2017. június 22., csütörtök

MineCinema vol. 5

Vasárnap délután újabb lépést tettem annak érdekében, hogy a gyerekeimet jobban megértsem. A két nagyobbat (9 és 11 évesek) elkísértem a MineCinema nevű rendezvényre a Lurdy házba. Érdekes tapasztalat volt...

Mi a csuda az a MineCinema???


Nos, én is ezt kérdeztem értetlen arccal, mikor a gyerekeim először jelentkeztek azzal a kívánságukkal, hogy úúúúúúúgy szertnének elmenni!!! Nos, a MineCinema rendezvény valójában egy közönségtalálkozó. 

A gyerekeim nagyon szeretik a Minecraft nevű játékot (valójában itthon egy ingyenes verzióval játszanak, a Mester MC-vel, de a kettő az ő elmondásuk szerint szinte ugyanaz). 
A YouTube-on pedig ennek megfelelően már bizony nem meséket néznek, hanem Minecraft videókat. Ezek olyan videók, amin a játékot játszó fiatalok általában megmutatnak kis trükköket, fogásokat a játékban, szóval gyakorlatilag oktatóvideók. Ezeket aztán a gyerekeim a géphasználati idejükben ki is próbálják.

A másik eset, hogy nem oktatóvideót készítenek, hanem kis történeteket játszanak el a játék segítségével. Ezt is nagyon szeretik nézni a gyerekek. (Megmondom őszintén, akármennyire is technológia függő, és viszonylag modern szemléletű informatika tanár anyuka vagyok is, még eddig nem sikerült értelmet találnom ezekben a dolgokban, de egyelőre úgy vagyok vele, hogy amíg a feladataikat elvégzik, és ezzel tudnak kikapcsolódni, tegyék. Csak azért szoktam a lányommal veszekedni, ha egész nap ezeket nézi a nemrég kapott telefonján titokban elvonulva :-))

Nos, a MineCinema esemény alapja egy olyan "film", amit ezek a YouTuberek (ejtsd: jútyúber - azok az emberek, akiknek van YouTube csatornájuk, és arra rendszeresen posztolnak videókat) közösen készítettek. A film nagyjából 1 órás, és utána van dedikálás, meg minden, szóval a gyerekek személyesen is találkozhatnak azokkal, akiknek a videóit nap mint nap nézik. 

Természetesen kapcsolódik hozzá mindenféle Minecraftos és MineCinema témájú dolgoknak a jó drágán való vásárlási lehetősége is (egy Minecraft feliratos bögre 2500 Ft????), de szerencsére ezt a részét meg tudtuk úszni azzal, hogy megnéztük az árlistát, és a lányom mindjárt le is mondott a hőn áhított oldaltáskáról...

Cserébe kaphattak egy-egy plakátot egyenként 500 Ft-ért, ami pont úgy volt kialakítva, hogy volt egy sáv a később beszerzendő autogramoknak is.

A film: Ördögdűne


Elvileg a moziba be lehetett egyedül is engedni a gyerekeket, és láttam is jócskán szülőket, akik ezt megtették (kint várták a végén a gyereket a moziterem kijáratánál, szóval nem hagyták el őket), de azért a legtöbb gyerek mellé a szülő magának is vett jegyet. A legjobban az tetszett, amikor két 8-9 éves forma gyerekkel a nagyszülők érkeztek meg, és bizony végignézték velük a filmet. Minden tiszteletem, imádom az ilyen időseket, akik nyitottak a modern dolgokra, még ha csak az unoka miatt is!

Nos, megnéztük a filmet. Azt kell mondjam, hogy nem is volt rossz! Jó volt a történet, és egész jól elkészítették hozzá a játékban a megfelelő világot, és a karaktereket. Nem volt unalmas, és jól lehetett követni. Sőt, helyenként még én is felnevettem a vicceken :-) 

A film után jött a dedikálás, ami egy másik helyen volt, feljebb kellett menni egy emelettel. Szerencsére gondoltak mindenre a szervezők, így a moziból kisebb csoportonként engedték ki a nézőket, hogy ne csörtessen át egyszerre 200 ember a plázán. Akik még nem mehettek, azokat közben vetélkedővel szórakoztatták. 

Mi az első csapattal mehettünk ki (utolsó 6 sor a nyerő :-D), és nem hittem a szememnek. A gyerekek úgy igyekeztek a dedikálás helyszínére, mintha egy hollywoodi filmsztárról lenne szó!

A közös kedvenc: Zsdav

A saját gyerekeim is nagyon izgatottak voltak, és ebből rögtön levontam egy fontos tanulságot: Bármit is gondolok én a túl sok YouTube videózásról, nekik ez iszonyú fontos. Ők már nem a mozifilmeket nézik, nekik már nem mond sokat egy-egy színész. Számukra a YouTuberek a sztárok, ők lettek a példaképek. Olyannyira, hogy a holnapi napot azzal fogjuk tölteni, hogy a lányomnak meg kell mutatnom, hogy lehet YouTube csatornát indítani, mert neki az annyira kell.

Mit tanultam?


Azt hiszem, nekik nagyon fontos, hogy nyomot hagyjanak, hogy megmutathassák, mit tudnak. Tudom, hogy bezzeg a mi gyerekkorunk, mikor sokat kirándultunk, meg beszélgettünk az iskolaudvaron, meg minden... De megváltozott a világ. Nekik a világháló, az okoseszközök a lételemük. Így születtek, és ez ellen nem tudunk sokat tenni. És úgy látom, hogy nem teljesen igaz az sem, hogy ezáltal elszigetelődnek, nem teremtenek kapcsolatokat, nem barátkoznak. De igen! Csak máshogy, máshol.

Persze továbbra is úgy látom, hogy azért nem szabad ezzel sem szabadjára engedni őket, kellenek továbbra is a korlátok, szabályok. Csak talán nem kizárólag a mi szemszögünkből kellene kiindulni, mikor ezeket kitaláljuk (ha így teszünk, sokszor a teljes tiltás lesz az eredmény), hanem velük megbeszélve, együtt kitalálva, hogy mindenkinek jó legyen. Ne is nézze egész nap a képernyőt, de azért tudjon Viberezni, Messengerezni a barátaival, amikor nincsenek együtt. De ezt is felelősségteljesen kell csinálnia.

Szóval ne tiltsuk el teljesen a kütyüktől, de tanítsuk meg neki az okos, felelős, biztonságos használatot. Persze ez azt is feltételezi, hogy nekünk is meg kell tanulnunk ezt, nem szabad elzárkózni a modern dolgoktól. Ha nem tesszük, egyszer csak annyira lemaradunk, hogy már nem tudjuk behozni a lemaradást, és követni a gyerekünket. Azt vesszük észre, hogy már nem tudunk velük majd miről beszélgetni, mert mindenre csak egy legyintés lesz a válasz: "Á, ezt te úgysem érted, téged ez úgysem érdekel". 

Érdekeljen minden, amivel a gyerek foglalkozik. Ne tiltsuk, hanem kérjük meg, hogy magyarázza el, mit is csinál, miért jó ez neki. Még élvezik is, ha ők taníthatják meg valamire anyát/apát, és ezáltal másban is nyitottabbak lesznek. Mert látják az igyekezetet, hogy megpróbáljuk megérteni őket.

Az összes vágyott aláírással :-D

Ha van olyan történeted, ahol a gyerek tanított meg téged valamire, oszd meg velem egy hozzászólásban, nagyon kíváncsi vagyok!

Szép napot!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, oszd meg velem a bejegyzéssel kapcsolatos gondolataidat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...