2014. január 9., csütörtök

Cozi ismertető

Ma egy másik online szervezőfelületet mutatok be, a Cozi-t. Azért nem naptárnak hívom, mert ez az oldal jóval több, mint egy online naptár. Tulajdonképpen egy internetes háztartási mappa. Naptár funkcióján felül még a családi élet más területeire is nyújt megoldást. A legtöbb része ingyenes, de egy Cozi Gold előfizetéssel még több funkciót kapunk.
Nem árulok zsákbamacskát, nagy hátránya az oldalnak, hogy csak angol nyelven érhető el, de a nyelvet "háztartási szinten" beszélőknek nem kell aggódniuk, érdemes lehet kipróbálni. Nézzük meg, milyen funkciókkal segít nekünk a Cozi megszervezni a háztartást.


Regisztráció

Azért írok erről külön, mert kicsit más a filozófia, mint a Google-nél. Itt ugyanis nem egy személynek van egy fiókja, hanem a regisztráció lényegében családi. Tehát egy fiók egy családhoz tartozik, és ezt később majd ki is használja a rendszer. Amikor tehát először elkészítjük a fiókunkat, a beállításoknál fel lehet venni a háztartás tagjait, az ő e-mail címüket, stb. A felületre az egész családnak egy jelszóval lehet belépni, de mindenki a saját e-mail címét használhatja, így tudja megkülönböztetni a rendszer, hogy éppen ki használja a felületet.

Naptár

Lényegben ugyanaz, mint a Google naptár, amiről az előző bejegyzésemben írtam. Igaz, kicsit kellemesebb a külalakja :-) Itt is választható, hogy egy nap, egy hét, esetleg egy egész hónap programjait szeretnénk egyszerre látni. Itt is színkódolhatjuk az eseményeket aszerint, hogy kiket érint (a kódokat előzőleg a Settings - Beállítások menüpontnál lehet beállítani).

Új eseményt beírni a naptár bal felső sarkában lehet a "Type appointment" résznél (egyszerűen begépeljük, hogy mikor és mi történik), vagy egyszerűen a megfelelő napra duplán kattintva. Az utóbbi esetben egy elég könnyen kezelhető űrlapot kell kitölteni, ahol megadhatjuk az esemény nevét, hogy kit érint a családból, ha ismétlődik, akkor az ismétlődés menetét, az esemény kezdetét és végét, helyszínét, jegyzetet fűzhetünk hozzá, illetve emlékeztetőt kérhetünk róla.

Importálhatjuk a már meglevő Google naptárunkat is, vagy más internetes naptárakat (én például a lányom iskolájának naptárát tettem be ide, így nem kell folyton a weblapjukra mennem, hogy mi mikor lesz, automatikusan megjelenik minden iskolai esemény a naptáramban - igaz, azok is, amik ránk nem vonatkoznak... de ez legyen a legnagyobb bajom...) a megfelelő .ics formátumú naptárfájl feltöltésével.

A naptár feletti Print menüponttal ki is nyomtathatjuk a naptárunkat többféle módon (kiválasztott hét, a következő pár hét, vagy egy tetszőleges hónap). A Show menüponttal kijelölhetjük, hogy a család melyik tagjának szeretnénk a programjait látni, vagy azt, hogy a teljes családi programlistát néznénk (All).

Elérhetőségek

Felvehetjük a család számára fontos emberek elérhetőségét a Contacts részben. Amennyiben van Cozi Gold előfizetésünk, akkor itt a felvett elérhetőségeket akár kategóriákba is rendezhetjük, vagy a karácsonyi képeslapok elkészítésében is segítséget kaphatunk, a megfelelő listában szereplők címeit cimkékre nyomtathatjuk. A fizető ügyfelek akár importálhatják már meglévő listáikat is (Excelből, Outlookból, vagy akár a telefonból).

Teendő lista

A Google Naptár teendő listájánál itt sokkal többről van szó. A felírt teendőinket itt különböző listákra oszthatjuk. Például lehet külön listánk a gyerekekkel kapcsolatos tennivalóknak, és egy külön a ház körüli javításoknak. A különböző listákat pedig akár a család különböző tagjaihoz is rendelhetjük (vagy hagyhatjuk közös családi listának), aszerint, hogy kinek szólnak a listán szereplő feladatok.

Bevásárlás

A Shopping funkcióval bevásárlási listát készíthetünk. Itt is létrehozhatunk több listát, például boltok szerint (nekem például eléggé határozottan megvan, hogy mit hol szoktam megvásárolni, így eleve tehetem annak a boltnak a listájára, hogy amikor tudom, hogy oda megyek, elég legyen csak azt az egy rövidebb listát magammal vinni, ahelyett, hogy egy nagy listából kelljen kibogarászni, hogy ott ebből mit veszek meg...).
Természetesen a bevásárlólisták nyomtathatóak, ahogy a teendő listák is.

