2015. november 3., kedd

Karácsony és számítógép?

Itt a november, és most már lassan azok is elkezdenek a karácsonyi előkészületekkel foglalkozni, akik eddig hallani sem akartak az ünnepről. De legalábbis az ajándékokon gondolkoznak. Főleg, ha gyerekek vannak a közelben, akik bizony szeptember óta gyártják a kívánságlistát (az én nagylányom idén extra hosszút írt, eddig 80 tétel szerepel rajta. Nyilvánvalóan semmit nem kapott az elmúlt 10 évben...). Íme néhány ötlet a szervezéshez, amihez elég csak odaülni a számítógéphez.

Ajándékötletek


Fotós ajándékok:

Nagyszülőknek, szülőknek néha nagyon nehéz ajándékot választani, hiszen nekik már megvan minden, és igazából nem annyira van szükségük egy negyedik zoknira, vagy harmincadik lábosra. Viszont ők azok, akik legjobban értékelik a személyes, egyedi ajándékokat. Miért ne készíthetnél tehát az év során készült családi képekből mondjuk egy fotókönyvet, vagy az unokákról készült legjobb fényképpel egy fotós ajándékot?

Tavaly a helyi gyorsnyomdában készíttettünk egy-egy fotós bögrét a nagyszülőknek a családi fényképünkkel, és mondhatom, nagyon nagy sikere volt!

Fotókönyvet egyébként több szolgáltatónál is lehet rendelni. Ha teljesen egyedit akar az ember lánya, akkor olyat érdemes választani, ahol letölthető szoftver áll rendelkezésre, amiben aztán otthon kényelmesen összeállítható a kívánt könyv, és meg is rendelhető. Általában lehet házhoz szállítást, vagy személyes átvételt kérni, ahogy kényelmesebb. Nem olcsó mulatság, de nagyon hatásos tud lenni.

Ilyen szolgáltatást egyébként például az alábbi helyeken találhatsz:

http://cewe.hu/
http://www.webfotokonyv.hu/
http://fotokonyv.sooters.hu/
http://www.puskasfoto.hu/szolgaltatasaink/fotokonyv/

Családi receptkönyv:

Nincs is érdekesebb, legalábbis számomra, mint anyukám, vagy a férjem nagymamájának kézzel írott receptjeit lapozgatni. Elfeledett kincsekre lelek néha. A te családodban is nagy hagyománya van a régi recepteknek? Akkor lehet, hogy valaki örülne egy szépen nyomtatott egyedi receptkönyvnek, amit te magad készítettél.

Gépeld be a kedvenc recepteket, szépen formázd meg, és nyomtasd ki. Akár saját fényképeket is készíthetsz az általad elkészített fogásokról. Utána egyszerűen teheted egy szép gyűrűs könyvbe, hogy bővíthető legyen, vagy spiráloztatni lehet. Professzionálisabb kinézethez akár el lehet vinni a paksamétát egy könyvkötőhöz, aki szép külsőt adhat. De itt is lehet használni a fotókönyvet, csak kicsit több lesz az oldalakon a szöveg, és kevesebb a kép. Nagyon szép ajándék lehet akár szülőnek, nagyszülőnek (kifejezetten tudom, hogy anyukám például nagyon örülne, ha a lánykora óta kézzel írott receptfüzetét egyszer ilyen formában látná viszont...), de el tudom képzelni kamaszlányoknak is, hiszen így jelképesen átadjuk nekik a stafétát, rájuk bízzuk a család kincseit, az ételeink receptjeit. Jó kiindulás lesz, amikor saját háztartást alapítanak.

Készülődés


Természetesen az ajándékkészítésen túl még sok egyéb módon is segítheti a számítógép a karácsonyra való készülődésünket. Íme néhány gondolat:

- A mobilra íródott Esemény visszaszámláló modul segítségével megtudhatjuk, hányat kell még aludni Karácsonyig
- A karácsonyi tolongás és tömegnyomor elkerülése érdekében a karácsonyi ajándékokat webáruházakból is beszerezhetjük.
- A rengeteg teendőt és a karácsonyi programokat például Google Naptárral, vagy Cozi segítségével követhetjük nyomon
- A karácsonyi menü összeállításában az interneten megtalálható rengeteg online receptes oldal tud segíteni
- Saját, egyedi e-képeslapot is készíthetsz a rokonoknak, barátoknak, amit aztán e-mailben elküldhetsz (Szerkesztheted szövegszerkesztővel, képszerkesztővel, vagy PowerPointtal is)
- Ha nagy karácsonyi bulit szervezel, ahol leülős vacsora lesz, akár készíthetsz menükártyákat, ültetőkártyákat a még nagyobb hatás (pl. szövegszerkesztő vagy képszerkesztő programmal)

A karácsonyi készülődésről 2013. októberében már írtam egyszer, ha szeretnéd újra elolvasni, kattints ide.

Ha pedig van más ötleted is akár a számítógéppel elkészíthető ajándékokra, akár a készülődős tippekre, írd meg egy hozzászólásban!

Kellemes készülődést!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, oszd meg velem a bejegyzéssel kapcsolatos gondolataidat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...