2014. szeptember 29., hétfő

Államkincstár online

Nem tudom, ki hogy van vele, de négy gyerekes anyukaként, egy majdnem tizenegy hónapossal a karomban én nagyon utálok hivatalokban sorban állni. A férjem is, pedig neki ezt nem is gyerekekkel kell megtennie. És eddigi tapasztalataink alapján a legrosszabb a MÁK-nál ügyet intézni. Nem elég, hogy általában sokat kell várni, ráadásul nekem ehhez Vácra kéne átautóznom, most, hogy már nem is budapesti vagyok, de eddig még akárhányszor próbált a férjem valamilyen családtámogatást elintézni (eddig ugyebár négy GYES, két GYED, két TGYÁS igénylésen vagyunk túl...), soha nem sikerült egy túrával elintézni a dolgokat. Mindig hiányzott valami, ami miatt vissza kellett menni, stb. De a különböző igazolásokért nem vagyok hajlandó sorban állni!

Már írtam nektek, korábban is, hogy nagyon szeretem online intézni, amit csak lehet. Főleg ha igazából kis pár perces ügyekről van szó. Drágább annál az időm, mint hogy ilyenekért órákat utazzak. Nos, a két legutóbbi ügy is ilyen volt, igazolásokra volt szükségünk a MÁK-tól. Egyrészt nekem a kisgyerekes BKK bérletem meghosszabbításához (ezt félévente kérnem kell), másrészt idén városunkban már nem elég a nagycsaládos étkezési kedvezményhez a bankszámlakivonatot csatolni igazolásként, hivatalos igazolás kell a MÁK-tól, hogy négy gyerek után kapunk családi pótlékot.

Még jó, hogy az igénylésnek van online módja. Pár perc alatt kitöltöttem kétszer az igénylőlapot, és egy hét múlva a postaládában landoltak az igazolások. Igen, tudom, hogy ha meg bemegyek a hivatalba, akkor azonnal kapom, de egy kis tervezéssel nem számít az az egy hét, nem? És utána meg lehet nyugodtan fénymásolgatni az eredetit, ha kell (bár nekünk a családi pótlékról rögtön hármat küldtek, mert benne volt a levelemben, hogy a három gyerekem étkezéséről van szó...).

Úgy gondoltam, erről minden kismamának tudnia kell, tehát ha te még nem használtad ezt a lehetőséget, figyelj, és legközelebb próbáld ki!

Az igénylést az Államkincstár honlapján lehet leadni. Ha megnyitjátok a főoldalt, akkor az űrlapot kétféleképpen is elérhetitek. Vagy az oldal elején a Tájékoztatás kérése e-mailen keresztül linkre kattintva, vagy ha legörgettek, akkor az impresszumban a képen látható E-mail feliratra kattintva.



A megjelenő űrlap első rész elég egyértelmű, a lényeg, hogy minden adatot pontosan kell kitölteni a Kötelező adatok résznél. Az Opcionűlis adatok résznél nyilván értelemszerűen kell megadni az adatokat. Tehát ha - a példánál maradva - szeretnék egy igazolást kérni valamire levélben, akkor bizony a címemet érdemes megadni, megspórolandó a felesleges köröket. Ha csak egy kérdésem van, nyilván nem adom meg a címemet, elég, ha e-mailben válaszolnak.


A Kötelező adatok között van egy Tárgy mező, ahol ki kell választani a kérdés/kérés témáját, nyilván így könnyebb nekik eldönteni, kihez továbbítsák automatikusan a levelet. Érdemes jól átgondolni, bár szerintem a legtöbbünknek egyértelműen a családtámogatási ellátásokkal kapcsolatos lesz a kérdsée. De ki tudja. Tehát innen tessék bölcsen választani, ha nem akarjuk, hogy hosszabb legyen a válaszadási idő, mint lehetne.


Ha megadtuk a szükséges adatokat, jöhet a szépen megfogalmazott levél. Nem kell nagy dolgokra gondolni, csak röviden leírni, mit szeretnél. Az adataidat már úgyis megadtad feljebb, azt nem kell újra beleírni. Ami viszont fontos, hogy a levél szövegének fenntartott mező fölötti tájékoztatást ellolvassuk, ugyanis segítséget ad ahhoz, hogy melyik tárgytípusnál milyen egyéb adatra van szükség. Például a családtámogatási ellátásnál nyilván egyszerűbb minden, ha megadod a TAJ számodat, hiszen akkor nem nekik kell kikeresgélni ötezer Szabó Anna közül, hogy vajon melyik lehetsz te.


Amikor kész a levél, be kell írnunk a levél alatt levő képen látható öt jegyű számot (bizonyítandó, hogy nem vagyunk csúnya csalók), és már el is lehet küldeni a kérelmet az E-mail elküldése gombbal.


Ezután az általunk megadott e-mail címre szinte azonnal kapunk egy levelet. Ne örüljünk, azért nem ennyire gyorsak a MÁK-nál, csak egy automatikus üzenetben tájékoztatnak arról, hogy a kérelmedet fogadták, és amint lehet, az illetékes személy majd foglalkozik vele. Innentől készen is vagyunk.

Nyilván azért ha hetek múlva sem érkezik válasz, érdemes rájuk ereszteni egy telefont. Legrosszabb esetben mégis be kell mászni az illetékes MÁK hivatalba. De legalább megpróbáltad, nem? Nekem eddig mindig bejött!

Tudtam segíteni, ismersz olyan anyukát, akinek szintén segítene ez a bejegyzés? Akkor kérlek oszd meg a Facebookon a cikk alatt található Megosztom gomb segítségével. És mindig szívesen olvasom a hozzászólásokban a véleményeteket...

Szép napot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, oszd meg velem a bejegyzéssel kapcsolatos gondolataidat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...