2017. május 29., hétfő

Tanulni sosem késő - Egy Excel tanfolyam tapasztalatai

Már évek óta beszélgettünk róla, de néhány hete végre meg is tudtuk valósítani. Elkezdődött a kezdő Excel tanfolyam a Dunakeszi Diófa Nagycsaládosok Egyesületének tagjai számára, melyet önkéntes munkában tartok 8 héten át.

Hétről hétre hét lelkes anyuka jön össze, hogy valami újat tanuljanak. Valamit, amitől eddig féltek. De szükségük van rá, így eljönnek. Vannak köztük olyanok, akik már használták az Excelt, de csak olyan szinten, hogy már kialakított lapokat töltöttek ki adatokkal. De a legtöbb résztvevő eddig nem nyitotta meg a programot.

Mivel nem volt lehetőség géptermet használni, ezért sajnos csak olyanok jöhettek, akik tudtak laptopot szerezni, és több résztvevőnek ez is bizony külön heteken át tartó logisztikát igényelt. De végül mindenkinek sikerült saját gépet szerezni. Ezúton is köszönjük a segítőkész férjek, egyéb rokonok munkáját, akik kölcsönadták/feltelepítették ezeket a gépeket.

Attól függetlenül, hogy több éves tanítási tapasztalatom van már középiskolákban, ettől a tanfolyamtól kicsit féltem. Egyrészt attól, hogy vajon a tananyag, amit összeállítottam, nem lesz-e túl könnyű számukra. Másrészt attól is, hogy sikerül-e lerombolnom azokat a falakat, amiket az emberek az Excel köré építenek. "Félelmetes", "bonyolult", "szuper matek tudás kell hozzá", és hasonlók. Meg kell mondja, mindkét félelmem teljesen alaptalan volt.

A résztvevő anyukák nagy része ritkán használ számítógépet, olyankor általában levelezik, Facebookozik, böngészget. Bizony sok idő elment olyan dolgokkal, amiket eredetileg nem terveztem bele a tanfolyamba, de nélküle nem tudtunk volna tovább menni, vagy egyszerűen látszott, hogy épp akkor az a legégetőbb kérdés. Ilyen volt például a tapipad használata, vagy akár az egérrel való munka, mikor ki kellett jelölni különböző dolgokat. De jó volt megtapasztalni, hogy ezek a hölgyek nem féltek feltenni a legegyszerűbb kérdéseiket sem, így senki nem maradt le az úton.

Bátorítóak voltak az olyan visszajelzések, amikor a második órán valaki azt mesélte (az első órán tanultuk meg a kijelöléseket, adatbeírást, munkalapon való mozgást), hogy otthon az egyébként Excelt rendszeresen használó férjének mutatott egy dolgot, amit épp akkor tanult, és kiderült, hogy ezt a férj még nem tudta. Az ilyen apró dolgok hatalmas önbizalmat tudnak adni, és sokkal bátrabban tudta az anyuka is folytatni a tanítást, nekem pedig ez azt jelentette, hogy érdemes foglalkozni ezzel a teljesen kezdő réteggel.

Látni többgyerekes anyukákat, ahogy csillog a szemük, mert megértettek egy képletet, vagy készítettek önállóan egy rajzot a táblázatkezelőben, ez éltet, amikor tanítok. Ez ösztönöz, hogy tovább csináljam, hogy igyekezzek még több érdekes feladatot készíteni a különböző funkciók elmagyarázásához.

A tanfolyamnak nemsokára vége. Hiányozni fog, de nagyon jó, hogy rengeteg tapasztalatot szerezhettem belőle a jövőbeli online tanfolyamaimhoz. Kezdem látni, hogy mik azok a problémák, amikre én nem is gondoltam, de a tanulóimat mégis megakaszthatják a tanulásban.

Hogy mit adott a tanfolyam a résztvevőknek, még nem tudom, hiszen az értékelést csak a végén fogom tőlük megkérdezni. De azt már most tudom, hogy ez a hét anyuka ezután sokkal bátrabban vág neki a számítógép kezelésének, de főleg az Excel további tanulásának, és egy lépéssel közelebb jutottak ahhoz, hogy ne lehessen velük egy legyintéssel elhitetni, hogy "ehhez te úgysem értesz".

És mindezt azért, mert fel merték tenni a legalapvetőbb kérdéseiket, és mert tudták egymás kérdéseit ítélkezés nélkül kezelni, sőt, néhány alkalom után már egymásnak segítenek, magyaráznak türelmesen.

Köszönöm, lányok, ezt a 8 hetet, és további sok sikert a számítógép megismeréséhez!

Szép napot!
******************

Téged is érdekelne egy ilyen tanfolyam? Képzeld, lassan elkészül az online változata. Ha szeretnél értesülni az ezzel kapcsolatos hírekről, akkor iratkozz fel a Maja Számítógépes Sulijának hírlevelére, ahova a következő hetekben több információt teszek fel erről (is)!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, oszd meg velem a bejegyzéssel kapcsolatos gondolataidat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...