2014. január 6., hétfő

Google Naptár ismertető

Először is kicsit elkésve, de azért nagyon boldog új évet kívánok mindenkinek!

Nem tudom, ki hogy van vele, de én az óév utolsó napjait, illetve az új év első napjait tervezgetéssel töltöm. No, sajnos még nem olyan kifinomultan, mint szeretném, inkább csak az új naptárak kitöltésére korlátozódik ez a tevékenység. Beírom a névnapokat, szülinapokat, a már ismert eseményeket, stb. Több naptáram is van, így ez nem pár perces feladat. Van egy határidőnaplóm [http://www.rendteremto.hu/hataridonaplo/] a táskámban, van egy fali családi naptár a konyhában, és általában van egy asztali naptár a dolgozószobában. Ezekbe mindbe be szoktam vezetni a fenti dolgokat.

Később, az év során az új dolgokat így mindig legalább háromfelé kell beírni. Persze ez vagy sikerül, vagy nem, általában valamelyiket elfelejtem, és akkor ott van a folyamatos naptáregyeztetés, hogy ha a férjem bármelyiket megnéz, biztosan tudja, mikor történik valami fontos.

Pedig van egy módszer, amivel a sok naptáras problémát ki lehet küszöbölni, mégpedig egy jó internetes naptár használata. Ilyen például a Google Naptár, ami ingyenes, csak egy Google fiók szükséges hozzá.


Mindenkinek jut

Mármint mondjuk a családból mindenkinek lehet egy saját naptára. Ugyanis saját fiókunkon belül több naptárat is létrehozhatunk, mindegyiknek külön színkódot adományozva. Így könnyen megtehetjük, hogy egy-egy eseményt az érintett személy naptárába írunk be, így szépen színekkel kódolva látjuk a felületünkön. Vagy ki-be kapcsolhatjuk a különféle naptárakat aszerint, hogy mondjuk csak a saját dolgainkat szeretnénk látni, vagy csak a gyerekek programjait. A naptárak bárkivel megoszthatók, tehát mondjuk meg lehet azt tenni, hogy engedélyezzük a naptár szerkesztését annak, akinek a nevére létrehoztuk (egy e-mail cím megadásával), így ha valamilyen programja adódik, beírhatja a naptárába, mi pedig látjuk a felületünkön. Így azért könnyebb egy családi életet megszervezni, nem?

Saját naptárunkat is megoszthatjuk, így a beavatottak bármikor megnézhetik, hogy mikor érünk rá, illetve engedélyünktől függően azt is, hogy mikor milyen programunk van.

Részletes

Új programot a Létrehozás gombbal tudunk beírni a naptárba. Az ekkor megjelenő oldalon részletesen beállíthatjuk, hogy az adott esemény mettől meddig tart (akár más időzónát is beállíthatunk egy adott eseménynek!), hol kerül rá sor, kinek a naptárában jelenjen meg. Ha csoportos eseményről van szó, mondjuk találkozót szervezünk, akár a résztvevők e-mail címét is megadhatjuk, így ők értesítőt kapnak az eseményről, sőt beállíthatjuk, hogy esetleg másokat is meghívhassanak ugyanígy erre az eseményre.

Csatolhatunk egy hosszabb leírást az eseményekhez, illetve emlékeztetőt is kérhetünk róla, akár több alkalommal is. Ha ismétlődik az esemény természetesen azt is beállíthatjuk, így nem kell többször ugyanazt a dolgot beírni. Így egy lépésben megtölthetjük a naptárat mondjuk a gyerekek különóráival (például: hetente hétfőn és szerdán 16:00-kor), vagy egy tanfolyam adataival (2 hetente hétfőn szerdán és pénteken 10-kor).

Megadhatjuk azt is, hogy az esemény idején a naptárunkban elfoglaltként, vagy elérhetőként jelezzen minket, arra az esetre, ha valaki kíváncsi lenne rá. (Például ha egy névnapot vittünk be egész napos eseményként, akkor ugye azért ráérünk a barátnőnkkel sétálni egyet, nem?) Ehhez még eldönthetjük azt is, hogy az adott esemény privát, vagy nyilvános, tehát szabályozható, hogy a már megosztott emberek egyes eseményeket mégse lássanak.

Teendők listája

A saját naptárak listájában automatikusan szerepel egy Teendők nevű modul, amire rákattintva egy teendőlistát is létrehozhatunk, és az egyes teendőket akár határidővel is elláthatjuk. Amennyiben beállítunk határidőt, a feladat automatikusan megjelenik, az adott nap tetején, hogy jól láthassuk. Ha a feladatot teljesítettük, ki is pipálhatjuk.

Ez a feladatlista össze van kötve a Gmail feladatlistájával is. Amennyiben ott egy üzenethez kapcsolódóan feladatot állítunk be, azt is látni lehet, és át lehet lépni a kapcsolódó üzenetbe is.

Könnyen kezelhető

A Google naptár kezelése egyszerű, könnyen megtanulható. A gombok jól láthatóak, érthető a feliratuk, és a Súgó magyar nyelven is olvasható.

Nyomtatható

A Google naptárakat lementhetjük tömörített formában, és utána importálhatjuk más naptárprogramokba is, ami olvassa az ical formátumot (ez egy elég általánosan használt naptárformátum). Ezen kívül a kitöltött naptárunkat ki is nyomtathatjuk, így lefűzhető mondjuk egy háztartási mappába is. Eldönthetjük, hogy egy napot, hetet, vagy akár egy hónapot nyomtatunk ki. Először megnézhetjük a nyomtatási képet, majd küldhetjük a nyomtatóra, vagy akár elmenthetjük egy pdf dokumentumba is.

Hordozható

De mit ér egy naptár, ha nem tudunk beleírni, amikor kellene? Bizony, ha útközben adódik valamilyen program, amikor épp nem ülünk gép előtt, akkor semmit. Hiszen semmi értelme az elektronikus naptárnak, ha ugyanúgy kell mellé egy noteszt tartanom magamnál, amiben menet közben tudom beírni a programokat, vagy megnézni, hogy mikor mit csinálok. De a Google Naptárral ezen a téren sincs gond, ugyanis az Android rendszerrel ellátott okostelefonokba be van építve, így ha ott bejelentkezünk Google fiókunkkal, akkor ugyanazt a naptárat látjuk, szerkesztjük, amit az otthoni gép előtt is. Igaz, számomra például a mobilos verzió kissé nehézkesebben kezelhetőnek tűnik, de legalább ott van.

Remélem, sikerült kedvet csinálnom a Google naptár, vagy más online naptárak kipróbálására. Legközelebb, maradva a naptáraknál, egy másik online programot mutatok be nektek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, oszd meg velem a bejegyzéssel kapcsolatos gondolataidat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...