2016. november 15., kedd

Nyomtatásban ismétlődő oszlopok/sorok

Múlt héten az egyik barátnőm hívott fel a egy Excel problémával. Mivel a problémát megoldó beállítást tapasztalataim szerint kevesen ismerik, pedig iszonyú hasznos tud lenni, ha sok táblázatot nyomtatsz, úgy gondoltam, megmutatom itt a blogon is.

A probléma


A barátnőm egy hosszú (sok oszlopot tartalmazó) táblázatot szeretett volna kinyomtatni úgy, hogy az első három oszlop minden oldal elején ott szerepeljen (egy rendelési táblázatról beszélünk, ahol a termékek a sorokban szerepelnek, a megrendelők pedig oszlopokban, és bejelölik a megfelelő sorban, hogy az adott termékből mennyit rendelnek).

Természetesen, mint minden mást is, ezt is meg lehet oldani fapados módon. Barátnőm is ezzel próbálkozott. Megfigyelte, hogy nagyjából egy lapra 4 megrendelő fér rá, ha mellette van az első három oszlop a termékekkel, ezért elkezdte 4 oszloponként egyszerűen beszúrni a táblázatba az első három oszlop másolatát.

Ezzel a módszerrel több probléma is van. Az egyik, hogy sok megrendelő esetén elég időigényes, ráadásul rengeteg kattintással jár. A másik probléma, hogy ha ugyanezt a módosított táblázatot mások, más nyomtatón szeretnék kinyomtatni (esetében például nem ő nyomtatta volna, hanem a termékek előállítója, hiszen ő csak a megrendeléseket kezeli), előfordulhat, hogy (mivel különböző nyomtatók különbözőképpen viselkednek) nem annyi oszlop kerül egy oldalra, mint az ő nyomtatójánál, tehát elcsúszhat az egész.

Ezért mutattam neki egy olyan megoldást, amivel univerzálisan állíthatja be, hogy minden oldal elején ott legyen az a bizonyos három oszlop, és ezt mindössze néhány kattintással megteheti.

A megoldás


A Lapelrendezés fülön kattints a Nyomtatási címek ikonra.


A megjelenő ablakban keresd meg a „Bal oldalon ismétlődő oszlopok” sort, és ennek a végén kattints a kis táblázatos gombra. (Ugyanígy be lehet állítani, hogy bizonyos sorok ismétlődjenek, ehhez a "Fent ismétlődő sorok" sorban kell a következő lépéseket végrehajtani.)


Ekkor csak ezt a sort fogod majd látni. Így jelöld ki azokat az oszlopokat, amiket szeretnéd, hogy ismétlődjenek minden oldalon. A kis sávba beíródik az oszlopok hivatkozása, ahogy a képen is látod.


Ezután a sor szélén levő gombbal újra megjelenítheted az előző párbeszédablakot, és így már meg tudod nyomni az OK gombot.


Ha ezek a beállítások megvannak, mehetsz a Fájl fülön a Nyomtatás menüpontba. Itt a szokásos módon lehet már nyomtatni a dokumentumot. A barátnőmnek PDF fájlra volt szüksége, mivel nem neki volt szüksége papír alapú változatra, hanem a termékek előállítójának, ezért neki a Nyomtatók közül ki kellett választania a Microsoft Print to PDF nevűt. Ezután csak el kell indítani a nyomtatást a szokásos módon, a Nyomtatás gomb megnyomásával.


Ha a PDF-es nyomtatást választottad, még felugrik egy ablak, ahol kiválaszthatod, hogy hova mentse a program a PDF-et, és nevet adhatsz a fájlnak, és már készen is vagy.

Szép napot!


1 megjegyzés:

Kérlek, oszd meg velem a bejegyzéssel kapcsolatos gondolataidat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...