2014. január 16., csütörtök

5 dolog, amire a felhőben figyelni kell


Az előző bejegyzésemben arról győzködtelek, hogy milyen fantasztikus dolog a felhőben, azaz az interneten tárolni az adataidat, óvni kívánt képeidet, zenéidet. Azonban még mielőtt az egész életünket feltöltenénk, érdemes néhány dolgot tudni, figyelembe venni. Igaz, ezek csak akkor tekinthetők valódi veszélynek, ha az ember olyan paranoiás, mint én, de azért tudni másoknak sem árt róluk.



Mire figyelj tehát a felhőben?

1. A felhő alapú tárhelyek elvileg ugyan biztonságosak, a szolgáltatók azonban a regisztrációnál a szerződési feltételek között figyelmeztetnek, hogy nem vállalnak a feltöltött fájlokért felelősséget. Ez annyit jelent, hogy ha például egy csúnya, gonosz hacker feltöri a tárhelyet, és így hozzáfér a feltöltött dolgokhoz, azért nem perelheted később a tárhelyet.

2. Ez egy kicsit következik az előző pontból is. Soha ne tölts fel az internetre személyes, bizalmas adatokat tartalmazó fájlokat. Tehát a személyi igazolványod másolatát, adószámodat, bankkártyád pin kódját mondjuk a bankkártyád másolatával, esetleg a bankszámlaszámoddal együtt. Nem részletezem tovább, biztos értitek a lényeget.

3. Amikor kiválasztod, hogy melyik szolgáltatónál fogod tárolni az adataidat (erről egy kicsit később), érdemes figyelembe venni az amerikai tulajdonú cégeknél (Google, Microsoft, stb.), hogy rájuk vonatkozik a nemrégiben Amerikában elfogadott Patriot Act nevezetű törvény. Ennek a lényege, hogy az Amerikai kormánynak bizony joga van hozzáférni bármilyen adathoz, ami amerikai tulajdonú szerveren található. Tehát mindegy, hogy te nem vagy amerikai, ha ilyen szerveren tárolod a fájljaidat, akkor számítani kell arra, hogy ha Obama bácsinak ez valamiért fontos, akkor megnézheti, mit is őrizgetsz ott.

4. Már említettem a szerződési feltételeket. Ez az a kis kocka, amit automatikusan be szoktál pipálni, amikor regisztrálsz valahova, és oda van írva, hogy "Megismertem az üzletszabályzatot, vagy az általános szerződési feltételeket", valójában azonban nagyon kevesen szokták igazából elolvasni (én is csak néha teszem meg...). Ebben az esetben olyan szempontból fontos megnézni, átfutni, hogy lásd, a feltöltés után vajon a te tulajdonod marad-e a sok fájl. Mit vállal, mit nem vállal, mit enged meg magának a szolgáltató, miután az ő szerverére helyezted a fájlokat. Ne felejtsük, hogy itt azért családi képeinkről, egyéb magán dolgainkról van szó, nem feltétlenül minden olyan, amit szívesen megosztunk nagy plénum előtt.

5. Végül egy nagy hátrány, amit érdemes átgondolni, mielőtt a feltöltés után egy nagy sóhajjal ki is töröljük a gépünkről a kihelyezett fájlokat. Hiába igaz az, hogy innentől bármilyen internetes eszközön, és bárhol ahol internet van, elérhetjük ezeket a fájlokat, ugyanez hátrányként is nézhető. Ha valami olyan helyen szeretnénk dolgozni velük, ahol nincs internet, vagy esetleg valami miatt nem férünk hozzá a világhálóhoz mondjuk mert az internetszolgáltatónál valami technikai baki lépett fel (voltam én már így napokig internet nélkül itthon), akkor bizony hiába működik az eszköz, amin dolgozhatnánk, a fájlokat nem lehet elérni. Ezért mindig érdemes egy "offline" helyre is átmenteni a dolgokat, ha mindenképpen le akarjuk törölni a gépről helynyerés céljából őket.

De hova töltsem fel a fájlokat?

Ha ezek után még mindig szeretnéd a felhőbe archiválni a merevlemezed tartalmát, íme néhány lehetőség, hova is töltsd fel azokat.

Dropbox: Az egyik legelterjedtebb és legnépszerűbb szolgáltató mostanában. Alapból 2 GB helyet ad ingyenesen, amit különböző feladatok teljesítésével (például hogy ajánlod másoknak, vagy írsz a Dropboxnak a szolgáltatással kapcsolatos tapasztalataidról, stb.) akár 16 GB-ra is fel lehet tornázni. Ha ennél több hely kell, azt is lehet, csak fizetni kell érte.

SkyDrive: Ehhez a tárhelyhez Microsoft Live fiókra lesz szükség. Ingyenesen 7 GB tárhelyet ad, ha fizetünk, ennél több is lehet.

Google Drive: Ahogy a nevében is benne van, ez a tárhely a Google fiókhoz tartozik. 2 GB-ig lehet ingyenesen tárolni a dokumentumainkat (amiket akár a Google Dokumentumok szolgáltatáson belül is lértehozhatunk), utána 100 GB-onként fizetni kell.

Box: Ez egy különálló szolgáltató, itt ingyenesen 5 GB tárhelyet kaphatunk, ha többet szeretnénk, vásárolhatunk nagyobb csomagot.

Ha ez még mindig nem elég, kevésbé ismert szolgáltatókról is olvashatsz egy, a Men.hu oldalon megjelent cikkben.

Végül, ha nem idegenkedsz a kínai szerverektől, érdemes elolvasni a HVG.hu cikkét egy 1 TB-os lehetőségről.

Ti milyen más tárhelyeket ismertek még? Kérlek, írjátok meg a hozzászólások között, mert olyan nagy az Internet, több szem többet lát belőle.

Tipp: Nem kötelező kizárólag egy tárhelyet használni! Akár mindre lehet regisztrálni, így összességében azért elég nagy mennyiségű adatot tárolhatunk a neten, itt-ott. Sőt, van online lehetőség arra is, hogy a sok tárhelyet egy helyen kezeld: MultCloud.

Sok sikert, és jó töltögetést!

2 megjegyzés:

  1. https://cloudup.com/
    Bár ide csak meghívásos alapon tudunk regisztrálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg jónak tűnik, bár ahogy nézem itt inkább a feltöltött dolgok megosztásán van a hangsúly. De ez is egy tárhely. Te használod, Ányi? Fel lehet úgy tölteni, hogy nem osztasz meg, hanem tényleg csak tárolsz?

      Törlés

Kérlek, oszd meg velem a bejegyzéssel kapcsolatos gondolataidat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...