2013. augusztus 15., csütörtök

Táblázatkezelés minitanfolyam IV.

Az előző leckében kiveséztük a képletek lelkivilágát. Akkor megígértem, hogy legközelebb megmutatom ugyanezt a cellahivatkozásokkal (hogy mi az a cellahivatkozás, arról itt volt szó). A példa egy kis előtörténettel kezdődik :-)


A két nagyobb lurkóm a születésnapjára (Anna és Peti után szabadon:-)) azt kapta, hogy elmentünk a vidámparkba. Mindig is el akartam őket vinni, most utolsó szezon lévén eljött az alkalom. A legkisebb is épp 90 cm, ezért úgy döntöttünk, ő se maradjon ki a jóból, menjen az egész család.

Volt egy 1000 és egy 500 Ft-os, csak a felnőtt jegy árából levonható, Facebookon szerzett kedvezménykuponom (a Vidámpark FB oldalán sokat pörgettem a Vidámságkereket érte). Időközben akadt egy Bónusz Brigádos lehetőség is, amivel 3430 Ft-os jegyet lehetett vásárolni bárkinek. Tudtuk, hogy van családi jegy is, azaz maximum 2 felnőtt és minimum 2 gyerek esetén a jegyárból lejön 15% kedvezmény. Sőt, hogy még jobban bonyolítsam a helyzetet, a vevőszolgálaton előre megtudtam, hogy félidős pocakosként vehetek kedvezményes jegyet, hiszen úgysem ülök fel a vad dolgokra. Viszont ebből már nem vonható le a családi kedvezmény, mert ugyebár a kedvezmények nem összevonhatóak.

Ilyen előzmények után, mikor már teljesen megkavarodtam (remélem, ti is :-D), elhatároztam, hogy kiszámolom, milyen variációban jövünk ki a legolcsóbban (persze mindegyik kész anyagi csőd, de azért ha megspórolhatok akár pár száz forintot, miért ne?). Egészen őszinte leszek, nem az Excelt vettem elő, hanem a Windows Jegyzettömbjét és Számológépét, de így utólag rájöttem, gyorsabb és egyszerűbb lett volna Excelben. Ezért hoztam most ezt nektek példafeladatként, úgyhogy kezdjünk is neki!

1. Adatok bevitele

Ahhoz, hogy legyen majd mire hivatkozni, a cellákba adatok kellenek. Ezért mindig az első feladatunk az, hogy beírjuk, amit tudunk, és nem kiszámolható. Önálló feladatod tehát most elkészíteni a képen látható táblázatot. Ha ehhez segítség kell, ebben a bejegyzésben találsz.


2. Az első képletek

Legyünk lusták, és a családi kedvezményes jegyárat se a számológépen számoljuk ki, hanem inkább dolgoztassuk meg itt is a táblázatkezelőt. Láthatod, hogy a kedvezmény mértékét már beírtam, és ha figyelsz, az is látszik, hogy bár odaírtam a % jelet, mégsem balra, hanem jobbra rendezte a program a tartalmat. ez azért van, mert van olyan intelligens a táblázatkezelő, hogy bizonyos alapjeleket felismer, és tud számként kezelni. Ilyen például a % jel is. Tehát most számoljuk kis a C2 cellába a felnőtt jegy családi kedvezményes árát. Ugyebár ehhez ki kellene vonni a teljes árból az ár 15%-át. Írjuk be a képletet úgy, hogy amikor egy adott cellában levő értékre van szükségünk, csak kattintsunk a cellára, és csak azt gépeljük, amit szükséges (műveleti jelek, zárójelek, stb.). Így fog kinézni a képletünk:


Fontos, hogy a zárójeleknél mindig figyelj oda, hogy a nyitó és a záró zárójel is ott legyen, különben hibát fog jelezni a program. A színek mutatják, hogy hol van a hivatkozott cella. Persze ez inkább nagyobb táblázatoknál nagy segítség, most még nem igazán számít. Egy ENTER nyomása után az eredmény is megjelenik.Most gyakorlásként készítsd el a gyerekek családi kedvezményes jegyének képletét önállóan!