Menütervezés

Ez az egyik kedvenc funkcióm! Itt először is begépelhetjük a naptárba, hogy mikor mi legyen a menü. De ez még semmi! A Recipe Box (recept doboz) funkcióval összegyűjthetjük kedvenc receptjeinket. Ezeket válogathatjuk a Cozi saját receptoldaláról, ahonnan egy kattintással bármelyik receptet betehetjük a receptdobozunkba (Add to Recipe box). Ha nem innen választunk, akkor a "+New recipe"-re kattintva írhatunk be saját recepteket (sajnos arra még nem jöttem rá, hogy az így beírt receptekhez hogy lehet képet adni), vagy megadhatjuk egy recept linkjét.
Ha a receptdobozunkban van már pár recept, akkor a menütervezésnél ezek jobb oldalt megjelennek a naptár mellett, így akár egyszerűen be is húzhatjuk a megfelelő ételt a megfelelő naphoz. Ha pedig ez megvan, akkor nem kell aggódnunk a bevásárlólista összeállításán sem. A receptdobozban található receptek hozzávalóit ugyanis egy gombnyomással a bevásárlólistához adhatjuk (Add to shopping).

Kommunikáció

A Messages funkció egy egyszerű üzenőfal a család számára. Ide bárki feltűzhet egy üzenetet, amit a család összes tagja láthat, amikor belép a Cozi-ba. Sajnos ingyenesen maximum 15 üzenetet tűzhetünk ki, ha ezt kihasználtuk, akkor már csak Cozi Gold előfizetőként üzengethetünk egymásnak. De azért jópofa lehetőség.

Napló

Végül a Journal funkció pontosan az, aminek látszik. A családdal történt eseményeket örökíthetjük meg akár képekkel ellátott bejegyzések formájában, melyeket aztán megoszthatunk bárkivel, akit érdemesnek tartunk erre. A megosztásnak több módja is van. Elküldhetjük a legutóbbi bejegyzést valakinek e-mailben, vagy indíthatunk havi hírlevelet, mely az általunk megadott e-mail címekre elküldi az adott hónapban írt bejegyzéseinket. Ha nem szeretnénk családunkat, ismerőseinket e-mailekkel bombázni, akkor választhatjuk azt is, hogy egy szép, a Cozi által a bejegyzéseinkből elkészített privát weboldalon osztjuk meg családi életünk apró darabkáit. Itt is meghatározhatjuk, hogy mit osztunk meg, és szimplán a linket kell egyszer elküldeni annak, aki nagyon sűrűn kérdezi tőlünk: "Na és hogy vagytok?"

Kiegészítő funkció

Lehetőség van az ismétlődő eseményeket akár csoportokba foglalva megadni a családtagok rendszeres beosztását. Ezt egy külön felületen tehetjük meg a Schedule funkció segítségével. Tehát például a kisfiam óvodai beosztása szerint ő hétfőnként 7:45-ől hittanon van, szerdánként pedig 7-től fociedzésen. Ezt bevihetem a naptárba két külön ismétlődő eseményként, vagy egy Ovi nevű beosztást készíthetek, amin belül létrehozom ezt a két dolgot. Igazából nincs lényegi különbség az eredményt illetően, csak csoportosítva vannak így az események. annyi pluszt ad a beosztás funkció, hogy ezt a beosztást meg lehet osztani a háztartáson kívüli személyekkel, tehát mondjuk nagyszülőkkel, bébiszitterrel, akik felelősek a gyerek szállításában.

Végül a Cozi Gold előfizetőknek még egy érdekes funkció áll rendelkezésre, a Születésnap követő (Birthday Tracker). Ez a funkció egy születésnapos naptárat készít, ahol bejelölhetjük mindenkinek a születésnapját, így azok automatikusan bekerülnek a naptárunkba minden évben.

Összefoglalva szerintem a Cozi egy érdekes alternatíva a Google Naptárhoz képest. Azoknak, akik egy kicsit tudnak angolul, érdemes kipróbálni, szerintem nagy segítséget tud nyújtani a háztartás megszervezésében. Arról nem is beszélve, hogy természetesen a Cozi-nak is van mobilváltozata Androidra, Windows-ra és iPhone-ra is. Sikerült kedvet csinálnom hozzá? Ha igény van á, készíthetek egy letölthető részletes használati útmutatót. Ha szeretnétek ilyet, jelezzétek alul a hozzászólásokban.

Szervezésre fel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, oszd meg velem a bejegyzéssel kapcsolatos gondolataidat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...