2016. május 24., kedd

Na, de most már tényleg... Mi ez a Pinterest, amiről mindenki beszél?!

Régebben írtam egy bejegyzést arról, hogy hogyan tegyünk a böngészőnkbe Pin It gombot. Akkor még azt hittem, hogy magát a Pinterestet már mindenki ismeri. Legalábbis úgy tűnt. Most mégis azt veszem észre, hogy amikor beszélgetések során előkerül a dolog (gyanútlanul közlöm valakivel, hogy : hát nézd meg a Pinteresten!), mindjárt kapom a kérdést: Az meg mi?

Mivel éppen abból a körből kérdezik ismerőseim, akinek szerintem a legjobban való, úgy döntöttem, itt az ideje visszamenni a gyökerekhez, és írni pár szót arról, hogy akkor most mi is ez az oldal.

Mi az a Pinterest?


Ha röviden kéne megfogalmaznom, akkor azt mondanám, hogy egy internetes parafatábla, amire az interneten gyűjtött dolgokat lehet kitűzni. Gyakorlatilag annyi táblát készíthetsz a faladra, amennyit akarsz (tehát szépen lehet mondjuk tematika szerint csoportosítani a kitűzött dolgokat), és egy táblára szintén annyi dolgot tűzöl ki, amennyit csak szeretnél. Itt is van egyfajta közösség azáltal, hogy kereshetsz más felhasználókat (Pinnerek), akiknek feliratkozhatsz néhány, vagy akár az összes táblájára, valamint mások is feliratkozhatnak a te tábláidra, vagy követhetnek téged.

Az én kis közösségem a Pinteresten

Mi az a pin?


A pinek gyakorlatilag azok a dolgok, amiket kitűzöl a tábláidra. Egy-egy pin az gyakorlatilag egy képes link valamilyen internetes tartalomra. Tehát ha megnyitsz egy pint, és rákattintasz az ott lévő képre, akkor átugrasz arra az oldalra, ahol a kép található.

Ilyen egy Pin megnyitva - a rajta levő képre kattintva átvisz arra az oldalra, ahol a kép található

Honnan szedem a kitűznivalót?


Nos, a Pinterest maga is segít ebben. Amikor belépsz a fiókodba, és már követsz legalább pár embert, az első dolog, amit mindig látsz, az egy ömlesztett gyűjtemény azoknak a kitűzött dolgaiból (pinekből), akiket követsz. Ezen kívül, ahogy most már szinte mindenhol, a rendszer figyeli, hogy milyen témájú dolgokat tűzöl ki, és ez alapján kitesz ide olyan pineket is sokszor, amik idegenektől jönnek, de a témáid egyikébe vág.

A gyűjtőfal belépés után - mindenkinek érdeklődése szerint

Lehet keresni is kifejezésekre a fölső sávban, és akkor olyan pineket mutat a Pinterest, ami a keresésnek nagy valószínűséggel megfelel.

Keresés - azért angolul több találatot ad, de már érdemes magyarul is próbálkozni

Az ömlesztett oldalról aztán a mások által kitűzött dolgokat a saját tábláid valamelyikére is áttűzheted, ha tetszik.

Éppen áttűzöm a saját táblámra - a Mentés gombbal

A másik lehetőség, hogy ha az interneten meglátsz egy jó receptet, cikket, leírást, bármit, azt kitűzheted valamelyik táblára a Pinterest faladon. Csak az a lényeg, hogy legyen benne egy kép, ugyanis a Pinterestre jellemzően képeket teszünk fel. Vagy úgy, hogy a weboldal szerkesztője készített a kép egyik sarkába egy Pin It gombot, vagy úgy, hogy te telepítettél a böngésződhöz egy sajátot, és azt használod.

De mégis mire tudom én ezt használni?


Nos, ezt magadnak kell kitalálnod, de annyit segíthetek, hogy elmondom, az én Pinterest falamon mik vannak. Gyűjtök ide a hobbijaimmal kapcsolatos cikkeket (varrás leírások, horgolás minták, babaruha szabásminták, stb.), receptek leírását, valamint olyan cikkeket, amiket később még elakarok olvasni, és van hozzájuk kép. Te ugyanígy készíthetsz egy gyűjteményt a hobbidhoz, vagy akár a munkádhoz.

Az én gyűjteményem egy részlete

Ősszel rokonlátogatáson voltunk, és az egyik rokonom varrással foglalkozik, és a kiskutyájuknak szeretett volna kutyaruhát varrni, de az volt a problémája, hogy nem talált jó szabásmintákat. Nosza, beírtuk a Pinterest keresőjébe angolul, hogy kutya ruha szabásminta, és jöttek csőstül a lehetőséget, egyik szebb volt, mint a másik!

Ó igen, nagyon szeretném kipróbálni!


A Pinterestre regisztrálni kell, de jó hír, hogy ha van Google, vagy Facebook fiókod, akkor ezekkel be lehet jelentkezni. Ha nincs, az sem baj, csak akkor a szokásos regisztrációs folyamaton végig kell menni (adatok beírása, levél várás, címmegerősítés, stb.). De persze ez sem nagy ördöngösség (ha mégsem megy, jelezd nyugodtan itt a hozzászólásokban, és segítek).

Regisztrációs doboz

Figyelmeztetés


VIGYÁZAT! A Pinterest használata függőséget okozhat! Legalábbis nálam iszonyatos időrablóvá tud válni, ezért tartottam kötelességemnek figyelmeztetni mindenkit. De mivel rengeteg fantasztikus ötletet találtam már ott mindenfélére, így nem fogom teljesen abbahagyni.

Maradt valami kérdésed? Bátran tedd fel egy hozzászólásban, és amint lehet, igyekszem válaszolni.

Szép napot!

1 megjegyzés:

  1. Most találtam rá az oldaladra és nagyon tetszik! Pár éve vagyok Pinterest kedvelő. Sajnos arra még nem tudtam rájönni, hogyan kell egy Pint törölni.Ebben szeretném a segítségedet kérni, ha tudnál! Előre is köszönöm!

    VálaszTörlés

Kérlek, oszd meg velem a bejegyzéssel kapcsolatos gondolataidat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...