2014. január 18., szombat

Egyperces Excel


Excel 2013-ba így néz ki
A minap egy régi kedves ismerősöm az alábbi kérdéssel keresett meg:

"Tudnál nekem egy Excelesben segíteni? Van egy táblázatom, szeretnék belőle kitörölni egy oszlopot. Idáig OK is. De van olyan másik oszlop, aminek a cellái a kitöröltre vonatkoznak. Hogyan tudom megmondani az Excelnek, hogy vegye le róla a képletet, és mint szám, hagyja ott a számot? Nem számít nekem, hogy honnan jött ki a szám, miből lett annyi, csak maga a szám kell."

Természetesen tudtam segíteni. Ha kíváncsi vagy, mi a megoldás, olvasd tovább!





Tehát a probléma a következő: Van a táblázatban két oszlop (de ez persze lehet akárhány cella is), mondjuk B és C. A C oszlopban található számok a B-beli adatokból vannak számolva valamilyen képlettel, függvénnyel. A lényeg, hogy a C oszlop a B-től függ. A probléma akkor jelentkezik, amikor az ember ki szeretné törölni a B oszlopot valami miatt. Ilyenkor ugyanis a törlés után a táblázatkezelő a C oszlopban hibát jelez a cellákban, mivel nem találja az adatot, amit a képletben fel kéne használnia. A kérdés tehát az, hogy mi a teendő, ha mégis ki szeretnénk törölni a B oszlopot.

Válasz:
  1. Jelöld ki azt az oszlopot, amiben a képletek vannak, tehát a példa szerint a C-t.
  2. Másold a Vágólapra (pl. CTRL+C-vel)
  3. Ezután Irányított beillesztéssel ugyanerre a helyre illeszd be csak az értéket. Ekkor a korábbi képletek felülíródnak, és a C oszlop celláiban csak a kiszámolt értékek lesznek.
  4. Ezután már simán kitörölheted a B oszlopot.
Neked is van kérdésed az Office-szal vagy más programmal kapcsolatban? Tedd fel a hozzászólások között, vagy írj nekem e-mailt, szívesen válaszolok. A szabály: nincs buta kérdés, bármiben szívesen segítek!

Szép napot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, oszd meg velem a bejegyzéssel kapcsolatos gondolataidat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...