2014. január 23., csütörtök

Magyarország.hu

Kezet fel, aki még nem hallott a címben szereplő weboldalról! Hatásszünet... No, igen, gondoltam. Elég kevesen vannak. Ez országunk hivatalos kormányzati portálja. És most kezet fel, aki még soha nem használta az említett oldalt! Újabb hatásszünet... Igen, látom a magasba röpülő kézrengeteget. Érdekes módon a legtöbb ember, akit megkérdeztem, nemhogy nem használta még, de rá sem nézett. Pedig nagyon hasznos oldal tud lenni, ha az ember ügyintézésre adja a fejét.


Mert miről is szól ez az oldal? Arról, hogyan intézzük ügyeinket. Ahelyett, hogy órákat töltünk el a telefonon lógva, vagy a hivatalok információs pultjánál állva, alapinformációkra vadászva, szépen kényelmesen felmehetünk a Magyarország.hu-ra, és kikereshetjük azt, amire kíváncsiak vagyunk.

- Mit kell benyújtani a különböző okmányok elkészítéséhez?
- Milyen nyomtatványokat kell kitölteni a GYES igényléséhez?
- Hány napon belül kell jelezni új lakcímünket?
- Mikor nem mondhat fel nekünk a munkáltató?
- stb.

A portálon keresztül nem csak olvashatunk az ügyek intézéséről, hanem bizonyos dolgokat részben, vagy egészben el is intézhetünk online. Hivatalba mászkálás és sorban állás nélkül! Néhány példa a számos szolgáltatásból:

- GYES igénylése online űrlapot kitöltve
- Adóbevallás benyújtása online (nem kell utolsó pillanatban sorban állni a postán, és akár a határidő napján éjjel 23:59-kor is feladhatod - persze nem ajánlom, de lehetséges)
- Megnézhetjük, hogy az OEP milyen szolgáltatásokat, vizsgálatokat számolt el a TAJ számunkra, akár évekre visszamenőleg
- Ha mégis el kell mennünk mondjuk az okmányirodába, az időpontot lefoglalhatjuk a portálon keresztül (nem kell órákig várni, amíg végre felveszi valaki a telefont), sőt bizonyos ügyeket akár el is indíthatunk, hogy az irodában már tényleg csak azt kelljen intézni, amit máshogy nem lehet (mondjuk egy új igazolványnál az adataidat nyilván otthon is ki tudod tölteni, de a fénykép elkészítése az ugyebár csak az irodában lehetséges). Így rövidebb lesz az ügyintézés ideje, előbb otthon lehetsz, hogy egyéb dolgaiddal foglalkozz, esetleg játszhass a gyerekekkel:-)
- stb.

Ez utóbbi szolgáltatások igénybevétele azonban csak az úgynevezett Ügyfélkapu kóddal lehetséges.

Az Ügyfélkapu

Tulajdonképpen az ügyfélkaput úgy kell felfogni, mint egy regisztrációt a Magyaroszag.hu oldalra. Azonban míg más internetes oldalon elég a regisztrációhoz megadni egy e-mail címet, meg egy jelszót, addig ez itt kicsit bonyolultabb, mivel fontos, hogy az oldal tudja, hogy valóban kik vagyunk. Ne feledjük, hogy itt közügyeket intézünk, és az állami adatbázisokba lépünk be, valamint sokszor aláírandó dolgokat kezelünk, ezért az aláírást egyszer személyesen meg kell adni. Az ügyfélkapu kód személyesen kérhető az okmányirodákban, vagy a járási hivatalokban. Igen, ennél az ügynél nem kerülhető ki a személyes megjelenés, de gondoljuk meg, ezzel az egy úttal mennyi utat megspórolunk a későbbiekben!


Az összes, az oldalon keresztül intézhető ügyeket ezen az oldalon nézheted meg. Érdemes átböngészni, néha találok én is meglepő dolgokat, amire nem is gondoltam volna. A listán jelezve vannak azok a szolgáltatások, amelyekhez Ügyfélkapus belépés szükséges, vagyis amit csak bejelentkezés után lehet igénybe venni.

Remélem, meghoztam a kedved, hogy legalább körülnézz az oldalon. Nos, ki milyen érdekes szolgáltatást talál? Ha van kedvetek, írjátok meg nekem a megjegyzések dobozba itt a bejegyzés alatt. Nagyon kíváncsi vagyok, ti mit találtok hasznosnak.

Addig is szép napot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, oszd meg velem a bejegyzéssel kapcsolatos gondolataidat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...