2016. január 5., kedd

8 fogadalom, 8 segítség a megtartáshoz

Január eleje a fogadalmak ideje a legtöbb embernél. Azonban a fogadalmak nagy része soha nem teljesül. Valahogy mindig közbejön valami, elhal a lelkesedés, stb. A legtöbben tavaszra el is felejtik, mit is fogadtak meg Szilveszterkor. Mennyivel egyszerűbb betartani a fogadalmakat akkor, ha van egy kapaszkodónk, ami mutatja az utat! Egy sorvezető, amiben láthatóan vezetjük, hogy hol tartunk, illetve hogy haladunk az úton.

Az év első blogbejegyzésében ilyen kapaszkodókat, sorvezetőket kerestem az interneten tervezők, naplók formájában. Igyekeztem azokra a fogadalmakra koncentrálni, amiket az anyukák, háziasszonyok szoktak tenni, de persze nyilván nem teljes a lista. Én ezeket gyűjtöttem most össze...


1. "Céltudatosabban fogok élni!"


Ehhez érdemes meghatározni a céljaidat előre. Ebben segít az Éves Iránytű, mely magyarul is letölthető.

2. "Rendszeresen vezetem a blogomat!"


Nagyon népszerű manapság a bloggerkedés, hiszen jól végezhető otthonról, és ha ügyes az ember, akár nagyobb bevételt is termelhet. Azonban aki hivatásos bloggerként szeretne működni, annak rendszeresen kell érdekes tartalmat írnia. Ezt is érdemes tervezetten művelni.

Egy rövidebb blogtervezőt találtam az Urban:Eve oldalon, mely jól összeszedett, és nem utolsósorban magyar nyelvű.

Aki pedig tud angolul, az egy bővebb tervezőt a DesignerBlogs oldalán találhat, mely egy e-mail cím megadásáért ingyen letölthető.

3. "Többet fogok fotózni!"


Nos, egy kicsit magam felé hajlik a kezem, tudom, ez azért nem egy nagyon szokványos fogadalom. Nagyon szeretek fotózni, és nagyon szeretem azokat a kihívásokat, ahol egy év alatt minden nap készítenek egy fotót, mégpedig irányítottan, mivel a négy gyerek azért erősen blokkolja az egyéb irányú fantáziámat. Jól jön néha egy kis mankó.

Külföldi oldalakon temérdek ilyen "tematikát" találhatunk, azonban én most egy magyar nyelvűt hoztam, melyet a CEWE kreatív csoportjában kaptunk a Facebookon. Egyelőre csak a január hónap került fel, de folyamatosan készülnek a további hónapok is majd. Ha van kedvetek, csatlakozzatok ti is!

4. "Minden héten kitakarítok"


Nos, ez így ebben a formában számomra lehetetlen. De sok módszer és segédlet van arra, hogy a lakásunkat/házunkat mégis rendszeresen tisztán tartsuk, ha kicsit tudatosan, tervezetten állunk neki a dolognak. A tervezésben sok segítséget kapunk a Rendteremtő oldalán, és a következőket válogattam ki:
Tavaszi tennivalók a lakásban
Tavaszi tennivalók a házban
Nyári tennivalók a lakásban
Nyári tennivalók a házban
Őszi tenivalók a házban
Őszi tennivalók a lakásban
Téli tennivalók a lakásban
Téli tennivalók a házban
Takarítós lista kezdőknek

Ha pedig valakinek még több segítség kell (mondjuk annyi, hogy "én nem tudom, mit tervezzek, valaki adjon egy kész tervet, és megcsinálom"), akkor a FlyLady rendszert, az úgynevezett "zónázást" ajánlom, melyet pár éve Urban:Eve magyar nyelvre átültetett, sőt, már ingyenes gyorstalpaló tanfolyamot is készített belőle!

Ha pedig valakinek nem gond az angol nyelv, akkor akár napi 15 perc munkával egy év alatt lomtalaníthatja a házat az éves lomtalanítós naptárral, melyet teljes egészében le lehet tölteni egy hírlevél feliratkozásért.

5. "Az idén több időt szánok a ..."


Na, ilyen jellegű fogadalma szerintem mindenkinek van. Nekem is sajnos egy elég gyenge pont az időbeosztás, így mindig hálásan veszem, ha valahol ehhez való segítséget találok. Mondjuk egy előre elkészített dekoratív, mégis funkcionális tervezőlapot. Persze még így is sok múlik rajtunk, hiszen ha nem használjuk, akkor hiába, de legalább van mibe kapaszkodni!

