2014. január 21., kedd

Traffpark - oktatójáték gyerekeknek

Ha van köztetek olyan, aki közel engedi gyerekeit a számítógéphez (én szörnyű szülő vagyok, az enyémek 2-3 éves koruktól simán használják - szegények, informatika tanár anyuka gyerekei...), annak most ajánlanék egy játékot, amely színvonalas, magyar, és még tanulnak is belőle: ez a Traffpark, az Egyszervolt.hu csoport egyik tagja.


A játék közlekedési ismereteket ad át a gyerekeknek, szinte észrevétlenül. Ők meséket néznek, játszanak, de közben tanulnak.

Az alapsztori az, hogy Traffpark egy kis város, ahol sok autócsalád lakik, ők a Traffok. A családokból a kis Traffok barátságot kötnek, miközben Traffy papa, a bölcs öreg tanító oktatja őket a közlekedés szabályaira, rejtelmeire. Természetesen, mint minden gyerekkel, a kis Traffokkal is mindig történik valami, de persze minden jó, ha a vége jó! Mindig tanulnak a hibáikból.


A gyerekek, amikor regisztrálnak, saját Traffot alakíthatnak ki, akinek nevet adhatnak, és kapnak egy rendszámot (ez lesz a jelszó). A regisztrációhoz persze kell egy e-mail cím, én ilyenkor mindig az enyémet adom meg, szeretem tudni, merre járnak, mit csinálnak a gyerekeim az interneten.

A lányom Traffja

Miután elkészült az új Traff, a városban kap egy saját garázst, amit akár fel is díszíthet a plázában vásárolt tapétával, lámpával, díszítőelemekkel.

A garázs a játékokért kapott díjakkal
A garázs játékszobája
A garázs meseszobája

Ezekért Traffintokkal fizet, amit a különböző játékok alatt gyűjthet össze. Érdemes sokat gyűjteni, mert nem csak vásárlásra lehet fordítani a pénzt. A Traffot bizony gondozni is kell. Erre e-mailes figyelmeztetést is kaphatunk, ha túl sokáig egyedül hagyjuk szegényt.

Értesítés elhanyagolt Traffról - mi rendszeresen kapunk ilyet :-(

Tankolni, kereket fújni, lemosni, ezek mind pénzbe kerülnek. De nem kell izgulni, mert elég gyorsan gyarapszik a Traffint a garázsban levő pénzesládában, ha a kis gazdi használja a játékokat, nézi a meséket, és utána válaszol a meséből feltett kvízkérdésekre.

Így néz ki 1 Traffint

A pláza, ahol a garázsba lehet mindenfélét vásárolni

A játék ingyenes, de lehetőség van Traff Követté válni egy kisebb összegért. Bizonyos meséket és játékokat csak így érhetnek el a gyerekek. Mostanra már a boltokban is láthatsz Traffos termékeket, mesekönyveket, a legtöbbhöz jár valamennyi nap ingyenes Traff Követség is. És néha szokott lenni olyan is, hogy ünnepek, hosszabb iskolai szünetek alatt a Traff Követek számára fenntartott dolgok nyitottak lesznek mindenkinek. Én ilyenkor igyekszem odaültetni a gyerekeimet, hadd élvezzék kicsit azokat a meséket is, amit egyébként nem nézhetnek meg.

A fiam Traffja...

... és a fiam garázsa

A játékot nagyobb óvodások is tudják játszani, mert nem kell benne olvasni, minden utasítás beszélve, magyarul hangzik el. Az elején be kell írni a rendszámot, de ez három betű összesen, azt meg nem árt, ha tanulgatják. Én azt csináltam, hogy kiírtam nekik a fali táblára, hogy ne kelljen mindig szaladgálnom, ha játszani akarnak (igen, elég régóta be tudják önállóan kapcsolni a számítógépet, belépnek a nekik létrehozott felhasználóba, és elindítják a játékokat. Majd erről egyszer külön írok...), és innen szépen lenézik. A legnagyobb már másodikos, ő már a Traffja nevét is be tudja gépelni, a kisebb most nagycsoportos, a rendszámot már ő is be tudja kattintgatni, a név beírására meg megkéri a nővérét (nemrég vezették be ezt a belépést, eddig csak ki kellett választani a Traffja képét, és úgy megadni a rendszámot). Onnan meg már egyedül is tud játszani az, aki tudja kezelni az egeret.

A bejelentkező képernyő

A két nagyobb csemetém már egyedül játszik vele, de első alkalommal, mint minden online játéknál, most is azt ajánlom, hogy üljetek oda velük, nézzétek meg együtt, mit is tud ez az oldal, fedezzétek fel együtt a Traffok vidám világát!

Jó játékot!

6 megjegyzés:

  1. Kedves Maja! CSenge kipróbálta a játékot, és azóta is teljesen odavan érte :-) Tudnál esetleg még hasonló értelmes és magyar nyelvű játékokat ajánlani?
    Köszi, és további szép napot!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Gabi!

    Örülök, hogy Csengének tetszik a játék. Eddig sajnos kevés ilyen tényleg jó minőségű játékot találtam a magyar nyelvűek között, de majd igyekszem még keresgélni, és hírt adni róluk.

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Kérhetek egy kis segítséget? Néha a traff megjegyzi, hogy "jól esne egy kis desszert" - erre még nem sikerült rájönnünk, hogy ilyenkor mit szeretne. Tudsz segíteni?
    Köszi és szép hetet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Gabi!

      Őszintén szólva én nem tudtam a választ, ezért egy szakértőhöz, a lányomhoz fordultam. Ő mondta, hogy neki ilyet még nem mondott a traffja, de néha szokta mondani, hogy éhes vagyok. Ilyenkor benzint kell neki még adni. Próbáljátok ki, talán a desszert is ezt jelentheti.
      Lányom kérdezte, hogy mi Csenge traffjának a neve, mert szívesen barátkozna vele (garázsban a könyvben vannak felsorolva a "barátok", és a faliújságon üzenni lehet egymásnak. Ezt nemrég fedeztük fel, és most Eszti nagyon lelkes, és még csak az öccse traffja a barátja). Ha szeretnétek vele barátkozni, írjátok meg a traff nevét, és Eszti "bejelöli". A címem: majabos kukac gmail pont com

      Törlés
    2. Ez nagyon jó ötlet! Csenge még csak most ismerkedik a játékkal, de az ő traffjának sincsenek barátai. A traffja neve Bűvös Hanna :-) (A desszert pedig biztos nem a benzin ... hm ... majd talán rájövünk előbb-utóbb ...)

      Törlés
    3. Hétvégén ülnek a gyerkőceim legközelebb géphez, szólok a lányomnak, hogy jelölje be Csengét. Ha esetleg sikerül megfejteni a desszert jelentését, megírhatod nyugodtan. nekünk is van még tanulnivalónk! :-)

      Törlés

Kérlek, oszd meg velem a bejegyzéssel kapcsolatos gondolataidat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...