2014. január 25., szombat

Egyperces PowerPoint - konvertálás PDF-be

A kérdés ezen a héten a következő:

"Hogyan lehet PowerPoint prezentációt átkonvertálni PDF-be?"

Hogy miért lehet erre szükség? Nos, például ha készítek egy prezentációt, az általában azért van, mert előadok valamit, amit meg fognak hallgatni. Ha van hallgatóság, akkor az általában jegyzetelni szeretne, mivel ugyebár egy diára nem szoktunk minden egyes szót feltenni, csak a vázlatot. Tehát mondjuk nem elég, ha az előadás után körbeküldöm a fájlt. Nos, ha PDF-be átalakítjuk a prezentációs fájlunkat, azzal segíthetünk a jegyzetelésben. Kioszthatjuk kinyomtatva a prezentáció diáit, így a hallgatóság erre tud jegyzetelni, és mivel a vázlatpontok már ott vannak neki, csak figyelnie kell, és a plusz információkat a vázlat mellé jegyzetelni. Így lehet elkerülni azt a szituációt, hogy "várjon még a továbblépéssel, nem írtuk le!". Hiszen nem azt kell leírnia, ami a dián van, hanem azt, amit mellette mondasz.

De ez csak egy a sok elképzelhető előny közül. Mivel azonban ez egy rövid bejegyzésnek készül, most nem ecsetelem tovább a lehetséges helyzeteket, hanem lássuk a megoldást!

Válasz: Általában egyik prezentációkészítő szoftver sem tud egyszerűen PDF-be menteni, a bemutatót ehelyett exportálni kell. Ilyen menüpont mindegyikben van, a Fájl menüpontban, a PowerPoint 2013 esetében a Fájl szalagon. Kipróbáltam két szoftvert is.

PowerPoint 2013

Az exportálásnál részletesen be lehet állítani, hogy egy dia egy oldalra kerüljön, esetleg csak emlékeztetőket tegyen az oldalra (ez azt jelenti, hogy a diákat kicsinyítve felpakolja az lapra). Ha ez utóbbit állítjuk be, akkor azt is megadhatjuk, hogy hány dia legyen egy oldalon. Még sok már beállítható pont is van, a kísérletezést rád bízom.


Libre Office 4.0

Itt szintén van Exportálás menüpont, de ebben PDF-et nem lehet készíteni. Ha kifejezetten PDF-et szeretnénk készíteni, arra még egy külön menü van, az Exportálás PDF-be. Viszont ez automatikusan olyan PDF-et készít, ahol egy dia egy oldal. Viszont cserébe részletesen be lehet állítani, hogy a megnyitáskor hogy viselkedjen a megnyitandó program. Érdemes megnézegetni a lehetőségeket.


De azért ezzel a programmal is lehet az előbb említett emlékeztetőket készíteni, de ahhoz, hogy ez PDF-ben készüljön el, szükség lesz egy külön programra, ami PDF fájlba nyomtat a programokból. Ilyen például a PDFCreator nevű ingyenes program.

Tehát beállítgatjuk a jellemzőket, mintha nyomtatni szeretnénk az emlékeztetőket, majd az igazi nyomtató helyett kiválasztjuk a virtuális PDF nyomtatónkat, és nyomtatunk. Így egy PDF fájl készül, ami remekül használható jegyzetelésre.


Remélem segítettem, és számodra is hasznos volt ez a leírás. Ha valami nem érthető, kérlek, jelezd a hozzászólások között itt a blogban, és segítek.

Szép napot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, oszd meg velem a bejegyzéssel kapcsolatos gondolataidat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...