2014. február 11., kedd

Valentin napi asztal I.

Idén február 9-én kezdődött a Házasság hete, melyet Magyarországon idén hetedik alkalommal rendeznek meg. Hallottál már róla?

A kezdeményezés Angliából indult 1996-ban Richard és Maria Kane kezdeményezésére. Magyarország 2008-ban csatlakozott a kezdeményezéshez. Lényegében egy országos rendezvénysorozatról van szó, mely minden évben Valentin nap környékén egy hétig tart. Városi és egyházi szervezésű eseménysorozatokon vehetnek részt a családok, házaspárok, így hangsúlyozván a házasság fontosságát.

Arra gondoltam, hogy ehhez kapcsolódóan öltöztessük romantikus díszbe a számítógépünket is. Na, nem arra gondolok, hogy ragaszd tele szívecskével a géped házát, hanem a virtuális környezetre gondolok. A Windowsban megváltoztathatod az asztal hátterét, a képernyővédőt, témát, színeket, akár az ikonok kinézetét is. Nézzük, hogyan is teheted ezt Windows 7 rendszerben.
A Start gombra kattintva keressük meg a Vezérlőpultot, majd itt válasszuk a Megjelenés és személyes beállítások részleget. Itt kattintsunk rá a Személyre szabás címre. Vagy az asztalon jobb egérgombbal kattintva hozzuk elő a helyi menüt, és itt válasszuk a Személyre szabás menüpontot.



Bármelyik utat is választod, ehhez a képernyőhöz fogsz eljutni:


Középen a nagy részben különböző beépített Windows témákat találsz. Ezekre rákattintva rögtön változik az asztal. Ha tetszik valamelyik, csak rákattintasz, és kész is vagy a beállításokkal. Csakhogy én itt nem találtam szép romantikus, Valentin napi témát, úgyhogy tovább mentem.

Kereshetsz előre elkészített témákat a Windows honlapján is a További témák az interneten szövegre kattintva. Ez automatikusan a megfelelő oldalra visz, ahol rengeteg téma közül válogathatsz kulcsszavak alapján. No, itt aztán van néhány szép Valentin napi, vagy szerelemről szóló. ajánlom a bal oldali kategóriák közül az Ünnepnapok és évszakok kategóriát, itt találhatsz szépeket. Ha megtetszik valamelyik, kattints rá, majd a Téma letöltése gombbal mentsd el a gépedre. Letölthetsz többet is, hogy később tudj válogatni.


A letöltött témát egyszerűen megkeresed a gépen, és duplán kattintva rá önmagától települ. Ezután már ez is megjelenik a témaválasztó ablakunkban a Saját témák kategóriában.

Ha viszont még így sem találtál megfelelő témát, vagy a meglévőnek valamelyik részét módosítani szeretnéd (én például azonnal elveszem a hangokat), akkor ebben az ablakban az asztal hátterét, az ablakok színét (ablakok keret és a Tálca), a Windows hangjait és a képernyőkímélőt tudod módosítani. Egyelőre kezdő szinten ennyi nekünk elég is lesz. A változtatásokat az ablak alsó részén található négy gombbal tudjuk majd megtenni. Ezeknek a képe mindig az aktuális téma beállításait mutatja, tehát ha neked máshogy néz ki, ne ijedj meg. A lényeg a felirat. Kezdjük akkor az asztal hátterének testreszabásával.

Asztal háttere


Kattints rá a megfelelő menüpontra, és egy ilyen ablak fogad majd:


Először ki kell választani, hogy milyen képet szeretnél háttérnek. Választhatsz a beépített gyönyörű képekből is a Windows asztali hátterek menüpontot választva, de ha egyedi, saját képet szeretnél, a Tallózás... gombot nyomd meg. Válaszd ki a számítógépen hol található a kép. Ha megadtad a mappát, a középső részen annak a tartalma lesz látható. Alapesetben (ha több kép is van a mappában), minden kép ki van pipálva. ekkor nem egy kép lesz a háttérben, hanem a kipipált képeket diavetítés-szerűen fogja váltogatni. Ehhez alul még azt is megadhatod, hogy milyen sűrűn jöjjenek egymás után a képek.

Ha viszont csak egy állandó képet szeretnél, kattints rá arra (a képre, és ne a pipás négyzetre!). Ekkor még meg kell adnod, hogy az asztalon hogyan helyezkedjen el a kép (Kép pozíciója).


A különböző beállításoknál ugyanaz a kis kép a következőképpen néz ki az én asztalomon:
(Háttérkép forrás: phanlop88 / FreeDigitalPhotos.net):

Kitöltés Illesztés
Nyújtás Mozaik
Középen

Illesztés és Középen esetén a lenyíló menü alatt azt is kiválaszthatod, hogy az üres részen milyen szín legyen.

Ha mindent beállítottál, kattints a Módosítások mentése gombra, és már meg is változott a háttered!

Ablak színe

Most jön az ablakok és a Tálca színe. Ezt az ablakot látod, ha rákattintasz a megfelelő menüpontra:


Választhatod az egyik előre beállított színt, vagy sajátot is elővarázsolhatsz a csúszkák segítségével. Beállíthatod, hogy az ablakkeretek átlátszóak legyenek, vagy nem, illetve a beállított szín erősségét is lehet módosítani. Kísérletezz a különböző beállításokkal, és találd meg azt, ami neked legjobban tetszik.

A Speciális beállítások lehetőségre kattintva akár külön-külön is megállíthatod az egyes Windows elemek színeit, de ezt a lehetőséget inkább csak haladóknak, vagy vállalkozó kedvűeknek javaslom :-)

Ha megvan az áhított szín, mentsd el a módosításokat, így visszatérsz az eredeti képernyőre.

Adok egy kis időt, hogy gyönyörködhess a művedben, csütörtökön pedig megmutatom, hogyan tudsz a csúnya rendszerhangok helyett akár romantikusabb, kellemesebb zenéket illeszteni saját témádhoz, és hogyan pihentessük a képernyőt szintén a Valentin nap jegyében.

Éljen a házasság, és a család!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, oszd meg velem a bejegyzéssel kapcsolatos gondolataidat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...