2016. április 26., kedd

Magánszféra a Facebookon? - Nem lehetetlen...

Sokan félnek a Facebooktól, és ezért nem is regisztrálnak rá. A minap beszélgettem a barátaimmal, akik szintén így vannak a közösségi oldallal. Elmondták, hogy jó lenne ott lenni, mert érzik, hogy ma már nagyon sok hírről ott lehet értesülni, dehát ugyebár ha valamit kitesz oda az ember, azt mindenki látja. No, erre felkaptam a fejem, és elhatároztam, hogy most már tényleg megírom ezt a bejegyzést.
Már úgyis régen készülök rá. Mert való igaz, hogy van rengeteg hátránya a Facebooknak, de azért a legtöbb általánosan hibának gondolt dologra van valamilyen szinten megoldás, csak persze nincs nagy dobra verve. Így nézzük akkor most a fenti probléma orvoslását (tudillik hogy ne lásson mindenki mindent, amit felteszünk...)

A kulcsa a legtöbb megoldásnak az adatvédelmi beállításokban rejlik, amit bizony sokan nem is tudják, hogy létezik, pedig érdemes arrafelé bütykölgetni. Egész részltesen be lehet állítani, hogy kinek mit engedünk, vagy nem engedünk meg, kit mennyire engedünk be a magánszféránkba.

A mostani feladathoz viszont még idáig sem kell elmenni, ugyanis nagyon is kéznél van a beállítási lehetőség.

Ki láthatja a posztomat?


Tegyük fel tehát, hogy szeretnél egy fényképet posztolni a gyermekedről. Azért valljuk be, a legtöbb ember nem szereti, ha a gyereke képén csámcsog ország-világ, ismerős-ismeretlen, de azért a rokonoknak mégis itt a legkönnyebb megmutatni. Tehát fel szeretnéd tenni a képet.

Ha csak egy fényképről van szó, akkor ezt abban az ablakban teszed, ahol az "állapotodat" írod meg. A poszt láthatósága a képen a piros nyíllal jelölt helyen állítható be. Kattints a kis nyílra!


Ekkor megjelenik egy lenyíló menü, ahol már vannak alapvető lehetőségek. Választhatod azt, hogy bárki láthassa (ezt akarod most elkerülni), vagy csak az ismerőseid (vigyázat, ez általában az ismerőseid ismerőseit is jelentheti!!!), vagy akár csak te. Ha ennél pontosabban szeretnéd beállítani a láthatóságot, kattints a További lehetőségek menüpontra (lásd a képen), hogy még szűkebbre szabhasd, kivel osztod meg a szemed fényéről készült fotókat.


Az így megjelenő menürészben akár felhasználó csoportokat is választhatsz (ezek nem azonosak a FB csoportokkal, amikhez csatlakoztál, hanem olyan csoportok, melyekbe te osztod be saját ismerőseidet - de ez már egy másik blogposzt témája), de még részletesebb beállításokat találhatsz akkor, ha az Egyéni menüpontra kattintasz.


Az így megjelenő ablakban aztán azt engedsz a képed közelébe, vagy azt tiltod ki, akit csak akarsz! A felső sávban azokat kell megadnod, akik láthatják a képedet. Ide lehet megint felhasználói csoportot, vagy egyes személyeket is beírni (ha elkezded begépelni a nevet, ugyanúgy megjelennek a lehetőségek, mint amikor egy posztot írsz, vagy megjelölsz valakit egy bejegyzésben). Arra figyelj, hogy ha tényleg csak ezekkel az emberekkel szeretnéd megosztani a képet, akkor a sáv alatti kis négyzetből vedd ki a pipát. Ha ugyanis otthagyod, akkor a fen beállított emberek minden ismerőse is megtekintheti, amit feltettél, és az egész művelet feleslegessé válik.


Az alsó sávban pedig megadhatod, hogy ki azok, akik egyáltalán nem nézhetik meg a képedet, vagy posztodat. Ide is ugyanúgy neveket, vagy csoportokat lehet beírni, ahogy a fenti, megengedő sávba.

Ha mindent beírtál, Kattints a Változtatások mentése gombra, és így már közzé teheted a fényképedet, mert nagy valószínűséggel valóban csak azok láthatják, akiket te szeretnél.

Ha úgy gondolod, mást is érdekelhet ez a cikk, oszd meg vele is!

Szép napot!

Maja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, oszd meg velem a bejegyzéssel kapcsolatos gondolataidat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...