2016. szeptember 29., csütörtök

Tablet a gyereknek? Csak okosan!

Néhány hete több forrásból is szembejött velem a Facebookon egy cikk egy hatéves kisfiúról, aki majdnem belehalt a tabletezésbe. Utoljára egy olyan csoportban linkelte be valaki, ahol kisgyerekes anyukák vagyunk együtt.

Persze rögtön el is indult a beszélgetés, hogy akkor "na ugye, hogy nem szabad a gyerekek kezébe digitális eszközöket adni", meg hasonlók. Persze nem álltam meg, hogy ne fejtsem ki a véleményemet...

Azért a csoportban a végén nagyjából egyetértettünk azzal, hogy a cikkben szereplő kisfiú esete elég extrém, és nem kifejezetten abból a tényből lett a baj, hogy a kezébe adták a tabletet. A probléma inkább a hogyannal volt.

Arra gondoltam, hogy a csoportban kifejtett rövid véleményemet veletek is megosztom, mert a legtöbben ismeritek már ugyan az álláspontomat az ilyen témákban, de mindig megragadom az alkalmat, hogy hangsúlyozzam az aranyközépút fontosságát!

A következőket írtam tehát a csoportba anyuka társaimnak:

"A cikkben szereplő anyuka nem ott rontotta el a dolgot, hogy odaadta a gyereknek, hanem hogy nem az elejétől szabályozta a gyereknek a tablet idejét, hanem egyrészt sajátot vett neki (egy 5-6 éves gyereknek minek saját????), másrészt korlátlanul használhatta. Ha elejétől kezdve TUDATOSAN korlátozza a gyerek eszközhasználatát, és azt,hogy mit csinál rajta (Könyörgöm,5-6 évesen miért Minecraftozhat?), akkor szerintem ez nem juthatott volna idáig. Nekünk van, és a gyerekek használják is, napi 15 perc a megengedett. És nincsenek annyira rákattanva, van, hogy napokig elő sem kerül, és nem hiányzik nekik. Persze, amikor be vannak zárva itthonra mert olyan az időjárás, akkor nehezebb korlátozni, de következetesen akkor is betartjuk, és el szokták fogadni. Szóval azért csak óvatosan a szélsőséges ítéletekkel, ebben is van egy klassz kis aranyközépút..."

Nektek mi a véleményetek? Ti hogy oldjátok meg, hogy a gyerekek ne üljenek folyton a gép, tablet, egyéb képernyő előtt? Nagyon kíváncsi vagyok a módszerekre, mert ugyan elég határozott véleményt alakítottam ki ebben a témában, azért néhány új ötlet mindig jól jön a megvalósításhoz!

Várom a hozzászólásaitokat!

Szép napot!


2 megjegyzés:

  1. Kedves Maja!
    Teljesen egyetértek a megfogalmazott véleményeddel.
    Nem is tudok sokat hozzátenni, csak éppen megerősítem, hogy a kezdetektől fogva szükséges a szabályok felállítása. Nagyon fontos, hogy a kezünkbe tartsuk ezt a kérdést is, mint a többi, számos dolgot a nevelés során.
    Időigényes ugyan, de jó, ha mi is ismerünk minden játékot, amit a gyermekünk játszik a tableten, vagy okostelefonon. Mert akkor érezzük legjobban, hogy ő mit él át a játék során. És talán jó, ha úgy szabályozzuk be az időt, hogy ne egy játékfolyamat kellős közepén fejeztessük be a gyermekkel a "tabletezést", hanem előre meg kell beszélni, hogy kb. mikor ér véget egy küldetés pl. Persze egy nem végtelenített játékról beszélek. Ugyanis akkor szoktak frusztráltak lenni a gyerekek, amikor pont egy játék befejezése előtt hagyatjuk abba velük a tevékenységet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Irma!

      Örülök, hogy tetszett az írásom, a kiegészítéssel pedig abszolút igazad van. Nálunk is van a 15 perces tabletidő, de ha látom, hogy már csak egy kicsi van abból a pályából, amit éppen játszanak, általában hagyom, hogy befejezzék. Bár mindig mondom nekik, hogy látják közben az órát (egy kis konyhai időzítőt használunk az időmérésre, mert az csipog, ha vége), mielőtt belekezdenek valamibe, próbálják meg megbecsülni, hogy belefér-e még.

      Szép napot neked!

      Törlés

Kérlek, oszd meg velem a bejegyzéssel kapcsolatos gondolataidat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...