2015. november 17., kedd

Tudom, mit tettél...

Informatika tanárként, és négy kisgyermek anyukájaként úgy gondolom, nem lehet manapság eleget beszélni arról, hogy óvjuk meg gyermekeinket attól, hogy olyan területre tévedjenek az interneten, ahol semmi keresnivalójuk, illetve attól, hogy számolatlan órákat töltsenek a számítógép előtt feleslegesen. És nem, nem gondolom a hogy az eltiltás a helyes módszer. Mert szerintem ebben is van egy középút.

Újra, és újra belefutok mostanában a tv-ben az NMHH (Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság) kampányának reklámjába. Mivel nagyon hatásosnak, és nagyon szemléletesnek tartom, gondoltam, megmutatom nektek is, hátha valaki még nem látta:


Arra gondoltam, letöltöm a reklámaban ajánlott programot, és csinálok egy bejegyzést arról, hogyan kell telepíteni és használni. De aztán felmentem az ajánlott oldalra, és ott böngészgetve találtam egy szuper videót, amit a Norton maga készített az egész telepítései, beállítási folyamatról. Végignéztem, és úgy döntöttem, egyszerűbb, ha inkább azt osztom meg veletek, mert nagyon érthetőnek és részletesnek találtam. Bemutatja a Norton Family oldalon történő regisztrációt, a szoftver telepítését a számítógépre, sőt a végén mobilra is, valamint azt, hogy hogyan kell beállítani a szűrést, és az időkorlátozást. Persze, ha valami mégsem érthető, nyugodtan kérdezzetek itt a bejegyzés alatt, segítek megérteni. Íme tehát a videó a Norton Family szűrőprogram telepítéséről (az ingyenes verzióról):


Egy fontos kiegészítésem azonban van a fenti videóhoz! Ugyan így csinálja az úriember, de sajnos nem emeli ki eléggé annak a fontosságát, hogy amikor első lépésként a Windows-ban létrehozol egy külön felhasználói fiókot a gyermekednek, két dologra nagyon kell figyelni:

1. A gyermekednek létrehozott fiók semmiképpen nem legyen Rendszergazda jogosultságú. Ezt ott lehet beállítani, ahol megadod a fiók nevét. Csak annyi, hogy figyelni kell, hogy alatta az Általános jogú felhasználó címmel ellátott karikában legyen a fekete pötty, és ne a Rendszergazdánál.

2. A felnőttek fiókja, azaz az összes Rendszergazda jogosultságú fiók legyen jelszóval levédve, amit a gyerek még véletlenül se tudjon kitalálni

Ha ez a két dolog megvan, akkor a szűrőszoftver telepítése után kisebb eséllyel fordulhat elő az, hogy a drága gyermek meg tudja kerülni a rendszert. Mert persze erre is van lehetőség annak, aki nagyon ügyes, hiszen mint tudjuk, mindent fel lehet törni...

Például, ha jól megnézed, a telepítést bemutató videó mellett a YouTube jobb oldali "Hasonló videók" sávjában rögtön meg is jelenik például egy videó, amelyen egy igen ügyes csemete azt mutatja be, hogy hogyan is lehet leállítani először az időkorlátozást, majd hogyan lehet kikerülni a weboldalak szűrését.

Persze ahhoz, mit ő tesz, szerintem erősen kell a rendszergazda jogosultság. A videó angolul van, úgyhogy még reménykedhetünk, hogy a gyerek nem fogja megnézni, de legalábbis úgysem fogja érteni, de azért figyeljünk oda jól, merre jár a gyerek az interneten!

Szép napot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, oszd meg velem a bejegyzéssel kapcsolatos gondolataidat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...