3. Használjuk az eredményeket!

Az a jó a táblázatkezelőben, hogy lehet hivatkozni képletet tartalmazó cellára is, tehát mondjuk arra, amit most kiszámoltunk. Az alsó táblázat első üres oszlopába tegyük be tehát a kiszámolt családi kedvezményes jegyeket. Igen, elkezdhetnéd beírogatni kézzel a kiszámolt eredményt, de most inkább mégis használjunk hivatkozásokat, majd mindjárt meglátod, miért. Tehát a B6 cellába a következő képletet fogjuk írni: =C2
Igen, a képlet nem feltétlenül tartalmaz műveleti jelet, ez is egy képlet a táblázatkezelő logikája szerint. Annyit mond, hogy ebben a cellában ugyanaz legyen, mint a C2 cellában. Ennek mintájára tedd be a megfelelő családi jegyárakat a megfelelő cellákba hivatkozással önállóan! Most így néz ki a táblázatod:


Ideiglenesen most változtassuk meg a családi kedvezmény mértékét mondjuk 25%-ra (tehát írjuk át a D1 cella tartalmát 25%-ra). Mi történt? Igen, ahol ezt a cellát használtuk a képletben, természetesen megváltozott az eredmény, de ha jó megnézed, akkor az alsó táblázatban szintén új számok vannak, hiszen itt meg a megváltozott számolt eredményeket használtuk. Érted már miért volt jobb hivatkozást használni, mint ha csak beírogattuk volna a kiszámolt eredményeket? Így elég egyetlen cellát megváltoztatnod, és semmi mást nem kell számolgatni. Most gyorsan képzelj magad elé egy hatalmas, mondjuk 10 000 sorból, és 10 oszlopból álló adatrengeteget, ahol az adatok nagyrészt egy számtól függenek, ami néha változik. Remélem, egyetértesz most már velem, hogy miért hatékonyabb táblázatkezelő programot használni, ha adatokkal dolgozunk...

De menjünk tovább! Önálló feladatok következnek:

- Írd vissza a családi kedvezményt az eredeti 15%-ra!
- A Facebook kedvezményekhez az Apához írj egy képletet, ami a eredeti jegyárból 1000-et von le, anyához pedig egy olyat, ami 500-at.
- Az előzőek szerint képletek segítségével töltsd ki az utolsó oszlop még üres sorait is a különböző jegytípusok áraival.

Ha minden feladatot elvégeztél, akkor most így néz ki a táblázatod:


4. Összegezzünk

Még hiányzik a végső eredmény, az Összesen sorban össze kéne adnunk az egyes variációkat, hogy végülis melyiknél fizetünk a legkevesebbet. A legegyszerűbb (nem a leggyorsabb!), ha egyenként összeadjuk a jegyárakat tartalmazó cellákat. Tehát mondjuk a B12 cella tartalma ez: =B6+B7+B8+B9+B10

De hogy a végére valami nagyon szépet is mutassak, a C oszlopban használjunk egy másik módszert. A fenti szalagon, a Kezdőlap kategóriában (általában ez az alapértelezett, tehát a program megnyitásakor ez látszik felül) a képernyő jobb széle felé találsz egy AutoSzum nevű gombot, egy nagy szumma a jele. A C12 cellában állva kattints rá erre a gombra, majd jelöld ki egyben a C6-tól C10-ig a cellákat (nyomva tartott egérgombbal). A program azonnal készít neked egy képletet.



Nyomj egy ENTER-t, és már meg is van az eredmény. Két gombnyomással!


Ezek után rád bízom, melyik megoldási módszerrel számolod ki az utolsó két oszlop eredményét. A lényeg, hogy megtanultad a hivatkozásokat használni a képletben, és remélem, hogy látod a dolog előnyeit.

A végleges táblázat tehát így néz ki:


Gratulálok, elkészítetted első összetett táblázatodat adatokkal, képletekkel, hivatkozásokkal, és volt benne elég sok önálló munka is. Remélem, elégedett vagy magaddal, én legalábbis nagyon elégedett vagyok veled. Menj, és jutalmazd meg magad valamivel, amihez kedved van.

Nemsokára újra találkozunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, oszd meg velem a bejegyzéssel kapcsolatos gondolataidat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...