2014. február 25., kedd

Jelölőszervezetek kíméljenek!

2014. április 6-ra írta ki a köztársasági elnök a következő parlamenti választásokat. Megmondom őszintén, hogy nem szeretek politizálni, és az sem érdekel, amikor mások teszik. A gyerekek miatt egyébként is ritkán jutok el az esti híradóhoz, de nem is bánom, mert még onnan is a gyűlölködés jön. Nem érdekel. Van egy véleményem, elmegyek, ikszelek, esetleg este megnézem, hogy ki nyert, aztán a többit a férjemre bízom. Tudom, ez nem feltétlenül jó hozzáállás, de én ilyen vagyok. ennek megfelelően azt sem szeretem, ha ezen az egy napon kívül még külön is zavarnak azzal, hogy írjak alá ezt, jelöljem azt, stb. Idén úgy döntöttem, teszek is valamit annak érdekében, hogy ez ne így legyen.

Tudtátok, hogy az állampolgárnak lehetősége van arra, hogy megtiltsa, hogy a személyi adatait és a lakcímadatait jelölőszervezeteknek kiadják? Nos, most azt fogom megmutatni, hogyan teheted meg te is ezt.

1. lépés: Menj a Nemzeti Választási Iroda honlapjára. Itt egyébként mindenféle információt megtalálsz, ami a Parlamenti, vagy egyéb választásokkal kapcsolatos.


2. lépés: A képen sárgával jelzett linkre kell kattintani, most a lehetőségek közül a harmadikat fogjuk kihasználni :-)


3. lépés: A következő oldalon kiválaszthatjuk a benyújtás módját aszerint, hogy van-e Ügyfélkapu hozzáférésünk, vagy nincs. Ha van, akkor a második gombra kell kattintani, ha nincs, akkor értelemszerűen az elsőre. Egyébként az Ügyfélkapuról itt írtam már pár dolgot.


4. lépés: Amennyiben nincs Ügyfélkapud, akkor a most megjelenő számsort be kell gépelned, hogy bizonyítsd a rendszernek, hogy nem egy gép vagy :-)


Ha a 3. lépésben az Ügyfélkapus gombra kattintottál, akkor pedig be kell lépned az Ügyfélkapuba a felhasználóneved és a jelszavad segítségével.


5. lépés: A további lépések megint ugyanazok mindkét csoportnál. Most kiválaszthatod, hogy mit szeretnél csinálni. esetünkben az első lehetőséget kell választani, a Központi névjegyzékkel kapcsolatos kérelmek gombot.


6. lépés: Most meg kell adnod az adataidat, mégpedig nem is keveset! Ha sikerült, nyomjuk meg a Tovább gombot. (Csak mellékesen jegyzem meg, hogy igazából nem is értem, hogy aki Ügyfélkapuval jelentkezik be, annak miért kell ugyanúgy az összes adatát beírni, mint aki csak simán, hiszen elvileg pont az a lényege az Ügyfélkapunak, hogy eléri ezeket az adatokat. Na de ez már csak az én logikám...)


7. lépés: Ezután két olyan oldal következik, amire most nekünk nincs szükségünk, így csak nyomjuk itt is a Tovább gombokat. Bár azért érdemes megnézni, milyen lehetőségeink vannak, ha egyszer szükség lenne rá...



8. lépés: A következő oldalon lehet a személyes adatok kiadását megtiltani.
Itt találunk két hosszú szöveget, ezek mellé kell pipát tenni. Az elsővel a személyes adataim kiadását, a másodikkal a lakcímem kiadását tiltom meg. Azért fontos, hogy OLVASD VÉGIG mindkettőt, hogy tudd, pontosan mit is pipálsz be. Aztán újra mehet a Tovább gomb.



9. lépés. Ezután azt kell megadni, hogy a Választási Iroda milyen úton küldjön értesítést a kérelem elbírálásának eredményéről, az ezzel kapcsolatos döntéséről. Tovább...


10. lépés: Kapunk egy összegző oldalt a kérelmünkről az adatainkkal, itt lehet ellenőrizni, hogy tényleg jókat írtunk-e be. Ha minden stimmel, kattintsunk a Benyújtás gombra.


 

Ha minden rendben, akkor rögtön kapunk is egy visszajelzést, hogy a benyújtás sikeres volt.


11. lépés: Örülünk :-) Aztán a jobb felső sarokban Kijelentkezünk, csak a biztonság kedvéért.


Szép napot!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, oszd meg velem a bejegyzéssel kapcsolatos gondolataidat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...