2014. szeptember 24., szerda

Mikor lesz már karácsony?

Kép: vectorolie /
FreeDigitalPhotos.net
Valamelyik nap hazafelé sétáltam kivételesen teljesen egyedül (kövezzetek meg érte, de akármennyire is szeretem mind a négy gyermekemet, bizony jól esik néha  babakocsi és folyton valami nagyon fontos dolgot mondani akaró porontyok nélkül, gondolataimba merülve sétálgatni...). Megütötte a fülemet, ahogy egy kisfiú az apukájával beszélgetett:

"Apa, mikor lesz már karácsony?" Majd meg sem várva a választ: "És apa, mikor lesz már karácsonyfánk?"

Rögtön eszembe jutottak saját gyerekeim (na, ennyit a saját gondolatokba mélyedésről...), akik szintén elég korán karácsony-mániában kezdenek égni, miután elkezdődött az iskola-óvoda. Sőt, néha már nyár végén elkezdik kérdezgetni, hogy mikor lesz már karácsony. Főleg hármaskám, ő aztán igazán profi ebben. Már januárban, mikor leszedtük a fát, elkezdi, hogy mikor lesz megint karácsony... Miközben én azt sem tudom, mi lesz holnap, holnapután, stb. Azaz eszembe sem jut, hogy karácsony is lesz majd.

Azon gondolkoztam, vajon hogy lehet egyszerűen és gyorsan leszerelni ezeket a kérdéseket úgy, hogy mindenki megelégedésére legyen, és arra jutottam, hogy egyszerűen apránként el kell kezdeni készülni a karácsonyra, mégpedig úgy, hogy ebből kis morzsákat juttatunk a gyerekeknek is.

Micsodaaa? Kérdezhetnéd. Talán kezdjek el karácsonyi díszeket feltenni október elején??? Nem, nyilván nem mennék én sem ennyire messzire, egyébként is útálom, amikor már szeptember végén a kirakatok karácsonyi pompában díszelegnek. Elveszi a decemberi ünnep varázsát, hiszen addigra a gyerekek épp megunják a csillogást. Viszont van sok más dolog, amit megtehetsz a karácsonyra készülve. Külföldön már előre összeállított programok is vannak erre, például:

101 days to Christmas - minden napra le van írva, hogy aznap mit kell tenned. Akár feliratkozással kérheted, hogy a napi bejegyzést e-mailben küldjék el neked.
Home and Holiday plan (organized Christmas) - témahetekből álló program, melynek során a karácsonyi készülődés mellett folyamatosan tisztává és rendezetté tesszük otthonunkat is, majd az ünnepek után elrámolunk, és az újévet is megünnepeljük. Ez a program már szeptemberben elkezdődött ugyan, de ha rászánsz egy kis időt, szerintem még simán behozható.

De hogy ne menjünk messzire, bizony magyar nyelven is találunk ilyen rendszerezett programot. A kedvencem Csányi Andreáé, mely október közepén szokott indulni.

Nagy Karácsonyi Készülődés (Rendteremtő) - Ez a link a tavalyi készülődés első bejegyzéséhez irányít. Az idei október 13-án kezdődik, de ha feliratkoztok az e-mailes értesítőkre, tuti nem maradtok le róla!

A gyerekek kérdései persze legtöbbször arra irányulnak, hogy pontosan hány nap is van még, hányat kell aludni karácsonyig. Kicsit durva lenne egy három hónapos adventi naptárat készíteni, de persze erre is találunk internetes megoldást:

https://isitchristmas.com/ - megmondja, hogy karácsony van-e már, ráadásul magyarul! :-)
http://www.xmasclock.com/ - itt azt tudhatjuk meg másodpercre pontosan, hogy még mennyi idő van karácsonyig. Persze, mivel ez egy külföldi számláló, természetesen december 25 számít itt karácsonynak. De meg lehet mondani a gyereknek, hogy le kell vonni belőle egy napot, és akkor jön az ajándék...

Ha viszont egészen pontos számot szeretnél, és most már úgyis a mobilvilágban élünk, itt egy kis modul, amivel több legyet is üthetsz egy csapásra.

Esemény visszaszámláló modul (JimSoft) - Ebben bármilyen dátumot beállíthatsz, és oda számol vissza. Egyszerre több dátumot is beállíthatsz, ha többször kiteszed a képernyőre. Az ingyenes verzióban, amit a linken elérhetsz, bizonyos dolgok nem működnek, de abszolút használható így is.

Remélem, segítettem kicsit abban, hogy le tudd szerelni a gyerkőcök korai kérdéseit a karácsonnyal kapcsolatban. Nyilván fogok még a témában írni, ahogy közeledik az ünnep, de addig is jó készülődést!

Szép napot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, oszd meg velem a bejegyzéssel kapcsolatos gondolataidat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...