2014. április 9., szerda

Kör alakú kép kivágása

Újra egy ismerősöm kérését teljesítem. A kérdése az volt, hogy hogyan tudna egy nagyobb képből úgy kivágni egy kört, hogy annak a környéke (a befoglaló téglalap körön kívüli része) átlátszó legyen.

Hogy miért jó egy ilyen kör? Nos, mert egy átlátszó kép sokkal jobban mutat bizonyos helyeken, például weblapokon, prezentációkban, általánosságban véve a fehértől eltérő színű háttereken, illetve ha valamilyen okból, mondjuk egy fotókönyvben, egymásra raknál képeket. Ilyenkor bizony nagyon csúnya tud lenni az a kis fehér keret. Mutatom is a különbséget az alábbi két képen. A bal oldali egy egyszerű kép, nem átlátszó kerettel, a jobb oldalon pedig az átlátszó keretű változata.

Itt a kép körül van egy fehér téglalap Ez az átlátszó hátterű kép.
Ugye milyen nagy a különbség?

Most kivételesen nem egy hosszú olvasnivalót kaptok tőlem, hanem egy videót. Bizony ez a blog első saját hivatalos videója! Hurrá! szívesen fogadok ezzel kapcsolatban építő kritikákat, még tanulgatom a dolgot, próbálgatom a beállításokat.

De azért remélem, érthető, és használható lett az első is, így az alábbiakban átnyújtom nektek szeretettel :-) Azt ajánlom, hogy nagyítsátok ki teljes képernyőre, mert úgy látható, hova kattintgatok.


Szép napot nektek ebben a szeles, de napos időben!

4 megjegyzés:

  1. Nagyon köszönöm. Érhető és könnyen követhető! :)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Maja! Most találtam Rád, mert kerestem eszközt amivel kör alakot tudok kivágni egy képből. Le is töltöttem a gimp-et, de nem tudok rájönni, hogy tudok ide feltölteni a gépemről képet. Még talán sikerült is, de ha kiválasztom a képet, egész más felület jön nekem elő.
    Utána nagyon jól követhető a videód.
    Köszönöm szépen a segítségedet.
    Üdv. Petróczi Kati (petroczikati@gmail.com)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kati!

      Örülök, hogy tetszik a videóm. Elképzelhető, hogy az a GIMP, amit te letöltöttél, már sokat változott, hiszen itt egy három évvel ezelőtti videót látsz. Valószínű, hogy kicsit megváltozott a képek megnyitása. Esetleg ha tudsz egy képernyőképet készíteni arról, hogy mi más nálad, mint a videóban akkor tudok neked segíteni a kép megnyitásában.

      Azt, hogy a te GIMP verziód milyen, ellenőrizheted a Súgó menüben a GIMP névjegye menüpontban. A videóban a 2.8-as verziót használom.

      Addig is boldog új évet kívánok!

      Törlés
  3. Köszönöm, sikerült! Szuper kis videó, hálás vagyok érte.

    VálaszTörlés

Kérlek, oszd meg velem a bejegyzéssel kapcsolatos gondolataidat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...