2014. november 21., péntek

Tanulj a neten! - III. rész

Hogyan tanuljak a neten?

"Rendben van, belátom, tanulnom kell, és ezt online fogom tudni csak megvalósítani. De hogy lesz nekem időm tanulni a gyerek mellett?!" Erre a kérdésre adok most néhány tippet a sorozat harmadik, befejező részében.

Teljesen mindegy, milyen tárgyú tanfolyamot választottál, ha online formáról van szó (vigyázat, nem összekeverendő a levelezős képzéssel, ahol nyomtatott tankönyvek, jegyzetek vannak, és néha még be kell menni személyes konzultációra is!), háromféle tananyaggal fogsz találkozni a tanulás során. Lehetnek a tanfolyamon audió (mp3, wav), videó (mp4, avi) és írott anyagok (weblap, pdf, doc). Ezeknek az elsajátítására kell praktikákat bevezetned.

Nyilván magát a TANULÁST nem spórolhatod meg, azt most felejtsd el, hogy van olyan tanfolyam, ami csak úgy magától belemegy a fejedbe. (Ha mégis találsz ilyet, feltétlenül szólj, nagyon szeretnék tudni róla!). És lehetnek gyakorlati feladatok is, amit el kell készíteni, ez szintén időbe telik. A tanulás, egy új ismeret elsajátítása bizony munkával, időráfordítással jár. De lehet trükközni:

1. Hallgatnivalók
Az audió (hallgatnivaló) anyagokat például átmásolhatod mp3 lejátszóra, vagy akár az okostelefonodra is, így mindig veled lesz. Ezeket akár autóvezetés, takarítás közben is hallgathatod.

2. Néznivalók
A videós anyagokat én úgy szoktam megnézni, hogy kiteszem az ebédlőasztalra a laptopot, így pont rálátok a tűzhelytől. Egy pörkölt alatt elég sok videóanyagot meg lehet nézni...

3. Olvasnivalók
Az olvasnivalóhoz sajnos le kell ülni, és rá kell szánni az időt. Erre azt tudom ajánlani, hogy altatás alatt próbálkozz vele. Ha szerencsés vagy, és van kialakult napirendje a picinek (nem úgy, mint az én egy évesemnek :-( ), akkor előre tudod, hogy mennyi időd lesz nagyjából az olvasásra. Így előre tudod, hogy mennyit fogsz tudni elolvasni.

4. Használd ki az üresjáratokat
Érdemes esetleg az olvasandó anyagokat kinyomtatni, vagy szerencsésebbeknek tabletre tenni. Így magaddal tudod vinni mindig, és ha adódik alkalom (például a tömegközlekedés remek lehetőség erre, ha mondjuk babakocsival vagytok, tehát nem kell arra figyelni, hogy a gyerek kiugrik-e az ablakon közben), ezt olvasni. Sőt, a legtöbb e-book olvasó ma már tud pdf anyagokat is olvasni. Ha sok lehetőséged van így olvasgatni, esetleg érdemes egyet beszerezni (felírhatod a karácsonyi kívánságlistádra ;-) )

5. Ha nincs időd leülni, hogy megtanuld
Fontos, hogy bármelyik típusú anyagról is legyen szó, ha többször meghallgatod/megnézed/elolvasod, könnyebben megy a fejedbe. Gondold csak el: azt a zeneszámot, amit már milliószor hallottál a rádióban, el is tudod énekelni, pedig soha nem ültél le, hogy kifejezetten beleverd a fejedbe. Ugyanez általában működik a tanulnivalóknál is. Ha nincs időd leülni, és megtanulni, egyszerűen igyekezz meghallgatni akár háromszor-négyszer is. Figyeld meg, hogy egyre több dologra fogsz minden alkalom után emlékezni.

Nos, minisorozatunk végére értünk. Remélem, sikerült felkeltenem az érdeklődésed. Ha igen, írd meg egy hozzászólásban, hogy mi az, amit szeretnél megtanulni.

Szép napot!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, oszd meg velem a bejegyzéssel kapcsolatos gondolataidat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...