2016. május 10., kedd

Egy ajándék, ami bárkinek bármilyen alkalomra adható


Számomra nagyon sokat jelentenek az emlékek. Sajnos a memóriám nagyon rossz, és gyorsan elfelejtek dolgokat. Nálam a fényképek az agyam emlékező rekeszének kiterjesztése. Nem csoda, hogy rengeteg van itthon belőlük. Tulajdonképpen csak arra vagyok képes visszaemlékezni, amiről fénykép van. Ezért van fényképem minden gyerekem első fogacskájáról, első bilizéséről, és rengeteg fényképet készítek a családi eseményeken is.

A fényképeimet nagyon szeretem újra-és újra elővenni, és emlékezni általuk az életemre, a gyerekeim életének első éveire. Úgy gondolom, hogy ha esetleg másért is, de a fényképeket mindenki szereti, és másoktól kapni fényképeket mindig jó érzés. Azonban ha valakinek ajándékba adunk fényképeket, illik azt szépen prezentálni. Vehetünk egy üres albumot, amibe beragasztjuk, vagy a kis tasakokba becsúsztatjuk a képeket. Vagy... készíthetünk fotókönyvet.

Miért éppen fotókönyv?


  • Egy fotókönyv elkészítéséhez nem kell előre előhívatni a felhasználandó fényképeket, elég, ha megvannak a számítógépen elektronikus formában.
  • Egy oldalon különböző méretű képek is lehetnek, és az oldalakat díszíthetjük különböző grafikákkal, háttérrel, valamint bármilyen betűtípussal írhatsz hozzá szöveget.
  • Bármikor hozzávehetsz egy újabb képet a gyűjteményhez, nincs olyan probléma, hogy "jaj, ezt is úgy betenném, de nincs előhívva!".
  • Készíthetsz olyan könyvet, amelynek a borítóját is saját fényképpel, szöveggel díszíted.
  • Ma már lehetőség van arra is, hogy a fotókönyvbe videót illessz be. Csak egy QR-kód olvasó program kell hozzá a mobilra, és már nézhető is a neten a beillesztett videó.

Mire lesz szükséged?


Először is sok fényképre! Ezeket érdemes előre összeválogatni egy mappába, hogy könnyebb legyen a könyv összeállításánál a beillesztésük, ne kelljen egyenként keresgélni a könyv szerkesztése során.

Másodszor egy fotókönyv készítő programra. A legismertebb a CEWE által készített szoftver, ezt innen tudod letölteni), de érdemes tudni, hogy most már több ilyen lehetőséget adó cég is létezik. Egyszerűen keress rá a Google keresőben a "fotókönyv" szóra, és máris rengeteg lehetőséget ad ki. Én a fenti céget szoktam használni, mert a fotókönyveket például az ismert drogériákban is át lehet venni házhoz szállítás helyett, ami nekem elég közel van, így az olcsóbb átvétel is kényelmes.

Hogyan készül a könyv?


A programot természetesen először a letöltött fájl segítségével telepíteni kell. A telepítés után, ha elindítod a programot, először kiválaszthatod a rengeteg lehetőség közül, hogy milyen méretű, kötésű, borítójú, papírtípusú könyvet szeretnél készíteni.

Ha kiválasztottad a könyv jellemzőit, a program felajánlja, hogy szeretnéd-e használni a varázslót (ez a fényképeket tartalmazó mappa megadása után automatikusan megpróbálja a könyvbe betenni a képeket), de mivel legtöbbször úgyis kell rajta változtatnom, én nem szoktam kérni a segítségből.
Ezután megnyílik az üres fotókönyv, és már kezdhetsz is rajta dolgozni.

A kiválasztott mappából akár egy gombnyomással beteheted az összes képet a fotókönyvbe, ha erre van szükség. Ebben az esetben a gép magától kitalálja, hogy egy oldalra hány képet, és melyiket pakolja be. Ezt persze utólag is meg lehet változtatni.


Amennyiben szükséges, a programon belül is lehet a fényképeket javítani. Így, ha észreveszel egy-egy vörös szemet, vagy túl sötét képet, nem kell külön egy képszerkesztőt megnyitni, mert a fotókönyv szerkesztő program segítségedre van a javításban.


A képek köré, mellé, alá, fölé szöveget is írhatsz, temérdek betűtípusból kiválasztva a te könyvedhez legjobban passzolókat.


Válassz egy hátteret akár az egész könyvre nézve, vagy oldalanként különböző háttereket válogathatsz össze. Ugyanez igaz a képek elrendezésére. van rengeteg beépített elrendezés (ezek között akár képszám szerint is kereshetsz), de akár egyenként elhelyezheted a képeket az oldalon manuálisan is.



Amennyiben az alap oldalszámból kifutsz (ez a CEWE programjában 26 oldal, de láttam olyan szolgáltatót is, ahol 30 volt az alapszám), akkor újabb üres oldalakat adhatsz hozzá a könyvedhez, természetesen ezért külön fizetni kell.

Ha a képeket elrendezted (a belső oldalak közül az első és az utolsó oldalra nem tehetsz semmit), jöhet a díszítgetés, csinosítás (a férjem erre mondja, hogy a "pixeltologatás" - dehát ő férfiból van, megbocsátjuk neki :-D). A programon belül különböző kategóriákba csoportosítva több, mint 3000 díszítőelemből, és közel 1000 képkeretből, illetve maszkból (ezek olyan formák, amiket a fényképre rátéve olyan, mintha valamilyen formára vágtad volna a kép szélét) választhatsz, hogy még szebbé tedd a könyvedet.



Ha sikerült mindent beállítani, lapozd végig még egyszer a könyvedet, hogy biztosan minden a helyén van-e, és úgy néz-e ki, ahogy szeretnéd, majd tedd bele a bevásárlókosárba (természetesen előtte érdemes elmenteni a számítógépre, csak a biztonság kedvéért), és add meg a megrendeléshez szükséges információkat. Itt fogod tudni azt is kiválasztani, hogy hogy szeretnéd megkapni a könyvet, illetve ha személyes átvételt kérsz, akkor hol szeretnéd átvenni a kész művedet.

Ha leadtad a megrendelést, már nincs is más dolgod, mint várni a postást, vagy az értesítést, hogy a mehetsz a könyvért, és utána azt nézni, hogy a megajándékozott milyen örömmel lapozgatja a külön neki készült emlékalbumot.

Szép napot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, oszd meg velem a bejegyzéssel kapcsolatos gondolataidat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...