Ha csak heti tervezőre van szükséged, akkor ezt a lehetőséget próbáld ki! Még a színét is kiválaszthatod!
Ha viszont jól jönne egy egész összeállítás, akkor ajánlom az Inspirációs naplót tanulmányozásra. Sokféle tervezőt és lehetőséget tartalmaz, és teljesen személyre szabható úgy, hogy csak azt nyomtatod ki, amire szükséged van!

6. "Az idén nem fogok elfelejteni semmit!"


Ehhez bizony nem árt legalább egy jól megírt teendő lista egy cetlin. A profibbak szépen kialakított sablonban vezetik a feladatokat, mint például újra csak Urban:Eve oldaláról a Heti teendők tervező.

A bátrabbak pedig megpróbálkozhatnak egy online feladatkezelő alkalmazással. A tanácsom az, hogy érdemes olyat kipróbálni, amelynek van mobilalkalmazása is, hiszen hiába van az interneten a feladatlistánk, mégsem cipelhetjük magunkkal a laptopot mindenhova! Viszont a mobil általában mindig ott van mindenkinél, és ha okos a készülék, akkor bizony így ott is bármikor szerkeszthetjük, megnézhetjük a listát.

Ilyen alkalmazások a magyar fejlesztésű és magyar nyelvű Feladatlista.hu, illetve két kedvencem, a Trello és a Workflowy, melyek mindegyike angol nyelvű ugyan, de elég egyértelmű a használatuk, így komolyabb nyelvtudás nélkül is meg lehet velük próbálkozni.

Egy kicsit bonyolultabb, és szintén angol nyelvű a Toodledo, de azért merem mégis a felsorolásba bevenni, mert nagyon hatékony, logikus, nagy tudású, már-már projektmenedzsment jellegű program, így bonyolultabb teendő csoportok követésére is alkalmas (mint például egy nagycsalád életének irányítása, összefogása...)

7. "Az idén odafigyelek arra, hogy a család kiegyensúlyozottan étkezzen!"


Akárhogy is, de ezt a fogadalmat nem lehet úgy teljesíteni, hogy továbbra is délelőtt 10-kor kezdesz el azon gondolkodni, mi is legyen az ebéd. Ehhez bizony egy megtervezett, jól kitalált menü szükségeltetik. És mennyivel egyszerűbb a tervezés, ha nem egy egyszerű fehér papíron kell megtenni, hanem egy szépen összeállított táblázatban, mint például Urban:Eve Heti menütervező jegyzetlapja, ahol az ebédeket írhatod le, vagy a komplexebb, részletesebb Menütervező lapja, ahol a napi öt étkezés leírása is elfér.

8. "Az idén lefogyok ... kilót!" vagy a tudatosabb "Idén egészségesebben fogok élni!"


Az első verzió igazából része a másodiknak, ezért csak a komplexebb "egészséges élet" dologra koncentráltam. Találtam is két szuper naplót, melyekben szépen lehet vezetni, mikor, mennyit, mit edzettél, ettél, és persze a súlyodat is. Két nagy példakép háziasszonyomtól hozom a kétféle naplót így a végére, azaz a Rendteremtő blog Fitt Naplóját, és Urban:Eve Wellness naplóját. A maga nemében mindegyik más, ezért érdemes mindkettőt megnézni, és az igények szerint választani, vagy akár ötvözni a kettőt. Alakítsd ki a saját rendszeredet, hiszen úgy fog igazán számodra működni.

Nos, remélem, kicsit hozzájárultam az összeállításommal ahhoz, hogy az újévi fogadalmaidat betartsd. Nagyon igyekeztem.

Te esetleg teljesen más fogadalmat tettél? Nyugodtan írd meg itt, az már egyfajta elköteleződés. És hátha találunk neked is "sorvezetőt" a megtartáshoz! Az én egyik fogadalmam az, hogy idén megpróbálom tudatosabban és rendszeresen vezetni a blogot. Úgyhogy megyek is, és kinyomtatom az egyik blogtervezőt.

Szép napot, és boldog új évet kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, oszd meg velem a bejegyzéssel kapcsolatos gondolataidat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...