2016. január 19., kedd

Gyerekem van, tanulni akarok

Ebben az évben megtanulok... Sokan kezdjük ilyen típusú fogadalmakkal az új évet. Sok ilyen fogadalom teljesítéséhez kell valamilyen tanfolyamot elvégezni. És anyukák között ilyenkor bizony felmerül a nagy kérdés: "De hogy járjak el a gyermekem mellől egy tantermi tanfolyamra?" Nos, ezt a kérdést is megoldhatja a manapság egyre népszerűbb e-learning, amikor az interneten keresztül kapjuk a tudásanyagokat, és azt önállóan kell elsajátítani.

Ma már rengeteg ilyen tanfolyam található az Interneten, szinte bármi megtanulható e-learninges formában (mondjuk azért aki orvos szeretne lenni, annak én még mindig a hagyományos nappali tagozatos egyetemet javaslom...). Azonban egyáltalán nem mindegy, melyiket választjuk. Fontos, hogy olyan tanfolyamot keressünk, ami a mi igényeinknek megfelel, és számunkra reálisan  elvégezhető.

Íme tehát néhány szempont, amit érdemes átgondolni, mielőtt a "Megrendelem" gombra kattintunk a tanfolyam hirdetésénél.

1. Mit tudsz róla?


Jó, ha az elvégzendő tanfolyamról minél többet tudunk, ezért fontosnak tartom, hogy legyen egy jó leírása, minél több gyakorlati információval. Mennyi idő alatt végezhető el, esetleg mettől-meddig tart, a tudásanyagokhoz meddig férhetsz hozzá (amennyiben nem letölthető formában kapod), milyen típusú tananyagokat fogsz kapni, nagyjából mi lesz a tematika, mit tartalmaz a tanfolyam.

2. TE hogyan tudsz legjobban tanulni?


Mindenkinek van saját tanulási stílusa, egyáltalán nem biztos, hogy ugyanaz a tanfolyami forma, ami a barátnődnek bejött, neked is be fog. Van, aki remekül tanul írott/gépelt anyagból, jegyzetből. Nekik teljesen jó, ha pdf anyagok, és e-mailes leckék formájában érkezik a tananyag. Van, akinek hallania kell az előadást, hogy megtanulhassa, ők inkább olyan tanfolyamot válasszanak, ahol sok a hanganyag. És van, akinek meg fontos, hogy lássa a tanárt, ahogy előad. Nekik a videós tanfolyamok a legjobbak.

Bevallom, én az utóbbi típusba tartozom, már az egyetemen is gondjaim voltak, ha egy előadásra nem tudtam bemenni, pedig legtöbbször még diktafonnal is felvették a társaim. Mégis nehezebb volt ezeket a kihagyott témaköröket megtanulnom, mint amikor jelen voltam.

Persze létezik olyan is, hogy annyira jó a tananyag, hogy inkább szenvedsz a tőled távol álló formával, de azért érdemes tisztában lenni a korlátainkkal, és így mérlegelni, hogy vajon az adott tanfolyam a nekünk legjobb módszerrel oktat-e.

3. Van-e rá elég időd?


Képes vagy jól beosztani az idődet? Gyerek mellett is???

Érdemes megnézni a tanfolyam leírásában, hogy a befejezéshez vajon szabtak-e időkorlátot, illetve meddig férhetsz hozzá a tanfolyam vége után a tananyagokhoz. Utána pedig gondold át realista aggyal, hogy vajon, ha van időkorlát, tényleg lesz-e annyi időd naponta, amennyi ahhoz kell, hogy időben az anyag végére érj.

Ha úgy érzed, hogy folyton kifolyik a kezedből az idő, ha hiába tervezel valahogy minid g közbejön valami, ha téged nem a határidő közeledése pörget fel, akkor érdemes inkább olyan tanfolyamot választani, ahol letöltheted a tananyagot a gépedre, hogy bármikor elvégezhesd (bár ilyenkor már jellemzően nem kapod meg azt az online, valós idejű segítséget, amit a tanfolyam ideje alatt), vagy olyat, ahol korlátlan ideig hozzáférhetsz a tanfolyam oldalához.

4. Mit is fogsz tanulni?


Fontos, hogy nézd át, mit is tartalmaz a tanfolyam tematikája. Ezzel sok olyan problémát ki lehet küszöbölni, mint a "jaj, de ezeket már tudom, ez mégsem nekem való", vagy "ja, én nem erre gondoltam, amikor A gyöngy rejtelmei nevű tanfolyamra jelentkeztem! Azt hittem, gyöngyöt fogunk fűzni, nem pedig gyöngyhalászatot tanulni..."

Szóval érted mire gondolok: nézd meg, hogy tényleg azt tanítják és olyan szinten a kiválasztott tanfolyamon, amire szükséged van.

5. Mit kapsz még?


A legtöbb online tanfolyamhoz a puszta tananyag mellé kiegészítő szolgáltatásokat is csomagolnak. Ilyen lehet például az online egyéni konzultáció, ami azért jó, ha van, mert mindig felmerülhetnek olyan kérdések, amik a tananyagban nincsenek benne, vagy nem érthetőek. Sokszor ezek a kérdések olyanok, amiket könnyebb egyénileg feltenni.

Ugyanerre a célra szolgálhat egy fórum, amelyben kérdezhetsz. Itt akár a többiek is válaszolhatnak, és így megvalósul a közösségi tanulás, ahol nem érzed maga egyedül.

Ha azért akarsz tanulni, mert az otthon töltött évek után visszamennél dolgozni, de más területre, mint ahol eredetileg voltál, akkor esetleg fontos lehet még, hogy a tanfolyam ad-e valamilyen államilag elismert bizonyítványt, illetve vizsgalehetőséget. Ha neked szükséged van erre, érdemes olyan tanfolyamot választani, ha van, melynek a végén erre is lehetőséged van.

Most pedig titeket szeretnélek hallani. Írjátok meg egy hozzászólásban, hogy számotokra milyen az ideális online tanfolyam!

Szép napot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, oszd meg velem a bejegyzéssel kapcsolatos gondolataidat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...