fog maradni. Írd be az üdvözlet szövegét.


Ha csak egyszer kattintottunk volna a diára, akkor is lehetett volna szöveget írni, de ha túl hosszan írsz, akkor kifut a diából, és utólag kell a méretet változtatgatni.
Az aláírásnak készíts egy külön szövegdobozt az előző lépéseket megismételve, csak a gyakorlás kedvéért ;-)


13. Most meg fogod változtatni a szövegek típusát, színét, méretét, de ehhez először az kell, hogy mindkét szöveg, azaz szövegdoboz ki legyen jelölve. Az utolsó, amibe írtál, ki van jelölve (hacsak azóta nem kattintottál rá valahol a diára). Úgy tudsz hozzáadni a kijelöléshez egy másik szövegdobozt, hogy a billentyűzeten a Ctrl gombot nyomva tartva az egérrel rákattintasz a másik szövegre.


Ezután mindkét szöveg egyszerre lesz kijelölve. Ezt úgy láthatod, hogy mindkét szöveg körül ki van rajzolva a szövegdoboz.


14. Most jön a Wordből már ismert Formátum menü Betűtípus pont. Itt változtasd meg a betűtípust, a méretet és a színt,  majd az OK gombbal zárd be az ablakot.


15. Én a 20-as méretet választottam, de ez nyilvánvalóan túl kicsi a diához képest. Nem megyek vissza a Betűtípus ablakba, hanem gyorsabb, ha az eszköztáron változtatom meg a méretet. A betűméret legördülő menüjét előhozva kikísérletezem, hogy melyik méret felelne meg jobban.


16. Végül a 36-os méret tetszett a legjobban, így annál maradtam. Igen ám, de most összecsúsztak a szövegdobozaim!


Sebaj, széthúzom őket. Először megint megszüntetem a közös kijelölést (egyszer kattintok a dia egy üres részére), majd csak az aláírásra kattintok egyszer. Ezután a doboz szélét megfogom az egérrel (bal egérgomb lenyomva tart rajta), és elhúzom, hogy különváljanak a szövegek, és mindegyik szövegdobozt a helyére igazítom.



17. Akkor azt hiszem, most már újra együtt vagyunk a folyamatban, nézzük a következő lépést! Ó, dehát készen vagyunk! Akkor mentsük el a képeslapunkat!

Az elején már említettem, hogy ebben a programban lehet képként is menteni, ezért ezzel kezdjük. Tehát kattints a File menü Mentés másként... pontjára, majd keresd meg azt a mappát, ahova el szeretnéd menteni a képet. Ezután adj neki nevet, vagy hagyd, amit az elején adtál. Most jön a trükk! A Fájltípusnál automatikusan a Bemutató lehetőség van beírva, neked viszont most egy kép kell. A mező jobb szélén levő nyíllal nyisd le a legördülő menüt, és keresd meg a JPEG fájl lehetőséget. Ez egy népszerű kép formátum, általában a fényképeket is ebben szokták tárolni. Ha megvan, kattints rá, majd nyomd meg az ablakban a Mentés gombot.


18. Ekkor megjelenik egy kérdés, hogy minden diát szeretnél-e így elmenteni, vagy csak az aktuálisat? Ez akkor érdekes, ha egy több diából álló bemutatót készítesz, és el szeretnéd dönteni, hogy csak egyből szeretnél képet, vagy mindegyikből. Most mindegy, hogy melyiket választod, ugyanaz lesz az eredmény, hiszen az egész bemutató csak egy diából áll.


Amennyiben szeretnéd bemutatóként is menteni a képeslapot, akkor ismételd meg az utolsó lépést, a Fájltípusnál az alapértelmezett Bemutató lehetőséget hagyva.

Gratulálok, ismét nagyot alkottál, és közben megtanultál néhány alaptrükköt a prezentációs szoftverben!

A sorozat utolsó részében egy képszerkesztő programban, a Gimp segítségével mutatom meg a képeslap elkészítését. Találkozunk néhány nap múlva!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, oszd meg velem a bejegyzéssel kapcsolatos gondolataidat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...