2014. november 14., péntek

Tanulj a neten! - I. rész

Miért tanuljak?

Egyszer minden kisgyerekes anyuka eljut oda a szülés után, hogy vissza kell térnie a munka világába. Felkészültél rá?

Nem leszel mindig kismama

Igen, ő is lesz egyszer 3 éves...
Sajnos nem lehet senki örökké kismama (bármennyire is szeretnénk ezt néhányan). Akár egy, akár több gyereket szül az ember lánya, bizony egyszer a legkisebb is 3 éves lesz (igen, ezt egyelőre még számomra is nehéz elhinni, pedig már többször is tapasztaltam, hogy a kisbabáim elérték ezt a kort...), és lejár a GYED/GYES. Ha nagyon belejön az ember az anyaság/háziasszonyság körforgásába, elvetemülten esetleg úgy dönt, hogy még egy kicsit otthon marad főállású anyaként (GYET), már persze ha van egy megfelelően kereső ember a háznál, ideális esetben a férj. De ez is csak a legkisebb gyerek 8 éves koráig jár, és az is eljön menthetetlenül. Tehát újra ott vagyunk, hogy anyának valamit kezdenie kell az életével.

Ideális esetben persze visszavesznek az előző munkahelyedre az előző munkakörödbe, és azt csinálhatod, amit a szülés előtt. Mondom, IDEÁLIS esetben. Sajnos azonban szerintem mindannyian tudjuk, hogy a világ egyre inkább nem így működik, és egyre kevesebb az ideális eset. Sokkal gyakoribb, hogy ugyan visszavesznek, de a munkaköröd már megszűnt, mást kell csinálnod. Vagy visszavesznek, de igazából megkérnek, hogy mivel nincs hely, megkérnek, hogy közös megegyezéssel búcsúzzatok el egymástól, és keress mást. Ha hozzám hasonlóan kezdő tanárként merészeltél gyereket szülni, akkor bizony szüléskor lehet, hogy csak határozott idejű szerződésed volt az iskolával, ami bizony gyorsan lejárt, tehát egyáltalán nincs hova visszamenni. Ráadásul ezeknek a helyzeteknek a valószínűsége az otthon töltött évek számával egyenesen arányosan nő. Hiszen gondolj bele, a mai gyorsan változó világban iszonyú sokat jelent 2-3 év kihagyás is, hogy a nagycsaládosoknál jellemzőbb 8-10 évet ne is említsem! Ismerek olyan anyukát, aki 15 éve(!) otthon van, eközben négy gyermeknek adott életet, most járt le neki a GYET.

Akárhogy is, előbb-utóbb mindenki szembetalálkozik azzal a kérdéssel, hogy valamit tenni kéne ebben az ügyben. Nyilván sokkal rosszabbul érint a dolog, ha akkor szembesülsz ezzel a kérdéssel, amikor már ott vagy a munkaadóddal szemben, gyerek oviban, és nagyon kéne a pénzkereseti lehetőség. Ha viszont okos vagy, akkor tudatosan felkészülsz erre az időszakra, mégpedig nem akkor, mikor már beírattad a gyereket az óvodába, hanem sokkal előbb. Akár már a legelején, még kisbaba mellett.

Gondold át, mit szeretnél, amikor eljön a munkába állás ideje. Lehet, hogy már pár évet dolgoztál a szülés előtt, és már akkor tudod, hogy mégsem ez az, amit csinálni szeretnél. Lehet, hogy ez az, de tudod, hogy gyorsan változik az iparágad, és minden más lesz, amikor visszamész. Lehet, hogy megígérték, hogy visszavesznek, de te azért biztos, ami tuti, szeretnél több lábon állni, és felkészülni arra az esetre, ha mégsem. Mindegy, melyiket választod, a végeredmény: bizony a GYES idejére a gyereknevelésen kívül is van egy feladatod.  FEJLŐDNÖD KELL szakmailag is!

Fejlődni... de hogyan?

Kép: iosphere/FreeDigitalPhotos.net
Lehet, hogy elég, ha csak továbbra is foglalkozol a témával, előfizetsz egy szakmai magazinra, figyeled, olvasod a szakma híreit, kapcsolatot tartasz a kollégáiddal, hogy tudj az éppen aktuális projektekről. Ez abban fog segíteni, hogy a szülés előtti munkakörödbe könnyebben visszailleszkedj majd.

Az is előfordulhat, hogy a szakmádnak vannak különböző ágai, és téged érdekel a sajátodon kívül egy másik is. Érdemes utánanézni, hogyan lehet megtanulni ezt az ágat,hiszen ha véletlenül a cégen belül egy másik munkakört ajánlanak fel, vagy választanod kell, akkor van mire támaszkodni, hiszen már egy másik munkakört is el tudsz látni, nem kell téged rögtön tanfolyamra küldeni (hacsak nem ragaszkodik ehhez a főnök).

Végül pedig van az az eset, amikor vagy tudod, hogy nem vesznek majd vissza, és nem az eredeti szakmádban akarsz újra elhelyezkedni, hanem valami mást szívesebben csinálnál. Itt is valószínűleg a tanulás lesz a megoldás.

Tehát eljutottunk oda, hogy az okos kismama a baba mellett tanul, fejleszti magát. És bizony nincs is a GYED/GYES-nél jobb időszak erre! Rengeteg tanfolyam van, ami kifejezetten kedvezményes a kismamáknak, és sok az ingyenes lehetőség is. Érdemes megragadni az alkalmat, ha ilyent találunk.

A következő bejegyzésben a "Hol?" kérdést fogom egy kicsit boncolgatni.

Addig is szép napot!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, oszd meg velem a bejegyzéssel kapcsolatos gondolataidat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...