2016. október 11., kedd

Nyelvtanulás számítógéppel


Apukám mindig azt tanította, hogy ahány idegen nyelvet beszélsz, annyi állásod lehet. Igen, ő már a nyolcvanas években is fontosnak tartotta a nyelvtanulást, bár ő maga az anyanyelvén kívül igazán egy nyelvet sem beszél a mai napig sem. (Viszont bármilyen nyelvű emberrel megérteti magát az adott nyelv néhány ismert szavából és a fantasztikus testbeszédéből - de ez már csak az ő kisugárzásából adódik).

Napjainkban már létszükséglet a nyelvtanulás. Olyan világban élünk, ahol lépten-nyomon szükség lehet a nyelvtudásra akár az utcán, akár a munkahelyen, akár csak az interneten való olvasgatás közben. Viszont ma már nem kell feltétlenül nyelviskolába rohanni, ha egy kicsit meg akarunk tanulni egy adott nyelven. Az internet segítségével belekóstolhatunk, tetszik-e egyáltalán nekünk az a nyelv, képesek vagyunk-e megtanulni, vagy inkább válasszunk egy másikat?

Ma tehát nyelvet tanulunk, és ehhez fogok ajánlani néhány weboldalt.

Duolingo


A Duolingo ma az egyik legdicsértebb oldal, ha valaki azt kérdezi, hol tanulhatna a neten nyelveket. Ha csak magyarul tudsz, akkor egyelőre csak angolul tanulhatsz, viszont ha beállítod, hogy beszélsz angolul, azonnal 20 nyelvet ajánl fel, amit tanulhatsz. Lehet azonnal kezdő szintről indulni, de ha már kicsit beszélsz egy nyelvet, lehet szintfelmérő tesztet is kérni, és akkor a teszt eredménye alapján dönt, hol kezdheted a kurzust.

A tanulás menete az, hogy mondatokat, szavakat kell lefordítani írásban, vagy hallott szöveget kell legépelni a tanulandó nyelven. Nyilván nem lesz ettől a módszertől senkinek felsőfokú nyelvvizsgája, de indulásnak jó lehet. Azért ne felejtsd el gyakorolni a beszédet sem!

Szótárak


A nyelvtanuláshoz szükséged lesz egy szótárra. Én általában a SZTAKI szótárt használom, mert gyors, és eddig még szinte mindenre volt válasz (persze van, hogy egy adott szóra nincs jelentés, de ez viszonylag ritka). Nem csak magyarról fordíthatunk valamilyen nyelvre, hanem fordítva is, és rengeteg nyelvet használhatunk.

Érdemes lehet még a tanulni kívánt nyelvhez egy értelmező szótárat, illetve egy szinonimaszótárat is keresni. Mivel én csak angolul ismerek ilyet, így ezen a nyelven tudok ajánlani néhányat:

Thesaurusby Merriem-Webster
Dictionary.com
Thesaurus.com

Van olyan internetes szótár, amit szívesen használsz az általad tanult nyelven? Tedd hozzá a listához, írd meg egy hozzászólásban!

Szép napot!

1 megjegyzés:

Kérlek, oszd meg velem a bejegyzéssel kapcsolatos gondolataidat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...