2016. szeptember 15., csütörtök

Tanévkezdés - informatikával, avagy hogyan teremtek én a káoszból rendet

Négy gyerek mellett egy-egy tanévkezdés egész kaotikus tud lenni. A mai bejegyzésemben megmutatom, én hogy igyekszem úrrá lenni a káoszon. Természetesen nagyrészt a számítógépet veszem igénybe.

Szeptember, iskolakezdés. A harmadik héten járunk, és már körvonalazódnak a szakkörök, különfoglalkozások. Tegnap voltam az utolsó év eleji szülői értekezleten (szám szerint a negyediken, ugyebár), így az első félév előre tudható programjai is a noteszemben csücsülnek, várva arra, hogy mind naptárba kerülhessenek. Még várunk az év során várható kórusos szereplésekre, amit az ígéret szerint e-mailben fogunk megkapni a kórus vezetőjétől.

Máshogy nem megy, valami rendszert kell kialakítani. Még nem tudok beszámolni arról, hogy megtaláltam volna a tökéleteset, de azért már egy-egy eleme megvan, ezeket évek óta használom. Minden évben próbálok csiszolni a szokásaimon, így idén is vezettem be új elemeket kipróbálásra.

Az idei rendszerem elemei a következők:

"Anya mindent megtervez" határidőnapló


Évek óta ez az "agyam". Ezt magammal tudom hordani, bármikor elő tudom venni, és nagyon igyekszem mindent mindig beleírni. Sokan használják önmagában is, nekem azonban nem elég, mert lustaságból néha a rendszeres foglalkozásokat elfelejtem beírni, és így már nem olyan megbízható, mert simán keresztbe szervezek dolgokat, ha épp nem írtam be mind a négy gyerek összes programját előre két-három hétre. A másik problémám, és ez a papíralapúságból adódik, hogy ha megváltozik egy program dátuma, akkor ugyebár ki kell húzni, és kézzel kell átírni minden információt az adott programmal kapcsolatban a másik dátumra. Ez a legtöbbször nem sok idő, de vannak bonyolultabb programok amiknél nehézkes.

Google naptár


Idén ez egy új elem a rendszerben. Már évek óta tervezem bevezetni, de csak most jutotam el oda, hogy valóban meg is próbálom. Igyekszem ebbe mindent bevinni, ami csak történik velünk. Külön naptárat készítettem a fiókomban minden gyerek nevére, és a férjem munkahelyi beosztásához is egyet, hiszen mivel ügyeleti rendben dolgozik, a programjaink szervezésekor nagy jelentőséggel bír, hogy ő éppen milyen műszakban van. Várakozásaim szerint ennek a naptárnak az lesz az egyik előnye, hogy minden mobileszközön el tudom érni, tehát ha új program keletkezik valahol, akkor rögtön beírhatom a Google naptáramba, a hozzá tartozó információkkal együtt, ami lehet, hogy a határidőnaplómba nem férne bele egy-egy nap részletezéséhez. Így viszont a megjegyzésekbe akár azt is beírhatom, ha valamit vinni kell, esetleg valamilyen tennivaló van a programmal kapcsolatban. És ha véletlenül olyan program van, ami ismétlődni fog, azt is rögtön beállíthatom, így nem kell annyiszor beírnom a naptárba, ahányszor előfordul. A határidőnaplóban pedig majd beírogatom, amikor egy kicsit több időm van.
Igen, hosszú távú terveim között szerepel a teljes "digitális átállás", bár azért be kell vallanom, szervezési dolgokban igencsak papíralapú szeretek lenni. De sajnos be kell látnom (főleg az íróasztalom állapotát elnézve), hogy csökkentenem kell a cetlik, papírok, és egyéb dolgok mennyiségét. Ezért most elkezdem a kísérletet, aztán meglátjuk, hogy boldogulok.

E-mail


Természetesen használok e-mailt, hiszen a szülőtársakkal, a tanárokkal így tartom a kapcsolatot. E-mailen mondjuk le az étkezést is, ha szükséges.

Excel


Most ezt nem ragozom sokat (ha érdekel, szívesen készítek erről is egy bejegyzést), de augusztusban, amikor megkaptuk a két iskolásunk tanszerlistáját, a táblázatkezelő segített abban, hogy a két listából össze tudjak hozni egy közös bevásárlólistát, amin lehetőleg a négyzetrácsos füzet, és a grafit ceruza, meg hasonló dolgok csak egy sorban szerepelnek :-D

Word


Amikor végere végleges az órarend, szeretem begépelni, és különböző méretben kinyomtatni a gyerekeknek. Teszünk egy A5-ös méretűt a falra a táskapakoláshoz, készítünk mini méretet a tolltartóba, stb. Az alsósoknak rajzos órarendet alkotok, egyrészt, hogy már elsőben is tudjon egyedül táskát pakolni, amikor még nem megy az olvasás, másrészt kedvet is csinál, hogy a különböző tantárgyak tetszetős kis rajzocskákkal szerepelnek. Nagyon szokták szeretni. Igaz, a nagylányom idén már felsős, vele megbeszéltük, hogy már nem lesz rajzos az órarendje, mert egyszerűen nincs energiám a rengeteg új tantárgyhoz rajzocskákat keresni, annyiféle van már nekik. Úgyhogy neki már szöveges lesz.

Mozanapló


Tavaly a mi iskolánkban is bevezették a digitális naplót, amit a szülők az interneten keresztül érhetnek el, és felhasználónévvel, jelszóval való belépés után bármikor megtekinthetik csemetéjük jegyeit, hiányzásait, leckehiányait, igazolt, és igazolatlan óráit, valamint ezen keresztül a tanárokkal is kommunikálhatnak. Többféle szoftver is létezik erre a célra, nálunk a Mozanaplót választották. Az idei tanévtől pedig már nincs is ellenőrzője a gyerekeknek, mert teljesen átálltak a rendszerre. Én nagyon szeretem, a nagylányom persze kevésbé, hiszen van, hogy előbb tudom meg, hogy nem csinált valamiből leckét, mint hogy ő maga hazaérne! :-D

Neked milyen eszközök segítenek a mindennapok menedzselésében? Írd meg a tapasztalataidat, esetleg ötleteidet. Mindig szívesen próbálok ki új dolgokat!

Szép napot!

2 megjegyzés:

  1. Kedves Maja!
    Bár nem fiatal anyuka vagyok, hanem egy 61 éves utazó gyógypedagógus, de nekem is nagyon fontos a tervezés....
    Egyrészt Párom és két nagylányom, valamint húsz sajátos nevelési igényű kisdiák megadja bőven a programot.
    Én nagyon szeretem, és már több éve használom a következő naptárt: http://www.szoftverbazis.hu/szoftver/rainlendar-v2-4--magyar--OE14.html
    Mindent követni lehet benne... A laptopom asztalán helyezkedik el. Nem sorolom fel a funkciókat, mert szépen, könnyen ki lehet igazodni rajta. Szóval, lehet ez is egy alternatíva...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Szevirma!

      Igen, nekem is az a véleményem, hogy ebben a rohanó, zsúfolt világban valamilyen szintű tervezésre mindenkinek szüksége van. Örülök, hogy valaki osztja ezt!

      Köszönöm a programtippet, első látásra nagyon jól néz ki a felülete, mindenképpen meg fogom jobban nézni!

      Szép napot!

      Törlés

Kérlek, oszd meg velem a bejegyzéssel kapcsolatos gondolataidat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...