2016. június 28., kedd

A hashtag

Mi az a hastag?


A hashtag egyrészt az angol szó a kettős keresztjelre (#). Újabban viszont ugyanez a szó olyan címkét is jelent, melyet egyre gyakrabban a közösségi oldalakon (Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, stb.) használnak akár téma megjelölésre, akár a poszt valahova tartozását jelezve. Ezek azok a kis szövegek, amelyek # jellel kezdődnek, és kattinthatók is.

Mire jó?


Leginkább arra jó, hogy könnyebb legyen az interneten megtalálni az egy témához,vagy eseményhez, vagy bármilyen más módon összefüggő posztokat, képeket a különböző képmegosztó, vagy közösségi oldalakon, amik különböző emberektől érkeznek.

Keresni kétféleképpen érdemes vele. Az első, hogy beírod a Google keresőmezőjébe a keresett hashtag-et (a # jellel együtt). Így kiadja a különböző közösségi oldalakon található posztokat, vagy keresések eredményét,amiben szerepel ez a címke.
A másik lehetőség, hogy ha látsz egy posztot, amiben szerepel egy hashtag, akkor arra a címkére rákattintva megkapod az adott közösségi oldalon található posztokat, amiket elláttak ugyanazzal a hashtaggel.

Hogyan használd?


A hashtag tulajdonképpen bármi lehet, amit szeretnél. Nincs egy általános lista, ami megmondja, mik léteznek, tényleg bármiből lehet hashtag, csak elé kell tenni a #jelet, és egy szónak kell lennie (ha kifejezést szeretnél, akkor egybe kell írni).
Van olyan is, hogy egy más által szervezett eseménnyel kapcsolatban szeretnél valamit posztolni, és meg van adva, hogy az esemény milyen hashtaget használ. Ilyenkor érdemes azt írni, így aki az esemény hashtagjére rákeres, az megtalálja a te posztodat, vagy képedet is. (ilyen volt például egy Lego kiállítás tavaly, amin a gyerekeimmel voltam. Minden plakáton kint volt, hogy az eseménnyel kapcsolatos képeket milyen hashtaggel posztolják ki a kedves látogatók.)

Példák


Így néz ki a Pinteresten egy kártyán a hastag-ek sokasága:


Ha rákeresünk a Google-ben a mostanában divatos #HUN hashtagre, akkor az eredménylista így néz ki:


Te használtál már ilyet? esetleg ezek után tervezed? Nagyon kíváncsi vagyok, mi a véleményetek erről az egyre terjedő dologról!

Szép napot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, oszd meg velem a bejegyzéssel kapcsolatos gondolataidat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...