2017. június 9., péntek

Fényképes kaspó ajándékba

A héten volt a két kisebb gyerekemnek az oviban az évzáró, és idén, mint egyik ballagtató szülő (igen, szeptembertől már Hármaska is iskolás lesz!) én nyertem meg a megtisztelő feladatot, hogy az év végi ajándékot a csoport nevében megszervezzem a nevelőinknek.

Az óvónénik és a dadus nénink is egy-egy kaspót kaptak, amit úgy tettünk személyessé, hogy porcelán festékkel minden gyerek rányomta az ujjlenyomatát (az ötletet természetesen egy blogbejegyzésben találtam). Mivel azonban különböző okok miatt a dadus néni kaspóját csak később vettem meg, már nem volt időm összerántani újra a 30 ovist ujjlenyomatozni, mást kellett kitalálnom.

Az ötlet az volt, hogy az ujjlenyomatok helyett a gyerekek fényképét teszem a kaspóra, dekopázs technikával. Vettem porcelán dekopázs ragasztót, és a gyerekek nagy részének fényképét megszereztem attól a fotóstól, aki tavasszal az ovis fényképezést csinálta. Az akkor hiányzókét pedig levadásztam a szülők Facebook profiljából.

Már csak az volt hátra, hogy megfelelő formára alakítsam a képeket. Azt találtam ki, hogy minden gyerekről egy nagyjából ujjlenyomat nagyságú és formájú arckép legyen kinyomtatva, hogy azért nem különbözzön nagyon ez az ajándék az óvó nénikétől.

A fényképek átalakítása


A szerkesztéshez a Microsoft Word programot használtam. Először ide készítettem egy 6 sorból és 5 oszlopból álló táblázatot, aminek a sorai 2,5 cm, oszlopai 2 cm-esek voltak. Ebbe kerültek a kész kis képek.


Ezután egyenként beszúrtam a fényképeket a táblázat alá, és a Képeszközök szalagon található Körülvágás funkciót használva a képből csak a gyerekek fejét hagytam meg. Utána az ugyanitt található Körülvágás alakzatra funkciót ovális alakúra alakítottam a képet.

Ha kellett, ezután kicsinyítettem akkorára, hogy beleférjen a táblázat cellájába, majd szépen a helyére mozgattam.

Amikor mind a 30 cellában volt egy kép, szépen kinyomtattam, egy sima A4-es papírra, kivágtam, és már mehetett is a kaspóra.


Az ajándék nagy sikert aratott, tetszett a dadus néninek is, és a szülőknek is.

********

Van valami ötleted, amihez szintén csak egy ilyen kis trükk hiányzik? Kérdezz nyugodtan akár itt, akár a Facebook oldalon [https://www.facebook.com/majasulija/], kitaláljuk, hogy lehetne megoldani.

Szép napot!

1 megjegyzés:

  1. Szia! Le tudnád nekem írni részletesen, h a fényképek h kerültek fel a kaspora? Milyen papírt, ragasztot esetleg lakkot használtak?

    VálaszTörlés

Kérlek, oszd meg velem a bejegyzéssel kapcsolatos gondolataidat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...