2013. június 13., csütörtök

Táblázatkezelés minitanfolyam III.

Napsütéses jó reggelt mindenkinek! Remélem, nálatok is olyan gyönyörű az idő, mint nálunk! Úgyhogy menjetek ki a szabadba a picurokkal, ha tehetitek, és a bejegyzést csak alvásidőben olvassátok el, amikor egyébként is pihenésre vagytok ítélve, jó? :-)

Tudom, jó régen volt az előző lecke, tehát foglaljuk össze egy kicsit az eddigieket!

Már tudod...

... mi is az a táblázatkezelő program
... milyen alapelv alapján működik
... hogy többféle program közül választhatsz, akár ingyenesen is

... mi az a cella, és mitől aktív
... mit és hogyan lehet beírni a cellákba
... hogyan kell szépen nevén nevezni egy cellát, hogy hallgasson rád
... hogyan mozoghatsz a cellák között az egérrel és a billentyűzettel

Mára pedig megígértem, hogy számolni fogunk. No, nem kell megijedni, nem mi fogunk számolni, hanem a számítógép, és épp ez benne a szép. Mi csak megmutatjuk neki, mit szeretnénk kiszámolni, és ő gondolkodás nélkül mutatja az eredményt. Hát nem fantasztikus? Szerintem ez minden matematika-undorban szenvedő ember álma (mondjuk én speciel pont matek tanár is vagyok, úgyhogy én bizony szeretek számolni, de tudom, hogy vannak nálam épeszűbb emberek, akik az élet más szépségeit kicsit előbbre tartják...)

De hogy is működik ez? Kezdjük az alapokkal, ahogy az általános iskolában is. Összeadás, kivonás, szorzás, osztás. Ezeket a képletek segítségével fogjuk kérni a programtól.

Képlet készítése

Az aktív cellába írd bele, hogy 3+8. Tudom, tudom, ez nem egy nagy számolási feladat, de a célra most megfelel. Azt várjuk, hogy a program kiszámolja nekünk, hogy ez 11, ugye? Próbáld ki! Nyomj egy ENTER-t, és nézd meg, mi történik!
Hmmm, azon kívül, hogy megjelent, hogy 3+8, semmi. Akkor hol van itt a kiszámolás? No igen, nem mondtuk meg a programnak, hogy mit csináljon ezzel a szöveggel (ez ugyanis egyelőre csak egy szöveges adat).


Javítsuk tehát a cellánk tartalmát. Ezt úgy is megteheted, hogy duplán kattintasz a cellába, vagy pedig a szerkesztőlécet használod. Ez az a sáv, ami közvetlenül a táblázat fölött található, és mindig az aktív cella tartalmát láthatod benne. Ennek mindjárt lesz jelentősége.



Bármi, amit a szerkesztőlécbe írunk, az aktív cellába kerül. Most írj a 3+8 elé egy = jelet, majd nyomj egy ENTER-t, vagy a szerkesztőléc bal oldalán kattints a pipára.


Mit veszel észre? Változott a helyzet! A cellában a 3+8 helyett megjelent a 11! Tehát az = jellel mondtuk meg a programnak, hogy számolja ki, amit az jel után írunk.
Tehát egy képlet mindig = jellel kezdődik, és utána jön, amit ki akarunk számoltatni.

Mi van most a szerkesztőlécen (ha semmi, akkor kattints a cellára, amibe írtál, és mindjárt lesz valami)? Nem arról volt szó, hogy az aktív cella tartalmát mutatja? Akkor miért nem 11 van ott is?

Nos, ez azért van, mert amit a szerkesztőlécen látsz, az a cella VALÓDI tartalma, amit pedig a cellában, az attól függ, mi a valódi tartalma. Ha az egy adat, akkor az adatot látod. Ha egy képlet (tehát = jellel kezdődik), akkor a számolás eredménye jelenik meg a cellában. Ha változtatni akarunk a képleten, akkor a szerkesztőlécen tehetjük meg, vagy duplán kattintva az aktív cellán.


Önálló feladatok:

1. változtasd meg az egyik számot a képletben, és nézd, ahogy a program azonnal változtatja a végeredményt.

2. Írj be még tíz számot az összeadásba, esetleg jó nagyokat, és nézd, ahogy a program ezt is egy pillanat alatt kiszámolja.

3. Próbáld ki a többi alapműveletet is! A kivonás: -, a szorzás: *, az osztás: / jel használatával érhető el. Ha nagyon tetszik a dolog, próbálkozhatsz zárójeles kifejezésekkel is.

Mi újat tanultál ma?

Tudom, nem írtam a cellahivatkozásokról, de szerintem ezt megbocsátod nekem, hiszen így is egy kicsit hosszúra sikerült a bejegyzés.

Viszont most már tudod, hogy mi az a képlet, és miben különbözik az adattól.
Megtanultad használni a szerkesztőlécet, és tudod, mi a különbség a cella látható és valódi tartalma között.
El tudsz végezni alapműveleteket a táblázatkezelő program segítségével.

Legközelebb egy kicsit tovább fejlesztjük a képleteinket, és használjuk a cellák nevét is.

Jó gyakorlást, és további szép napot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, oszd meg velem a bejegyzéssel kapcsolatos gondolataidat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...