2015. július 10., péntek

Megoldás feledékenységre!

Ugyan nem írok blogbejegyzéseket mostanában, azért ötletem van rengeteg. És ugyan sokszor elsikkadnak ezek, mégis igyekszem gyűjteni őket arra az esetre, ha valami csoda folytán rám szakadna tutira 3-4 óra, hogy dolgozzak. Régebben az ember egy kockás füzetben kezdte volna el leírni ezeket a dolgokat, de a modern digitális eszközök korában nekem ebben a gyűjtögetésben egy fantasztikus jegyzetelő program van a segítségemre, ami mindent tud, amire csak szükségem lehet, és még ráadásul ingyenes is! Érdekel, melyik lehet ez a kis mindentudó asszisztens? Akkor olvass tovább...
Sok jegyzetelő program létezik, a maga nemében mindegyik szuper lehet. Tudomásom szerint két nagyágyú van, ahova tényleg mindenféle jegyzetet, linket, stb. be tudsz tenni. Az egyik a Microsoft Office része, a OneNote, mely látványos felületével és sokrétű tudásával el tudja rendesen varázsolni az embert. De én egy sóher alak vagyok, és alapvetően nálam a fizetős programot szinte mindig űbereli az ingyenes (szinte, mert a mindennapok során irodai programból nagyrészt azért a Microsoft Office mellé tettem a voksomat, bár a Libre Office-t is sokat próbáltam. Dehát, a megszokás nagy úr!). Így volt ez akkor is, amikor olyan programot kerestem, amiben az ötleteimet egy helyen tudhatom.

Ez a program lett az Evernote.

Jegyzetelés

A lényege, hogy bármit betehetsz a programba, amire később emlékezni szeretnél, meg szeretnéd találni, vagy csak szeretnéd megörökíteni valahogy. Hangjegyzet, írott jegyzet, fénykép, internet link, e-mail, szabadkézi rajz, tényleg bármi, ami digitális formában létezik. Ezeket kombinálni is lehet, tulajdonképpen jól használva az agy kiterjesztése is lehet belőle.

Szinkronizálás

Persze semmit nem érne egy ilyen program, ha csak az otthoni számítógép bekapcsolásakor lehetne használni, hisz épp az a lényege, hogy bárhol, bármikor előfordulhat, hogy le szeretnél jegyezni valamit, vagy utána szeretnél nézni egy régebbi infónak. Ezért örülök, hogy az Evernote-nak mindenféle platformra van alkalmazása. Így nálam van a mobilomon, a tableten és természetesen a laptopomon. Ezek internetre csatlakozva természetesen rögtön szinkronizálják a fiókomban lévő jegyzeteket, így nem keverednek össze a dolgok. Ha eddig mégis olyan eszköz elé kerülök, amin nincs ott a program, az internetes felületen akkor is elérem a jegyzeteimet.

Rendezés

A rend fenntartása érdekében a program lehetővé teszi a jegyzetek címkézését, illetve különböző jegyzetfüzetekbe való rendezését. Ezen kívül van egy böngészőbe való kiegészítője is, aminek a segítségével néhány gombnyomással elmenthetjük jegyzetként az éppen olvasott weboldal linkjét, vagy egy cikket, vagy akár csak egy mondatot is az éppen olvasott szövegből.

Különböző emberek persze különbözőképpen használják az Evernote lehetőségeit, de éppen attól ilyen nagyszerű, hogy a feltételeket megadva a felhasználóra bízza, hogyan rendezkedik be, és milyen rutinokat alakít ki a programban.

A programnak egyetlen nagy hibája van: sajnos egyelőre nem tud magyarul :-(
Mégis úgy gondolom, hogy aki hatékonyságra törekszik az életben (márpedig szerintem minden anyuka ezt szeretné), annak mindenképpen érdemes kipróbálnia, még az idegen nyelvű felületen is elég egyszerű kiigazodni. Ha pedig nem menne egyedül, csak dobjatok egy kommentet, és szívesen írok hozzá egy-két rövid leírást...

Szép napot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, oszd meg velem a bejegyzéssel kapcsolatos gondolataidat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...