2014. február 15., szombat

Terülj, terülj asztalkám!

Kép forrás:
Surachai / FreeDigitalPhotos.net
A gyerekeim nagyon szeretik az M2 tévécsatornát. Én is. Általában rengeteg olyan mese van rajta, amit szívesen engedek nézni. Nagyon sok belőle a gyerekkorom meséje, mint a Kockásfülű nyúl, Mirr-murr, Pityke őrmester, Nils Holgersson, Magyar népmesék, de sok új is van, amit jópofának tartok.

A múlt hétvégén a Grimm testvérek meséit feldolgozó sorozatból a Terülj, terülj asztalkám volt műsoron, így azt néztük. A gyerekeim nagyon szeretik, főleg azt a részét, mikor a fogadósékat jól elpáholja a zsákból kiugró furkó :-D
No, ebben a mesében volt ugye az, hogy elmegy a három fiú vándorútra, mesterséget tanulni. Mindhárman beállnak egy mesterhez inasnak. AZ első asztalosnak készül, a második molnárnak, a legkisebb pedig szabónak. Először egyiküknek sem sikerül a dolog, nyilván sokat kell tanulniuk. A mester megmutatja hogy kell, aztán egyedül próbálkoznak. Persze nem sikerül elsőre. Mindig van valami hiba. Az első próbálkozások katasztrófának bizonyulnak. A varrás simán elszakad, hozzávarródik az szabóinas ingjéhez, az első szék egyik lába rövidebb, ezért billeg, és az első őrlés is igencsak korpásra sikeredik. De egyik legény mestere sem szidja le az inasát. Ó nem. A sikertelen próbálkozást látván egyszerűen annyit mondanak: "Próbáld meg újra!" Amit tudni kell, megmutatták, most már próbálkozzon a legény. Addig, amíg végül sikerül. Így lesz a végén a fiúkból a legjobb asztalos, molnár, és szabó.

Mi ebből a tanulság? Neked is ismerős az a helyzet, amikor milliószor próbáltál meg megoldani egy feladatot, de mindig valami félresikerült? Nem tudom, te hogy vagy vele, de én eddig hajlamos voltam pár próbálkozás után félredobni a dolgot, és feladni. "Ez nekem úgysem sikerül!". "Én ehhez béna vagyok!". "Hülye vagyok az Excelhez!"

De nem. Ha valamit nagyon el akarsz érni, de nem megy: "Próbáld meg újra!". Igen. Addig kell kitartóan próbálkozni, amíg nem megy! Csak úgy lehet bármit is hatékonyan megtanulni, ha magunk próbálkozunk. Abból nem lesz semmi, ha századszorra is megnézzük, hogy kell csinálni, hacsak közben nem próbálkozunk mi is. Tenni kell azért, hogy sikerüljön, ki kell próbálni, és százegyedszer is nekiállni, akár elölről nekikezdeni, ha tényleg el akarjuk érni a célunkat.

Ezért ez a mai tanácsom számodra. Próbáld meg újra! Ha valóban meg kell tanulnod valamit, ne add fel. Kezdj neki azzal a tudattal, hogy meg tudod csinálni, csak gyakorolni kell. Mert ügyes vagy. És nem vagy béna, és nem vagy hülye a számítógéphez. Csak még nem próbálkoztál eleget. tehát: próbáld meg újra!

Szép napot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, oszd meg velem a bejegyzéssel kapcsolatos gondolataidat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...